Ενα 44% των νέων θεωρεί σήμερα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, ενώ ένα 35,5% ανησυχεί ιδιαίτερα για την Ελλάδα και τα προβλήματα που θα φέρει η κρίση αυτή το επόμενο χρονικό διάστημα στη ζωή μας. Η άνοδος της θερμοκρασίας δε, είναι η πρώτη, άμεση, παρενέργεια που «βλέπει» η συντριπτική πλειονότητα (93,5%) των νέων. Το 80,6% ζητάει να δοθούν περισσότερα κονδύλια από τις κυβερνήσεις για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ το 67,6% τάσσεται υπέρ της ευρείας χρήσης φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σ αυτή την κατεύθυνση το 78,2% ζητάει να αναπτυχθούν περισσότερο στα κράτη οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 67,6% πιστεύει ότι το χαμηλότερο επίπεδο στην ποιότητα διαβίωσης των νέων είναι το σημαντικότερο, άμεσο, πρόβλημα από την κλιματική κρίση.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ομίλου Κλιματικής Κρίσης του σχολείου μας, με σκοπό την καταγραφή απόψεων των πολιτών στο θέμα της κλιματικής κρίσης. Κατά τη σύνταξη του ερωτηματολογίου λάβαμε υπόψη ανάλογες πρακτικές καθώς και τοπικές ιδιαιτερότητες, που σχετίζονται με τη διαμόρφωση γνώμης.

Η ανταπόκριση στην έρευνα ήταν ικανοποιητική αφού συμμετείχαν 170 άτομα.

Μέσω των αποτελεσμάτων της διαπιστώθηκε ότι η κλιματική αλλαγή προέκυψε ως φαινόμενο τόσο από φυσικά αίτια όσο και από ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ επηρεάζει σημαντικούς τομείς της καθημερινότητας αλλά και του μακροχρόνιου προγραμματισμού της ζωής.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προκύπτει ακόμη η ανάγκη τόσο της πληρέστερης και έγκυρης πληροφόρησης όσο και βαθύτερης και περισσότερο εκτεταμένης μελέτης των οικονομικών αλλά και ψυχολογικών επιπτώσεων, που επιφέρει η κλιματική κρίση.