Είναι πιο κοντά εσχάτως οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς; Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας; Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο να συμπορευθεί το ΠΡΑΤΤΩ, η πολιτική κίνηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Διότι το τοπίο είναι θολό για ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης με τον κ. Κοτζιά, αν και η πλειοψηφία των στελεχών είναι θετική. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση είναι ξεκάθαρη για τον κ. Κοτζιά που πάντα βάζει το προγραμματικό πλαίσιο και όχι το προσωπικό.

Ως εκ τούτου, υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσει κυρίως η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον κ. Τσίπρα να έχει το κλειδί των όποιων εξελίξεων για ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση με τον πετυχημένο υπουργό Εξωτερικών, όπως ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει σημειώσει, εκθειάζοντας προφανώς τη Συμφωνία των Πρεσπών που οικοδομήθηκε με πρωτεργάτη τον κ. Κοτζιά.

Υποκλοπές: Νέα έγγραφα στο φως από τον ΣΥΡΙΖΑ για άδειες εξαγωγής του Predator – ΕΔΕ στο ΥΠΕΞ

Η αναζωπύρωση των σεναρίων

Πώς αναζωπυρώθηκαν και πάλι τα σενάρια στην πολιτική αγορά; Με αφορμή το δημοσίευμα του «Βήματος» την περασμένη Κυριακή: «Τρεις υπουργούς άκουγε η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ – Κοτζιάς, Καμμένος, Πιτσιόρλας», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε, όχι στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, αλλά στην αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο επί της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει πει πως τον παρακολουθούσε ο κ. Τσίπρας.

«Τα τελευταία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης με συκοφαντεί συστηματικά και λέει ψέματα για μένα χωρίς αναστολές. Χθες στη Βουλή υποστήριξε ότι έχω δηλώσει ότι με παρακολουθούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Κάτι που δεν έχω κάνει. Ζήτησα και πήρα σήμερα τα πρακτικά της Βουλής» σημείωσε σε ανακοίνωσή του την περασμένη Κυριακή ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε, ικανοποιώντας επί της ουσίας και όσους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικρίνουν με σφοδρότητα τον Πρωθυπουργό: «Ο κ. Μητσοτάκης με επικαλείται και για να γίνει πιστευτός εμφανίζεται να καταθέτει «συνοδευτικά έντυπα», δήθεν τεκμηρίωσης, αλλά σε κανένα από όλα αυτά δεν γίνεται αναφορά σε δικές μου δηλώσεις, ούτε καν αναφέρονται στο όνομά μου. Αναρωτιέμαι, μήπως αυτό λέγεται πολιτική απάτη ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Η κίνηση αυτή αναθέρμανε σε κάποιους κύκλους εντός ΣΥΡΙΖΑ τη συζήτηση κατά πόσο μπορεί να έρθουν πιο κοντά οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς. Οι δυο τους δεν συνομιλούν και δεν υπάρχει απευθείας επικοινωνία, παρά τα όσα διαρρέονται κατά καιρούς, αν και έχουν, όπως λένε οι γνωρίζοντες, εξαιρετική προσωπική σχέση. Ο κ. Κοτζιάς και πρόσφατα ξεκαθάρισε ότι δεν συζητεί με τον πρώην πρωθυπουργό και μάλιστα έδωσε – και το λέει και σε συνομιλητές του – ότι δεν έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεργασία με το ΠΡΑΤΤΩ και είναι αρνητικό να μη συνομιλούν οι πολιτικοί χώροι.

Η θεώρηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών είναι ότι η εποχή των εκβιασμών, δηλ. των μεγάλων κομμάτων έναντι των μικρών, τελείωσε. Αναγνωρίζει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την πρωτοκαθεδρία στον ευρύτερο χώρο, ως κεντρικό κορμό της δημοκρατικής παράταξης. Πώς μπορεί να γίνουν οι επαφές; Σε προγραμματικό επίπεδο. Μάλιστα, πρόσφατα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Κόντρα – «επί του Πιεστηρίου») θυμήθηκε το Φόρουμ που είχε δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστή το μέλος της επταμελούς γραμματείας Δήμο Τσακνιά.

«Φωνάξτε να μιλήσουμε»

Ο κ. Κοτζιάς είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά θέτει το ευρύτερο πλαίσιο επί τη βάση προγραμματικών συζητήσεων και όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από μικροπολιτική και κουτσομπολιό. «Αποδεχόμαστε την πρωτοκαθεδρία του (σ.σ. εννοεί του ΣΥΡΙΖΑ). Φωνάξτε να κουβεντιάσουμε και να σας πούμε τη γνώμη μας» είπε υπενθυμίζοντας ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην Ελλάδα είναι κεντροαριστερή και αριστερή.

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Δεν ξέρει τι να πρωτοσυγκαλύψει

Ουσιαστικά αναφέρεται σε ανοιχτούς διαύλους και όχι σε σχέσης υποταγής, αλλά και σε κοινές δράσεις. Το ζήτημα είναι πόσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επιθυμούν αυτό. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το θεωρούν θετικό αρκετοί, αλλά υπάρχουν ορισμένοι κεντρικοί παράγοντες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν το βλέπουν με καλό μάτι.

Το ζητούμενο όμως είναι τι λέει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που ξέρει ότι σε επίπεδο στελεχών υπάρχει ώσμωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΡΑΤΤΩ. Ο πρώην πρωθυπουργός εν όψει των εκλογών θα απευθύνει προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις και σε αυτές συγκαταλέγει και τον κ. Κοτζιά.

Το πρώτο δειλό βήμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγινε επισήμως τον περασμένο Απρίλιο, όταν κλήθηκε ο κ. Κοτζιάς στο συνέδριο, παρέστη, μίλησε και καταχειροκροτήθηκε…

Η δημοφιλία και η κοινή γραμμή κατά Μητσοτάκη

Μπορεί να αγνοηθεί ο κ. Κοτζιάς στον δρόμο προς τις εκλογές; Προφανώς όχι λένε οι πιο μυημένοι, εμμένοντας σε ένα σημαντικό στοιχείο: τη μεγάλη δημοφιλία που έχει ο κ. Κοτζιάς στο εκλογικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό φάνηκε και πριν από μερικές εβδομάδες όταν ένα space στο twitter με καλεσμένο τον κ. Κοτζιά είχε δεκάδες χιλιάδες προβολές, σημάδι της μεγάλης αποδοχής που έχει.
Λογικό είναι, καθώς υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία. Και το μείζον για τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Κοτζιάς λέει αυτό που θέλουν και αυτοί, ότι δηλαδή πρέπει να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και βάζει το καίριο θέμα για πολλούς: «Επείγει μέτωπο προοδευτικό και αριστερό».