Ο γρίφος της απογραφής απασχολεί αρκετούς βουλευτές, κυρίως των Περιφερειών όπου αναμένονται ανατροπές εδρών, καθώς οι επικείμενες εκλογές θα διενεργηθούν όπως όλα δείχνουν με βάση τα νέα στοιχεία του νόμιμου πληθυσμού της χώρας που θα ανακοινωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ, οπότε θα έχουμε αλλαγή του εκλογικού χάρτη. Από το πότε θα προσδιοριστούν οι εκλογές θα εξαρτηθεί με βάση ποια απογραφή θα γίνουν.

Οπως έχει διευκρινίσει (στα «Παραπολιτικά») ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, εάν οι κάλπες προγραμματιστούν από Μάρτιο και μετά, τότε θα διεξαχθούν με τη νέα απογραφή του 2021, ενώ εάν γίνουν νωρίτερα «υπάρχει πιθανότητα να γίνουν με την παλιά απογραφή» (του 2011).

«Κλείνει» στο 5,4% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι «πληγώνει» την κυβέρνηση 

Οι πιθανές καραμπόλες

Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής στις 31/12/2022 η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα ανακατανομής των εδρών στην επικράτεια.

Το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό τα κομματικά επιτελεία, κυρίως του κυβερνώντος κόμματος, ενώ κάποιοι βουλευτές δεν κρύβουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους την ανησυχία τους για τις ανατροπές εδρών που αναμένονται με μείωση εδρών σε Περιφέρειες όπως η Α’ Αθηνών, η Α’ Πειραιώς, η Φθιώτιδα, η Θεσπρωτία, η Καστοριά, η Κοζάνη, η Λακωνία, η Αρκαδία, η Μαγνησία, η Αρτα, η Χίος και αύξηση σε άλλες Περιφέρειες, όπως της Ανατολικής Αττικής, του Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι από τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 έχει προβλεφθεί ειδική ρήτρα που προβλέπει το απώτατο χρονικό όριο για την εφαρμογή της απογραφής.

Βάσει αυτού τα αποτελέσματα της απογραφής πρέπει να έχουν δημοσιευθεί μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της (ήταν η 21η Φεβρουαρίου 2021). Αυτό σημαίνει ότι εάν οι εκλογές γίνουν μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε θα πρέπει να γίνουν με τα νέα στοιχεία της απογραφής υποχρεωτικά. Οπως είχε αποσαφηνίσει παλαιότερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, «δεδομένου του γεγονότος ότι η τελευταία απογραφή και πράξη συντελέστηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, οποιαδήποτε στιγμή από Μάρτιο και εντεύθεν, θα σημαίνει ότι θα γίνουν οι εκλογές με την απογραφή η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι».

Η κατανομή: Η απογραφή δεν επηρεάζει τον τελικό αριθμό των εδρών που λαμβάνει κάθε κόμμα. Εκεί που επηρεάζει είναι στην κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια με βάση το εκλογικό μέτρο, στον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια και στον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να θέσει ο εκλογέας στο ψηφοδέλτιο, όπως έχει εξηγήσει ο «γαλάζιος» εκλογολόγος Θοδωρής Λιβάνιος.