Η καταρχήν ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων φέρνει τον συνεταίρο του κ. Τσίπρα, αρχηγό των ΑΝΕΛ, μπροστά σε καθοριστικές αποφάσεις για τον ίδιο αλλά και για την κυβέρνηση. Η επένδυσή του στην καταψήφιση της συμφωνίας απέτυχε, ο ίδιος συνέχιζε μέχρι την τελευταία στιγμή τις προκλήσεις και τη διαφοροποίησή του από την κυβερνητική πολιτική, προκαλώντας τις αντιδράσεις των Σκοπίων αλλά και της αντιπολίτευσης.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους ΑΝΕΛ πολύ κάτω από το 3%, το εισιτήριο εισόδου στη Βουλή. Το κλίμα στο κόμμα του, κυρίως στην ΚΟ, είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ο ίδιος μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και εν μέσω της σφοδρής κυβερνητικής κρίσης διέψευσε ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα μείνει μέχρι τέλους στη μάχη, ακόμη και εάν είναι μόνος του.
Παράλληλα, κατάφερε επί της ουσίας να εξουδετερώσει και τον Νίκο Κοτζιά. Είχε προηγηθεί η εξουδετέρωση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη που ετέθη – λόγω της σύγκρουσής τους αλλά και της αντίδρασης του Αρχιεπισκόπου – εκτός Υπουργικού Συμβουλίου με αιχμή το μάθημα των Θρησκευτικών.
Ο Πάνος Καμμένος εξασφάλισε παράταση της συμμαχίας του με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχαν την περασμένη Δευτέρα στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε να πάνε μαζί, τουλάχιστον έως τον προσεχή Μάρτιο, οπότε και τοποθετείται χρονικά η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά στην πΓΔΜ. Ο ίδιος έχει προβλέψει ότι δεν θα περάσει η συμφωνία στη γειτονική χώρα και έχει ρίξει όλο το βάρος στην καταγγελία της, ελπίζοντας να κερδίσει τους υπερσυντηρητικούς ψηφοφόρους που αντιδρούν. Ομως τώρα, μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια, το δίλημμα για τον κ. Καμμένο είναι μεγάλο, θα πρέπει είτε να επιβεβαιώσει τις απειλές του, είτε να σιωπήσει.
Να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έχει βαρύνει για τον ίδιο, μετά και τα όσα είπε για τα «μυστικά κονδύλια» του ΥΠΕΞ, οδηγώντας το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν τον Νίκο Κοτζιά. Αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου τον στήριξαν υπουργοί όπως ο Νίκος Παππάς (επανέλαβε ότι δεν τον θεωρεί Σαλβίνι) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ και ο Πρωθυπουργός έμεινε ατάραχος στη σύγκρουση Κοτζιά – Καμμένου.
Την ίδια στιγμή, η ΚΟ των ΑΝΕΛ εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη συμφωνία, ενώ έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες για συμπόρευση βουλευτών και στελεχών του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα σενάρια έχουν στο επίκεντρό τους την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, για την οποία υπάρχει άριστη εικόνα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως τονίζεται, αν και ανήκει στη δεξιά παράταξη, δεν έχει προκαλέσει εντάσεις και προβλήματα και αποτελεί μια αξιόπιστη σύμμαχο η οποία έχει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ίδια καλή εικόνα υπάρχει και για τον βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Και για τους δύο, όπως και για την κυρία Κουντουρά, συζητείται εντόνως πως έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενοι, καθώς έχουν επιδείξει πρωτοφανή προσήλωση στην κυβερνητική προσπάθεια χωρίς αποκλίσεις.
Κυβερνητικά στελέχη εστιάζουν στον κ. Παπαχριστόπουλο που δήλωσε ανοικτά ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και θα παραιτηθεί από βουλευτής. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αν και παραδοσιακός δεξιός, έχει δείξει απίστευτη προσήλωση στον Πρωθυπουργό, στοιχείο που εκτιμάται απεριόριστα στο Μαξίμου, και έχει άριστη σχέση με πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όπως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Μόσχα τις επόμενες ημέρες, έχει δεσμευτεί στον Πρωθυπουργό ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση μομφής της ΝΔ και δεν θα συνδράμει στην πτώση της κυβέρνησης. Μαζί του σε αυτή τη γραμμή είναι και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Ελενα Κουντουρά, ο Τέρενς Κουίκ και ο Κώστας Ζουράρις, που όμως διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Κινητικότητα δεξιά της ΝΔ
Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί δεξιά της ΝΔ, με τους μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς να αναζητούν πολιτικό χώρο για να εκφράσουν το σκληρό δεξιό και υπερσυντηρητικό ακροατήριο. Η νέα εξέλιξη είναι η προ ημερών οριστικοποίηση της συμμαχίας και συνεργασίας Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση) και Φαήλου Κρανιδιώτη (Νέα Δεξιά). Οι δύο συμφώνησαν σε εκλογικό συνασπισμό των αυτοτελών κομμάτων τους, με όλες τις πρόνοιες που προβλέπει ο εκλογικός νόμος και θα είναι υποψήφιοι παρά τις συγκρούσεις του παρελθόντος. Στο παιχνίδι έχει μπει πλέον και η Δύναμη Ελληνισμού των Δημήτρη Καμμένου και Τάκη Μπαλτάκου, η οποία ανακοινώθηκε προ λίγων ημερών με «σημαία» το τρίπτυχο «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», ενώ επανακάμπτει ο ΛΑΟΣ με τον Γιώργο Καρατζαφέρη.