Τα δέκα καλύτερα βιβλία της χρονιάς, όπως προκύπτουν από τις κριτικές της εκδοτικής ομάδας του ενθέτου «Βιβλία». Απουσιάζουν βιβλία που εκδόθηκαν τον τελευταίο μήνα, τα οποία δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί. Μερικά από αυτά θα ήταν αναμφισβήτητα σε αυτή τη λίστα.

«Η κοινοτοπία του Καλού. Ενα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής», Αντώνης Μόλχο

Το παρελθόν αυτό, τραυματικό σε πολλά σημεία του, νοσταλγικό σε άλλα, ο Αντώνης Μόλχο το ανασυγκροτεί με την ενδελεχή χρήση της ιστορικής μεθοδολογίας. […] Εύστοχα παρομοιάζει ο ίδιος την εργασία του με εκείνη του ταπητουργού: «Προσπάθησα να υφάνω τις μνήμες μου σε ένα ενιαίο υφαντό». Η «ύφανση» αυτή είναι το έργο του ιστορικού.
Μάρκος Καρασαρίνης, 29/1/2023

«Οι υπνοβάτες. Μια τριλογία», Hermann Broch

Ο συγγραφέας θέλησε – και σε μεγάλο βαθμό επέτυχε – να γράψει το απόλυτο μυθιστόρημα […]. Ενσωματώνοντας στο βιβλίο ποιήματα και δοκίμια, ακόμη και διαλόγους, διευρύνει τα όρια του μυθιστορήματος. Eπιτυγχάνει να εντάξει δέκα διαφορετικά δοκιμιακά κεφάλαια φιλοσοφικού περιεχομένου με τίτλο «Η κατάρρευση του συστήματος αξιών».

Αναστάσης Βιστωνίτης, 19/2/2023

«Ευρώπη: Μια μεγάλη χίμαιρα;», Tony Judt

Διορατικός στοχαστής που δεν δεσμευόταν από συμβατικές απόψεις και έννοιες του συρμού, ο Τόνι Τζαντ συγκροτεί εδώ ένα πυκνό δοκίμιο κριτικής το οποίο συνοψίζει  μεγάλο μέρος της τρέχουσας ευρωπαϊκής προβληματικής. Επίτευγμα που καθιστά ακόμη πιο έντονη την απουσία του από μια εποχή όπου παρόμοιες οξυδερκείς διάνοιες σπανίζουν.

Μάρκος Καρασαρίνης, 26/2/2023

«Το δώρο του Χάμπολντ», Saul Bellow

Το δώρο του Χάμπολντ που εκδόθηκε το 1975 όταν ο συγγραφέας του ήταν 60 ετών (τον επόμενο χρόνο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ) οι αναγνώστες το υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, όχι όμως και οι κριτικοί που το έκριναν λίγο ως πολύ αρνητικά. Σήμερα το μυθιστόρημα τοποθετείται μαζί στα μείζονα έργα του συγγραφέα.
Αναστάσης Βιστωνίτης, 19/3/2023

«Χλωμό άλογο, χλωμός αναβάτης», Katherine Anne Porter

Η Κάθριν Αν Πόρτερ υπήρξε μια πολυβραβευμένη πεζογράφος απερίγραπτης δύναμης, από τις πιο σπουδαίες των ΗΠΑ στον 20ό αιώνα. Το πυκνό της ύφος, εντός του οποίου τα σχήματα της αγάπης και της οδύνης μεταπλάθονται σε διαχρονικούς ναούς της ανθρώπινης καρδιάς, τελειοποιείται στα λεγόμενα «εκτεταμένα διηγήματα» (ή στις νουβέλες της).

Γρηγόρης Μπέκος, 26/3/2023

«Dissipatio H.G.», Γκουίντο Μορσέλι

Στο βιβλίο Dissipatio Η.G.το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά το τέλος του ανθρώπου ή, μάλλον, του πρώην-ανθρώπου. Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία, με τη στενή έννοια, καμία σχέση. Πρόκειται, ας μας επιτραπεί ο όρος, για μια ανθρωπιστική φαντασία η οποία αναζητεί έναν χαμένο πυρήνα, μια χαμένη ουσία.

Γρηγόρης Μπέκος, 6/8/2023

«ZORΜΠΑΣ. Πράσινη πέτρα ωραιότατη», Νίκος Καζατζάκης & SOLOUP

Μια επιτυχημένη αναμέτρηση με το κείμενο του κρητικού συγγραφέα, ένα εξαιρετικό graphic novel που είναι αυθεντικός Soloúp και ταυτόχρονα αυθεντικός Καζαντζάκης. Ακούμε τη γλώσσα του Καζαντζάκη, ενώ η αφήγηση μένει κοντά στο πνεύμα και στα φιλοσοφικά ερωτήματα του συγγραφέα, αλλά μακριά από τα πανίσχυρα κλισέ».

Λαμπρινή Κουζέλη, 5/11/2023

«Ποιήματα. Το ισπανόφωνο έργο», Οκτάβιο Πας

Για εμάς όπως και για τον δυτικό κόσμο, η σημασία του έργου του Πας είναι εξίσου σημαντική όσο και για τους ισπανόφωνους. Ο Πας τόσο με το ποιητικό όσο και με το – εξίσου εκπληκτικό – δοκιμιακό του έργο, είναι αναγεννησιακός και παγκόσμιος. Έργο τεράστιο, πολυφωνικό και πολυδιάστατο, που σφράγισε τη λογοτεχνία του 20ού αιώνα.

Αναστάσης Βιστωνίτης, 12/11/2023

Το αλάτι του Bad Ischl, Κώστας Μαρουδής

Η αθανασία ξεπροβάλλει με ποικίλες μορφές και σε παλαιότερα βιβλία του Μαυρουδή, και όπως άλλοτε έτσι και τώρα, δεν έχει μεταφυσικό μα απολύτως υλικό και εγκόσμιο χαρακτήρα, πηγαίνοντας μαζί με την επικοινωνία και τις διασταυρώσεις των καλλιτεχνικών έργων καθώς αλλάζουν προσανατολισμό αναφοράς.

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, 19/11/2023

«Δημώδης Πεζός Λόγος του 16ου αιώνα», Ελ. Κακουλίδη-Πάνου, Ελ. Καραντζόλα, Κ. Τικτοπούλου

Άριστο παράδειγμα συνδυασμού επιστημονικής και χρηστικής έκδοσης, ο τόμος αναδεικνύει τη σημαντική παρουσία του γραπτού πεζού λόγου στην περίοδο αυτή και προκαλεί απόψεις και «μύθους» σχετικά με την πρωτοκαθεδρία του έμμετρου λόγου στη νεοελληνική γραμματεία, ενώ παρακολουθούμε τα γλωσσικά φαινόμενα όπως εκτυλίσσονται.

Λαμπρινή Κουζέλη, 3/12/2023