Μια ακόμα παγκόσμια Σύνοδος για το Κλίμα, η 28η στη σειρά όπως δείχνει και η ονομασία της, COP28, φιλοδοξεί να πετύχει ιστορικά αποτελέσματα.

Οξύμωρο: οι Αραβες του Ντουμπάι, ενός εκ των Ηνωμένων Εμιράτων, είναι και αυτοί που προκαλούν το μεγαλύτερο πρόβλημα ως μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων. Ως οικοδεσπότες της παγκόσμιας Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, φιλοδοξούν να υπογραφεί στην έδρα τους μεταξύ άλλων και συμφωνία για τη σταδιακή εξάλειψη της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Πιο αυστηρά και τολμηρά μέτρα

Στο Ντουμπάι θα βρεθούν τις επόμενες μέρες 180 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και δεκάδες χιλιάδες εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών καθώς επίσης και οργανώσεων που αγωνίζονται για έναν καλύτερο πλανήτη. Στην πραγματικότητα έναν πλανήτη που θα δείξει, τις επόμενες δεκαετίες, αν μπορεί να σωθεί από την υπερθέρμανση. Οι επιστήμονες εδώ στο Ντουμπάι περιφέρουν τις επικαιροποιημένες μελέτες τους, σύμφωνα με τις οποίες ο στόχος για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 μονάδα έως το 2050 δεν φαίνεται πλέον εφικτός. Αρα, θα πρέπει να παρθούν αυστηρότερα και πιο τολμηρά μέτρα.

Οι απόψεις για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι πολλές και οι πρακτικές που ακούγονται πολύπλοκες. Μηδενικό αποτύπωμα μεθανίου, ένα «φιλτράρισμα» των ορυκτών καυσίμων για να μη ρυπαίνουν, ακόμη και η αμερικανική πρόταση που διατυπώνει ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το κλίμα, πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, για την πυρηνική σύντηξη. Ο Κέρι συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα για να προωθήσει τη διεθνή στρατηγική των ΗΠΑ για την εμπορευματοποίηση της πυρηνικής ενέργειας σύντηξης που φέρεται να έχει πλεονέκτημα έναντι των σημερινών πυρηνικών σταθμών σχάσης που διασπούν τα άτομα. Η πυρηνική σύντηξη, από την άλλη πλευρά, είναι μια φθηνή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα που δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα μεγάλης διάρκειας.

Ηχηρές απουσίες

Ωστόσο, αυτό που κουβεντιάζεται στα πηγαδάκια εδώ στο Ντουμπάι είναι η ηχηρή απουσία των αρχηγών των κρατών ΗΠΑ και Κίνας από μια τόσο σημαντική Σύνοδο για το Κλίμα. Παρών στο τεράστιο και εντυπωσιακό Dubai Expo 2020 που φιλοξενεί τις εργασίες της Συνόδου είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρεται στο ελληνικό παράδειγμα πράσινης μετάβασης με βασικές πηγές ενέργειας τον ήλιο και τον άνεμο. Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά περίπτερο στην COP και πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων με έναν επιτυχημένο συντονισμό των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας, καθώς βρίσκεται στο εμιράτο ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε τα εγκαίνια του περιπτέρου με την παρουσία του προέδρου της COP28 Σουλτάν αλ Τζαμπέρ. Σκοπός του Πρωθυπουργού είναι να παρουσιάσει την ελληνική πράσινη μετάβαση καθώς η Ελλάδα είναι στις κορυφαίες χώρες του πλανήτη στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.