Το ενδιαφέρον για τις εκλογικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να παραμένει μειωμένο, καθώς οι πολίτες σε πολλές περιοχές (Θεσσαλία, Αττική, Ρόδος, Εβρος και άλλες) αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα και βιώνουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Η σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτη στη σειρά των αναμετρήσεων που έρχονται. Στην εκλογή του κ. Τσίπρα από τη βάση συμμετείχαν περίπου 152 χιλιάδες ψηφοφόροι, και σίγουρα ο αριθμός αυτός θέτει έναν «πήχη» για την προσέλευση και το τι θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία ή αποτυχία από την άποψη της συμμετοχής στη διαδικασία, ειδικά τώρα που υπάρχουν ανταγωνιστικές υποψηφιότητες.

Η ασάφεια ως προς το ποιο θα είναι τελικά το εκλογικό σώμα που θα διαμορφωθεί σήμερα δεν επιτρέπει να καταγράψουμε πρόθεση ψήφου, όπως έχουμε εξηγήσει και σε άλλες ανάλογες εκλογικές αναμετρήσεις διαδοχής.

Μπορούμε ωστόσο να διερευνήσουμε στοιχεία εικόνας και προτίμησης των υποψηφίων.

Τα γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την καταγραφή αυτή συνοψίζονται στα εξής:

1. Τόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος όσο και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κυρία Αχτσιόγλου είναι η πλέον δημοφιλής, με ποσοστά 48% και 72% αντίστοιχα. Στο σύνολο, ακολουθεί ο κ. Τσακαλώτος με 35% ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Κασσελάκης με 58%. Ειδικά ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι είναι πιθανόν να πάνε να ψηφίσουν, η κυρία Αχτσιόγλου συνεχίζει να είναι η πιο δημοφιλής, με 66%, αλλά ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται πολύ κοντά της, με 62%.

2. Στην ερώτηση της προτίμησης, και πάλι η κυρία Αχτσιόγλου προηγείται τόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, με 35%, όσο και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με 41%, αλλά στους πιθανούς εκλογείς περνάει μπροστά ο κ. Κασσελάκης, με 39%.

3. Είναι επομένως πολύ πιθανό να υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογής με τη συμμετοχή της κυρίας Αχτσιόγλου και του κ. Κασσελάκη – και εκεί η εικόνα γίνεται ακόμα πιο συγκεχυμένη. Η κυρία Ατχσιόγλου προηγείται με μεγάλες διαφορές τόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος όσο και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ωστόσο και πάλι στους δυνητικούς ψηφοφόρους ο κ. Κασσελάκης ενισχύεται και η αναμέτρηση δείχνει οριακή (45%-44% υπέρ Κασσελάκη).

4. Τέλος, η κυρία Αχτσιόγλου διαθέτει την παράσταση νίκης και στα τρία υποσύνολα που αναφέραμε (σύνολο δείγματος, ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δυνητικοί εκλογείς).

Το τελικό μας συμπέρασμα είναι ότι, παρά τις πιθανολογήσεις, η κυρία Αχτσιόγλου διαθέτει τόσο μεγαλύτερη αποδοχή όσο μεγαλύτερη είναι και η «δεξαμενή» των ψηφοφόρων που μελετάμε, ενώ ο κ. Κασσελάκης διαθέτει τόσο μεγαλύτερη αποδοχή όσο πιο στενή είναι αυτή η «δεξαμενή» – και αυτό οφείλεται κυρίως σε ένα χαρακτηριστικό που του αποδίδουν οι δυνητικοί ψηφοφόροι αλλά και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: θεωρούν ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες έναντι όλων των άλλων υποψηφίων να κερδίσει κάποια στιγμή στο μέλλον τον κ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, το κομματικό σύστημα έχει μπει σε κίνηση. Το μέλλον του μόνο γραμμικό και αδιάφορο δεν θα είναι.

Ο κ. Στράτος Φαναράς είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis SA.