Μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας συνεργάζονται με αμερικανικό πανεπιστήμιο για να αλληλουχήσουν τα γονιδιώματα μισού εκατομμυρίου ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, μια προσπάθεια να αποκατασταθούν αδικίες δεκαετιών και να ξεριζωθούν οι φυλετικές διακρίσεις στη βιοϊατρική έρευνα.

Δεδομένου ότι ο Homo sapiens εξελίχθηκε στην Αφρική, η γενετική ποικιλότητα των αφρικανικών πληθυσμών παραμένει μέχρι και σήμερα μεγαλύτερη από ό,τι σε κάθε άλλη ήπειρο. Κι όμως, τα άτομα αφρικανικής καταγωγής αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% των εθελοντών σε γενετικές μελέτες. Και, λόγω αυτής της υποεκπροσώπησης, μεταλλάξεις που ενδεχομένως προκαλούν ασθένειες ειδικά σε αυτή την ομάδα παραμένουν άγνωστες.

Τώρα, το Ιατρικό Κολέγιο «Μεχάρι» στο Νάσβιλ του Τενεσί, στο οποίο παραδοσιακά φοιτούν Αφροαμερικανοί, συνεργάζεται με τις εταιρείες AstraZeneca, Regeneron, Novo Nordisk και Roche για το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα αναζητήσει εθελοντές μέσω συνεργατών στην Αφρική. Κάθε εταιρεία θα προσφέρει χρηματοδότηση 20 εκατ. δολαρίων, ποσό που θα διατεθεί στις γενετικές εξετάσεις αλλά και για υποτροφίες και άλλες συνεργασίες με αφρικανούς επιστήμονες.

Οι εθελοντές θα παραμείνουν ανώνυμοι, ωστόσο αν το επιθυμούν μπορούν να ενημερωθούν για τυχόν ευρήματα που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την υγεία τους. Το κολέγιο «Μεχάρι» δημιουργεί ταμείο για την κάλυψη των ιατρικών εξόδων τους εάν δεν έχουν ασφάλιση.