Σειρά από καμπανάκια αναμένεται να ηχήσουν σήμερα στην έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της, αναμένεται να επισημάνει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ελληνική οικονομία με στόχο μια βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει για μια ακόμη φορά στην ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Γραφειοκρατία και ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης θα βρίσκονται στο μενού των συστάσεων του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί επίσης στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της παιδείας. Στόχος όλων αυτών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

Αναφορικά με τις τράπεζες, θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία τριετία, με την αύξηση της κερδοφορίας και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα τονίσει ωστόσο ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η σύγκλιση, ενώ η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα δημιουργεί κινδύνους για μια νέα γενιά επισφαλειών. Τέλος, εκτιμάται ότι θα αναφερθεί στην ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, η οποία επηρεάζεται από την υψηλή συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου σε αυτά. Ο κ. Στουρνάρας τάσσεται υπέρ της επανεκκίνησης των μερισμάτων στους μετόχους, ωστόσο θα υπογραμμίσει την ανάγκη διαφύλαξης των κεφαλαιακών δεικτών.

Νέα σελίδα στην ABBank

Κλείδωσε ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις το deal για την ABBank. Το πρώην ανώτατο στέλεχος της Glencore και δεύτερος πλουσιότερος Ελληνας στην πρόσφατη λίστα του «Forbes» Τέλης Μυστακίδης θα κατέχει περίπου το 48% των μετοχών της τράπεζας, αλλά θα ελέγχει το 68%, δηλαδή θα έχει πλήρη έλεγχό της. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΟΤ», ο νέος ιδιοκτήτης διατηρεί την εμπιστοσύνη του στη διοίκηση Αφθονίδη και πιστεύει πάρα πολύ στη συγκεκριμένη επένδυση.

Η εξαγορά της Aegean Baltic Bank δείχνει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο και τις προσδοκίες που δημιουργεί η δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η Aegean Baltic Bank αν και σχετικά μικρή τράπεζα έχει αξιόλογο αποτύπωμα στην αγορά και ειδικά στον στρατηγικό τομέα της ναυτιλίας.

Η ώρα της ανταμοιβής

Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2023. Πρόκειται να δημοσιοποιηθούν την Τρίτη 9 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφενός προσδοκά την επιβεβαίωση του guidance του προέδρου και CEO, κ. Γιώργου Στάσση, για EBITDA στο 1,5 δισ. ευρώ. Και αφετέρου επενδυτές και μέτοχοι προσδοκούν το ύψος του μερίσματος. Υστερα από πολλά χρόνια η ΔΕΗ θα ανταμείψει τους μετόχους. Οι εκτιμήσεις δείχνουν διανομή κερδών της τάξης του 35% των καθαρών κερδών του 2023.

Η «Μεγάλη Μετάβαση»

Ραντεβού στους Δελφούς δίνουν μέσα στην εβδομάδα διεθνείς και εγχώριες προσωπικότητες από την οικονομική, πολιτική και ακαδημαϊκή σκηνή. Το Οικονομικό Forum των Δελφών (Delphi Economic Forum), το οποίο διεξάγεται για ένατη συνεχή χρονιά θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 10 Απριλίου μέχρι το Σάββατο 13 Απριλίου. Οπως τόνισε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Forum των Δελφών Συμεών Τσομώκος, το συνέδριο με κεντρικό τίτλο «Η Μεγάλη Μετάβαση» θα επικεντρωθεί στα ζητήματα που αφορούν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της χώρας μας, με σειρά θεματικών για την υγεία, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση.

«Koνταίνει»

Σύμφωνα με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις μετά από έναν νομικό μαραθώνιο, οι δύο όροφοι του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη (Οδός Φαλήρου 5) πρέπει να κατεδαφιστούν, καθώς το ύψος του κτιρίου υπερβαίνει το επιτρεπτό. Βέβαια, το κτίριο χτίστηκε τόσο ψηλό (που κατάφερε να κρύβει την Ακρόπολη) έπειτα από νόμιμη άδεια την οποία επικαλείται η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Μπλε Κέδρος των αδελφών Ευμορφίδη. Μύλος… Πάντως το υπουργείο Τουρισμού την προηγούμενη εβδομάδα με απόφασή του σφράγισε τους δύο υπό κατεδάφιση ορόφους για να αρχίσουν σταδιακά οι εργασίες, στις οποίες ενεργό ρόλο θα έχει το ΤΕΕ σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Χάσμα

Επειτα από 31 ολόκληρα χρόνια το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έβαλε τέλος στον «πόλεμο» μεταξύ των εγχώριων παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Και με τη «βούλα» λοιπόν επιτρέπεται η παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» (85.000 τόνοι ετησίως) και της ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»/PDO «ELIA KALAMATAS» (277 τόνοι ετησίως), καθώς απορρίφθηκε η ένσταση που είχαν υποβάλει οι Μεσσήνιοι (ΣΥΜΕΠΟΠ, Ενωση Μεσσηνίας) και κρίθηκε νόμιμη η απόφαση Γεωργαντά για καταχώριση στο μητρώο ποικιλιών της φυτικής ποικιλίας ελιάς «Καλαμών» ως συνώνυμο της παλαιάς ονομασίας «Καλαμάτα».

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική καθώς, όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών – Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), η απόφαση ομαλοποιεί την εξαγωγική αγορά του προϊόντος και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφησή του από τους παραγωγούς της ποικιλίας πανελλαδικά. Ας σημειωθεί ότι ο τζίρος από την εξαγόμενη ελιά Καλαμών υπολογίζεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το χάσμα μεταξύ της Μεσσηνίας και των υπόλοιπων περιοχών που παράγουν την ποικιλία Καλαμών δεν θα κλείσει τόσο εύκολα και ήδη πολλοί Καλαματιανοί υποστηρίζουν ότι δεν θα αργήσουμε να δούμε φθηνή «Ελιά Καλαμάτας» από την Τουρκία και την Αίγυπτο δίπλα στην ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Δεδομένου ότι οι τρίτες χώρες ελάχιστα «σέβονται» τα ΠΟΠ ευρωπαϊκά προϊόντα, μπορεί και να μην έχουν εντελώς άδικο οι Μεσσήνιοι και το θέμα πλέον είναι να βρεθεί από κοινού η βέλτιστη λύση νομικής υπεράσπισης και εμπορικής προώθησης του brand «Καλαμάτα».

«Γκαζώνει» ο Μασκ

Εντάξει, τα ηλεκτρικά δεν ρετάρουν, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς κάτι τέτοιο για τον κατασκευαστή τους, όταν διακόπτεται μια μακρά περίοδος αύξησης των πωλήσεών του. Για πρώτη φορά από την περίοδο των πανδημικών εγκλεισμών οι πωλήσεις της Tesla εμφάνισαν πτώση. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 μειώθηκαν κατά 8,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 και κατά 20,2% συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς – μια περίοδο εορταστική που οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραδοσιακά αυξάνουν τις πωλήσεις τους, παρότι λογικά θα περίμενε κανείς ότι οι καταναλωτές θα φρόντιζαν να μη «φορτώσουν» για λίγες εβδομάδες μια ολόκληρη χρονιά στην ηλικία του αυτοκινήτου τους.

Στοίχισε στην αμερικανική εταιρεία η γενικότερη στροφή των καταναλωτών προς τα υβριδικά, στοιχίζουν όμως, φαίνεται, και τα όσα υποτιμητικά γράφει κατά καιρούς στο Χ ο Ιλον Μασκ (σκίτσο) για τους γερμανούς και άλλους ευρωπαίους περιβαλλοντιστές που διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του εργοστασίου της Tesla στα περίχωρα του Βερολίνου. Ο υπερκινητικός μάνατζερ όμως δεν παύει να «γκαζώνει» για να βρει νέους συνεργάτες και νέες αγορές. Τελευταία του κατάκτηση η Ινδία, όπου έπειτα από εγκάρδιες συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε την επένδυση 3 δισ. δολαρίων για την ανέγερση εργοστασίου της Tesla στη χώρα. Για «σόου» Μασκ – Μόντι έκανε λόγο το «Fortune» μετά την υπόσχεση Μασκ να μεσολαβήσει ακόμα και για να αποκτήσει η Ινδία έδρα μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.