Η Ελλάδα δικαιούται να λάβει 72 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 40 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας (2021-2027) και τα υπόλοιπα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – 19 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 13 δισ. ευρώ δάνεια. Οι επιχορηγήσεις για τη χώρα μας μειώθηκαν από την αρχική πρόταση, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκε το σκέλος των δανείων, η εκταμίευση των οποίων δεν απαιτεί σύνθετες διαδικασίες, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα δάνεια που προσφέρει ο ESM, τα οποία ανέρχονται μόλις σε 4 δισ. ευρώ.

Σημαντικό μέρος της μείωσης των επιχορηγήσεων, της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ, προέρχεται από το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική πορεία της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί. Η κλείδα κατανομής των επιχορηγήσεων και των δανείων προς τα κράτη-μέλη (συνολικά 672,5 δισ. ευρώ) τροποποιήθηκε σε έναν βαθμό κατά τη διάρκεια της Συνόδου, αυτό όμως δεν βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Η κλείδα προβλέπει ότι το 70% των χρημάτων θα είναι διαθέσιμο τη διετία 2021-2022, με βάση την ανεργία της περιόδου 2015-2019 και το κατά κεφαλήν εισόδημα του 2019. Το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί το 2023, με γνώμονα την πορεία του ΑΕΠ κατά το 2020 αφενός και ολόκληρη τη διετία 2020-21 αφετέρου. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής εκτιμούν ότι η αναθεωρημένη κλείδα αποτελεί ένα είδος εγγύησης για τη χώρα μας, καθώς διασφαλίζει αυξημένα κονδύλια σε περίπτωση που ο τουρισμός ή η οικονομία γενικότερα δεν ανακάμψουν με γρήγορους ρυθμούς. Επιπλέον, προστάτευσαν τα συμφέροντα της χώρας από την περικοπή των επιχορηγήσεων, καθώς οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο προγράμματα που δεν έχουν εθνική κατανομή. Σε ό,τι αφορά τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης του Ταμείου Δίκαιης Ανάπτυξης, η κυβέρνηση, όπως μεταδίδεται, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, διότι αυξήθηκε η υποχρέωση κάθε χώρας να διοχετεύει ευρωπαϊκούς πόρους σε «πράσινες» ενέργειες ή πολιτικές. Το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε από 25% στο 30% των χρημάτων που θα λάβει κάθε χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Η παρακολούθηση του προγράμματος που θα καταθέσει η Ελλάδα στην Κομισιόν θα γίνεται κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «τα 32 δισ. ευρώ δεν είναι ΕΣΠΑ» και το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί μια επιτροπή απλοποίησης διαδικασιών και επιτήρησης των έργων.