Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο κυβερνητικός εταίρος της περιόδου 2015-2019 Πάνος Καμμένος αλλά και ο πρώην υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας (του οποίου η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας προ τριών μηνών), είχαν μπει στο «στόχαστρο» του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά τα σημαντικά στοιχεία που αποτελούν «ρελάνς» στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποκλοπών με τη χρήση του συστήματος Predator φαίνεται να έχουν περιέλθει – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – σε γνώση του Μαξίμου τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από ενδελεχή έρευνα σε απόρρητους φακέλους της λεωφόρου Κατεχάκη. Με μία σειρά από κρίσιμα ευρήματα ως απάντηση της κυβέρνησης στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μαζικές-«τυφλές» παγιδεύσεις τηλεφώνων πολιτικών προσώπων την περίοδο 2020-2022.

Διαβάστε επίσης: Τσακαλώτος: Καλές παρακολουθήσεις και το 2023

Η επίμονη ερώτηση

Ισως τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα ήταν η «βάση» της επίμονης ερώτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για τις υποκλοπές στις 8 Δεκεμβρίου στη Βουλή προς τον κ. Τσίπρα «αν γίνονταν παρακολουθήσεις υπουργών, δημοσιογράφων και δικαστών επί ΣΥΡΙΖΑ». Σημαντικοί κρατικοί παράγοντες φέρεται να έχουν καταγράψει από τη συγκεκριμένη αναδίφηση, μέχρι στιγμής, συνολικά 19 «στόχους» υποκλοπών από τις μυστικές υπηρεσίες την περίοδο 2015-2019 (πριν από τις εκλογές που έφεραν τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία).

Ανάμεσα σε αυτούς φέρεται να ήταν στενός συγγενής του κ. Καμμένου, τέσσερις πρώην ανώτατοι δικαστικοί, πρόεδρος δημοσίου οργανισμού, τρεις δημοσιογράφοι, μια υπάλληλος της ΕΥΠ, δύο πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και μία δικηγόρος. Επίσης, στέλεχος της αστυνομίας που είχε ως κύριο ενδιαφέρον την εποπτεία της λειτουργίας των… drones που χρησιμοποιούν οι αρχές ασφαλείας στη διάρκεια διαφόρων επιχειρήσεων! Αλλά κι ένας δραστήριος σωφρονιστικός υπάλληλος του Κορυδαλλού την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ που υπήρχε ασυδοσία στα σωφρονιστικά καταστήματα και κρατικοί υπάλληλοι στις φυλακές είχαν εναντιωθεί σε αυτή την κατάσταση.

Δύο σενάρια για την παρακολούθηση

Το κύριο ζήτημα που ανακύπτει, λοιπόν, από την «κρυφή» λίστα υποκλοπών επί ΣΥΡΙΖΑ είναι η παρακολούθηση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δεδομένα που ανέκυψαν από την εξέταση των φακέλων με τις άρσεις απορρήτου και τα σχετικά αιτήματα για συνακροάσεις εκείνη την περίοδο. Και αυτό ασφαλώς σε σύγκριση αλλά και απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης στη σκληρή κριτική που άσκησε προσφάτως ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση δημοσιεύματα (και από «Το Βήμα») για την παρακολούθηση με το παράνομο λογισμικό κατασκοπείας Predator»του νυν υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Καθότι φαίνεται να αναδεικνύεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν υποκλοπές από το επίσημα αγορασμένο από την ΕΥΠ σύστημα νομίμων συνακροάσεων και του τότε υπουργού Εξωτερικών.

Μία από τις «εξηγήσεις» που δίνουν κυβερνητικοί παράγοντες στην παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κ. Κοτζιά είναι ότι αυτή πιθανόν αφορά μία προσπάθεια ελέγχου των επιλογών του σε κρίσιμα θέματα («Μακεδονικό», Κυπριακό κ.λπ.) που χειριζόταν. Ομως σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο η παρακολούθηση του κ. Κοτζιά να υπήρξε στο περιθώριο (;) ενός πλέγματος τηλεφωνικών υποκλοπών και φυσικών παρακολουθήσεων που πραγματοποιούσε η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ για άλλη υπόθεση.

Επαφές με ύποπτα πρόσωπα

Στο μεταξύ στο πλαίσιο άλλης έρευνας της ΕΥΠ που οδήγησε στη σύνταξη μιας ελλιπούς δικογραφίας (η υπόθεση εκδικάζεται τις τελευταίες εβδομάδες στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων) περιέχονταν οι υποκλοπές των συνομιλιών μιας ομάδας 20 ύποπτων αστυνομικών, δικηγόρων, ιδιοκτητών λεσχών, οίκων ανοχής, όπου φέρεται να είχαν έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από «προστασίες» και άλλες παράνομες συναλλαγές.

Ομως στο πλαίσιο αυτής της έρευνας και με επίκληση την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης διαφθοράς, φαίνεται να άρχισε μια διαρκής ευρύτερη παρακολούθηση των κινήσεων δεκάδων προσώπων και των διασυνδέσεών τους που καταγράφηκαν τελικά σε ένα εξασέλιδο πληροφοριακό έγγραφο και ορισμένα συμπληρωματικά δελτία παρακολουθήσεων. Ετσι λοιπόν φαίνεται να διαπιστώθηκαν συναντήσεις και επαφές υψηλόβαθμων στελεχών επί ΣΥΡΙΖΑ από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Ψηφιακής Πολιτικής, Εξωτερικών αλλά και Προστασίας του Πολίτη με ύποπτα πρόσωπα. Μάλιστα ορισμένες από αυτές τις συναντήσεις πιθανολογείται ότι αποτέλεσαν την αιτία για να εγκριθεί η διαρκής παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών.

To θρίλερ της Παρασκευής με Cosmote, Ντογιάκο, ΑΔΑΕ

Θρίλερ με φόντο την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων παίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου με επίσημο αίτημά τους στην ΑΔΑΕ ζήτησαν να πληροφορηθούν εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Η ανεξάρτητη αρχή επιχείρησε να διενεργήσει έλεγχο σε πάροχο κινητής τηλεφωνίας (Cosmote), γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να εξελιχθεί ένα θρίλερ.

Στο πλαίσιο των διαδικασιών αυτών ζητήθηκε η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου σχετικά με τη νομιμότητα του ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διατύπωσε προφορικά τη νομική του άποψη, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και πως προτίθεται να αναθέσει άμεσα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη σύνταξη σχετικής γνωμοδότησης για να επιλυθούν τα θέματα που χρήζουν ερμηνείας.Για αυτονόητη αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ και μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου ως προς τη διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Αρχής Χρήστος Ράμμος.

O πρώην ΥΕΘΑ, η συγγενής του και οι ανώτατοι δικαστικοί

Τα ίδια ερωτήματα που τέθηκαν για τον κ. Κοτζιά φαίνεται να αφορούν και την παρακολούθηση του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, όπως και στενής συγγενούς του που επίσης είχε βρεθεί στο «στόχαστρο» των μυστικών υπηρεσιών. Με υπόνοιες από νυν κυβερνητικά στελέχη ότι αυτό συνέβαινε για να καταγραφούν οι κινήσεις του απρόβλεπτου «εταίρου» στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οσον αφορά τις παρακολουθήσεις τριών τότε ανωτάτων δικαστικών αλλά και πρώην υψηλόβαθμου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. (είναι σύζυγος μιας εκ των δικαστών που επίσης παρακολουθούνταν), επιχειρείται να συσχετιστεί από τότε στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη με υπόθεση «παραδικαστικού κυκλώματος» που φέρεται να ερευνούσε η ΕΥΠ για τη διευκόλυνση ιδιωτών σε διοικητικά και ποινικά δικαστήρια. Με συμπληρωματικές αναφορές για στιχομυθίες τον Απρίλιο του 2017 ανάμεσα σε δικαστές και ιδιώτες για τον «τρόπο με τον οποίο θα εκδοθούν απαλλακτικά βουλεύματα». Τέλος, μυστήριο παραμένει ο λόγος παρακολούθησης του προέδρου κρατικού οργανισμού που είχε σχέση με τις μεταφορές και ήταν γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.