Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που θα τελείωνε τη διαπλοκή θρυμματίζει προς το παρόν την ενότητα της κυβέρνησης, δοκιμάζει όμως και τα όρια της δημοκρατίας. Τα πράγματα όχι μόνο δεν εξελίσσονται όπως τα είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση αλλά παίρνουν τροπή που οδηγεί σε πρωτοφανείς καταστάσεις, ιδίως στον χώρο της Δικαιοσύνης. Την Παρασκευή ματαιώθηκε η διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα διαφαινόταν αν το ανώτατο δικαστήριο έκλινε υπέρ ή κατά της συνταγματικότητας του νόμου Παππά. Αιτία ήταν η ένταση που προκάλεσε η επισήμανση του προέδρου του ΣτΕ Νικόλαου Σακελλαρίου για την κρισιμότητα της υπόθεσης, αναφορά που εξελήφθη από ορισμένους δικαστές ως προσπάθεια επηρεασμού της κρίσης τους, αλλά και η άρνησή του να πάρουν στα χέρια τους τα μέλη τις τρεις προεισηγήσεις με το πρόσχημα να μη διαρρεύσουν. Η δικαστική εμπλοκή συμπαρασύρει σε περιδίνηση την κυβέρνηση, η οποία έχει κοπεί στα δύο, με τη μία πλευρά να υποστηρίζει ανυποχώρητα την ατζέντα κατά της διαπλοκής και την άλλη να πιστεύει ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, αντί να εξυγιάνει το τοπίο, «ανέδειξε Εσκομπάρ» και έφθειρε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Οι δύο ομάδες συγκρούονται στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνοντας ένα κλίμα δύσκολα διαχειρίσιμο για τον Αλέξη Τσίπρα.
Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται ένα πρόσωπο, ο Νίκος Παππάς, και ένας νομικός κυκεώνας παραβιάσεων του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας ο οποίος εκθέτει τη χώρα. Το ζήτημα θα ήταν απλό, ιδίως εν όψει του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού, αν ο υπουργός Επικρατείας δεν είχε τη σταθερή στήριξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος στη ΔΕΘ επιχείρησε να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ λέγοντας ότι δεν μπορεί να ακυρώσει τον διαγωνισμό που έφερε 246 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Η ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ προκάλεσε τα πυρά της αντιπολίτευσης: ο Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ) τόνισε πως «η υπόθεση «τηλεοπτικές άδειες» έγινε από σκοτεινή σκοτεινότερη», ο Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) δήλωσε ότι «αυτά που γίνονται στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι πρωτοφανή. Η κατάσταση είναι πέραν των ορίων. Δεν πάει άλλο», το Ποτάμι σημείωσε ότι «τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα». Η πιο ηχηρή αντίδραση όμως είναι των δικαστών και των εισαγγελέων, οι οποίοι με την εκλογή Ντογιάκου και με τη ματαίωση της Ολομέλειας ώστε να ασχοληθεί το ΣτΕ με την ουσία του νόμου Παππά και όχι με νομοτεχνικά ζητήματα που προσβάλλουν το κύρος του ανωτάτου δικαστηρίου στέλνουν το σαφές μήνυμα «αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας» σε όσους επιχειρούν να νοθεύσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Αν το καραβάνι κολλήσει στην έρημο όπως τα κανόνια του Ναπολέοντα στη λάσπη, η ευθύνη για το Βατερλό θα βαρύνει τον κ. Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός επιμένει να δίνει τη μάχη κατά της διαπλοκής, που πιθανότατα είναι η λάθος ατζέντα, καθώς η κυβέρνηση πνίγεται από τα αδιέξοδα της οικονομίας, της ανεργίας και της καθημερινότητας των πολιτών και όχι από τα συμφέροντα. Εκείνος όμως άρπαξε στον αέρα την πρόκληση Μητσοτάκη στη συζήτηση για την Παιδεία και κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. «Θα μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις. Δεν θα αφήσουμε τη λάσπη στον ανεμιστήρα» δήλωσε.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Ωστόσο τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο απογυμνώνονται καθημερινά και επιπλέον στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης παίρνουν αποστάσεις από τους χειρισμούς του κ. Παππά. «Στον διαγωνισμό για τις άδειες τα έχουμε κάνει μαντάρα» παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κομματική συνεδρίαση κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν ότι ο υπουργός είπε επίσης ότι κατά την άποψη του η κυβέρνηση έπρεπε να βρει ένα modus vivendi με τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες των ΜΜΕ «με τους οποίους μπορούμε να συνεννοηθούμε» και να μην προχωρήσει «σε διαδικασίες που ανέδειξαν Εσκομπάρ με τους οποίους δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε». Το ενδιαφέρον είναι ότι παραπλήσιες απόψεις εκφράζουν πρόσωπα με επιρροή στον ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Αλέκος Φλαμπουράρης κ.ά.
Ταυτόχρονα οι υπερθεματιστές πιέζουν να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες για τη χορήγηση οριστικών αδειών -πάντως, πριν από τα Χριστούγεννα, περίοδο που αυξάνονται σημαντικά τα διαφημιστικά έσοδα –και να πέσει «μαύρο» στα κανάλια που δεν έχουν άδεια. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο κ. Παππάς να πάρει και άλλες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ και λέγεται ότι το σχέδιο νόμου ενδέχεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Την Πέμπτη ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Ευάγγελος Μαρινάκης συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Παππά και, όπως μεταδίδεται από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, είδαν για λίγο και τον κ. Τσίπρα. Ο υπουργός Επικρατείας αναμένεται να συναντηθεί και με τους άλλους δύο υπερθεματιστές, τον Θεόδωρο Κυριακού και τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ανακηρύχθηκε την Παρασκευή οριστικός υπερθεματιστής και έσπευσε να καταβάλει αυθημερόν την πρώτη δόση.

ΧΑΟΣ
Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης απογυμνώνονται καθημερινά και επιπλέον στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης παίρνουν αποστάσεις από τους χειρισμούς του κ. Παππά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης παραδέχθηκε σε κομματική συνεδρίαση πως «στον διαγωνισμό για τις άδειες τα έχουμε κάνει μαντάρα» και ότι η κυβέρνηση έπρεπε να βρει ένα modus vivendi με τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες των ΜΜΕ «με τους οποίους μπορούμε να συνεννοηθούμε» και να μην προχωρήσει «σε διαδικασίες που ανέδειξαν Εσκομπάρ με τους οποίους δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε».

ΤΑ 246 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΞΕΧΝΑ Ο ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ DIGEA
Πώς ο διαγωνισμός για την ψηφιακή μετάβαση έφερε €409 εκατ.

Η κυβέρνηση αντιπαρατίθεται σε υψηλούς τόνους με τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν άδεια. Ο δικηγόρος του Alpha καθηγητής Π. Λαζαράτος, που είδε τις καταγραφές από τις κάμερες ασφαλείας, κατήγγειλε ότι ο διαγωνισμός δεν ήταν αδιάβλητος αλλά ξέφραγο αμπέλι και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα. «Η μιντιακή τρομοκρατία δεν θα περάσει» απάντησε η κυβέρνηση και χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις Λαζαράτου «αστειότητες».

Τα ερωτήματα ωστόσο συσσωρεύονται. Και δεν είναι μόνο τα νομικά ή τα διαδικαστικά. Είναι και τα οικονομικά του διαγωνισμού –τα 246 εκατ. ευρώ αποτελούν το έσχατο προπύργιο της κυβέρνησης. Στα επιχειρήματά της όμως αποκρύπτεται ότι η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) έκανε δύο διαγωνισμούς, έναν για την ψηφιακή μετάβαση και έναν για την πώληση φάσματος που εξοικονόμησε, από τους οποίους εισπράχθηκαν 409 εκατ. ευρώ χωρίς αμφισβητήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις απειλές του Χρ. Σπίρτζη να παραπέμψει τον διαγωνισμό για την Digea στη Δικαιοσύνη, η ΕΡΤ και η Digea συζητούν πώς θα συνεργαστούν για να έχουν κοινές υποδομές και δίκτυο σε όλη τη χώρα. Η σύγκριση είναι ίσως άτοπη από την άποψη της συνταγματικής προστασίας, καθώς η ποιότητα του τηλεοπτικού περιεχομένου θεωρείται υπέρτερο αγαθό από το δίκτυο μετάδοσής του. Από την άποψη της αποτελεσματικότητας, όμως, οι δύο διαγωνισμοί της ΕΕΤΤ ολοκληρώθηκαν χωρίς παρατράγουδα, τα χρήματα εισπράχθηκαν εξ ολοκλήρου, η ψηφιακή μετάβαση (δίκτυα 4ης γενιάς, ταχύτερο Internet) ολοκληρώθηκε και δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας (αύξηση του ΑΕΠ περίπου κατά 1%), ενώ ο διαγωνισμός Παππά απέδωσε έσοδο από την πρώτη δόση, κόλλησε στη Δικαιοσύνη και αν ολοκληρωθεί θα οδηγήσει σε περίπου 2.000 θέσεις ανεργίας και μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 0,1%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ