Η καθαρότητα, ο μινιμαλισμός, η σύνδεση τέχνης και τεχνολογίας και η λειτουργικότητα ήταν οι βασικές αιτίες που υπηρετούσαν οι σχεδιαστές του κινήματος Bauhaus. Το Bauhaus γεννήθηκε στη Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1920 και γρήγορα επηρέασε πολλές χώρες.

Ο Walter Cropius που ίδρυσε τη σχολή σχεδίου Bauhaus το 1920 πίστευε πως το design πρέπει να εξυπηρετεί κάποιον λειτουργικό σκοπό, να μην είναι δηλαδή, απλώς, ο ρόλος του. Τα διακοσμητικά δηλαδή στοιχεία έπρεπε να είναι λειτουργικά και να εξυπηρετούν κάποιον σκοπό, να έχουν έναν ρόλο, ο οποίος δεν θα ήταν μόνο αισθητικός. Τα κτίρια έπρεπε να είναι πρακτικά και να καλύπτουν τις ανάγκες των ενοίκων τους με τεχνολογικά μέσα και καινοτόμα υλικά. Ηταν συνήθως ορθογώνια, με επίπεδη στέγη και έντονες κάθετες και οριζόντιες γραμμές.

Η γεωμετρικότητα και το λειτουργικό design, οδηγούσαν με τη σειρά τους σ’ ένα μοναδικό αποτέλεσμα, εγκώμιο του μινιμαλισμού.

Στην πόλη μας αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής Bauhaus είναι το κτίριο που στεγάζεται το σχολείο μας· φέτος μάλιστα συμπληρώνει ογδόντα εννέα χρόνια λειτουργίας από το 1934.

Σχεδιάστηκε από τον Πάτροκλο Καραντινό και είναι ένα από τα τρεις χιλιάδες σχολικά κτίρια που σχεδιάστηκαν να οικοδομηθούν σε όλη τη χώρα κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου 1928-1932, με υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Το πρωτοπόρο οικοδομικό πρόγραμμα του Βενιζέλου εντάσσεται στην επιδίωξή του να δώσει μαζικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα περιλάμβανε 3.000 σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα: σε μεγάλες και μικρές πόλεις, σε κωμοπόλεις αλλά και σε χωριά. Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία ευρύτατων διαστάσεων και μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ενα μεγάλο μέρος αυτού του προγράμματος ανατέθηκε σε εκπροσώπους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής όπως ο Νίκος Μητσάκης, ο Πάτροκλος Καραντινός, ο Σπύρος Λέγγερης και ο Γιάννης Δεσποτόπουλος.

Σήμερα, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της πόλης μας, οι οποίοι περπατώντας στη λεωφόρο Αμαλίας πάντα σταματούν και το φωτογραφίζουν.

Τελικά, ολοκληρώθηκαν 145 σχολικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και το τότε Γυμνάσιο Ναυπλίου, το οποίο μάλιστα προσαρμόστηκε επιτυχώς στο νεοκλασικό περιβάλλον της παλιάς πόλης.