Σήμερα αναδεικνύεται ισχυρό το λαϊκό αίτημα μιας ουσιαστικής πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Οι επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική θα καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό και την προοπτική συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Διαβάστε επίσης:

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας έχει από καιρό απευθύνει κάλεσμα διαλόγου στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Στόχος μας είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές, που αποτελεί και προϋπόθεση προκειμένου να συγκροτηθεί μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Στην πορεία προς τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ καλείται να τοποθετηθεί σε σχέση με την προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας και συνολικά τις μετεκλογικές εξελίξεις. Προφανώς κάθε κόμμα επιλέγει τις προγραμματικές του προτεραιότητες, την προεκλογική στρατηγική και τακτική του. Σε μία περίοδο όμως που βρίσκεται σε εξέλιξη μία πρωτοφανής αντιδημοκρατική εκτροπή, και η κοινωνία δοκιμάζεται και φτωχοποιείται από την πολλαπλή κρίση και τις κυβερνητικές επιλογές που την ανατροφοδοτούν, απαιτούνται καθαρές θέσεις και δεσμεύσεις και όχι λογικές ίσων αποστάσεων.

Εξάλλου, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ έχει προβάλει την ανάγκη μιας «σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης», που σημαίνει προγραμματικές συγκλίσεις πάνω σε προοδευτικές θέσεις για την κατοχύρωση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της θεσμικής λειτουργίας, την αντιμετώπιση της κρίσης με πολιτικές υπέρ των πολλών, μία δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική, την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του Κοινωνικού κράτους. Αυτή η προοπτική σηματοδοτεί την ανάγκη μιας ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής που είναι ριζικά απέναντι από τη νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική πολιτική και τις αντιθεσμικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις προτάσσει την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Το διακύβευμα των εκλογών είναι καθαρό και κρίσιμο. Θα συνεχιστεί η αντιδημοκρατική εκτροπή και η πολιτική Μητσοτάκη που ευνοεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και καταδικάζει τη νέα γενιά σε ένα μέλλον φθηνής ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα και προοπτική ή θα υπάρξει η πολιτική αλλαγή που θα διασφαλίσει τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη παντού και σε όλα τα επίπεδα, θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Σε αυτό το διακύβευμα καλείται το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, όπως και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, να πάρει καθαρή θέση και θα κριθεί τελικά από την απάντηση και την ανταπόκριση στις σημερινές μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας και τις κρίσιμες προκλήσεις του μέλλοντος.

Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βουλευτής Β1′ Βόρειας Αθήνας.