Τη δύναμή του αποδεικνύει καθημερινά ο SARS-CοV-2, δηλώνοντας την παρουσία του σε χώρες της Ευρώπης όπου έχει ήδη σαρώσει όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, με τους επιστήμονες να καταγράφουν νέα αύξηση κρουσμάτων. Εντονη είναι όμως η κυκλοφορία και στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εφιστούν στους πολίτες την απαραίτητη προσοχή και την αυστηρή υιοθέτηση των ατομικών μέτρων προστασίας.

Ο διψήφιος αριθμός νέων περιπτώσεων που εντοπίζονται καθημερινά στο σύνολο της επικράτειας, η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων και η «αόρατη» πορεία του νέου κορωνοϊόυ σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αναγκάζουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο και έως την Πέμπτη είχαν εντοπιστεί 117 κρούσματα στην Αττική, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αδιευκρίνιστης πηγής προέλευσης. Το γεγονός δε ότι οι φορείς της λοίμωξης είναι ασυμπτωματικοί αποδυναμώνει το «εργαλείο» της ιχνηλάτησης, που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα που έχουν στη διάθεσή τους.

Την Παρασκευή καταγράφηκαν 26 ακόμη κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων τα έξι εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.135, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τα 1.155 (27,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.086 (50,4%) σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οκτώ ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Μία είναι γυναίκα και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 127 ασθενείς.