«Βαθιά κόκκινη γραμμή» χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης την αποτροπή του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης, απευθυνόμενος ουσιαστικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει αποφάσεων για την πιθανολογούμενη υπογραφή μιας συμφωνίας Αθήνας – δανειστών. Παράλληλα αφήνει αιχμές περί δημιουργίας τριβών ή φέουδων στην κυβέρνηση και θεωρεί ανοιχτό για το μέλλον το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Κύριε Παπαδημούλη, τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά. Θεωρείτε πιθανό να μην υπάρξει τελικά συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές;
«Επείγει να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες. Και θα υπάρξει. Γιατί αυτό είναι το κοινό συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών της. Καμία πλευρά δεν τη συμφέρει η ρήξη, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Το ζητούμενο είναι μια συμφωνία βιώσιμη, ρεαλιστική, με αμοιβαίες και όχι μονομερείς υποχωρήσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ρευστότητα και έναν οδικό χάρτη αλλαγών για γρήγορη επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, με νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά. Υστερα από εντατικές διαβουλεύσεις τον τελευταίο μήνα, έχουμε πλησιάσει αρκετά. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των ηγετών να κάνουν ό,τι χρειάζεται, whatever it takes. Οχι φυσικά υποκαθιστώντας τους τεχνοκράτες, αλλά λύνοντας τους «κόμπους» που εκκρεμούν».

–Κυριαρχεί η άποψη ότι ο Πρωθυπουργός είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει συμφωνία και με τους δανειστές και με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνείτε; Μήπως πρέπει ο Αλ. Τσίπρας να διαλέξει με ποιον θα έλθει σε ρήξη;
«Η λαϊκή εντολή και η επιλογή μας είναι σαφείς: διαπραγμάτευση για λύση με τους «έξω» και τομές και ρήξεις με τη συστημική παθογένεια «μέσα». Πιστεύω ότι κανένας από τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Τσίπρα. Δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις που θα διευκόλυναν το σενάριο της σύντομης αριστερής παρένθεσης, ρίχνοντας την κυβέρνηση. Ο Τσίπρας έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού και προφανώς και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να προχωρήσει με τόλμη, ειλικρίνεια και ρεαλισμό σε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα βγάλει βήμα-βήμα τη χώρα από την ύφεση και την κρίση. Η στήριξη αυτής της μάχης, με συλλογικότητα, αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης, αποτελεί πατριωτικό καθήκον για όλους μας».

–Θα λέγατε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη συνιστά το μεγάλο «ευρωπαϊκό άλμα» του ΣΥΡΙΖΑ;
«Δεν πρόκειται για «ευρωπαϊκό άλμα» αλλά για ένα ακόμη βήμα σε μια πορεία ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η Ευρώπη ήταν πάντα ένα πεδίο αντιπαράθεσης ιδεών και πολιτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα και όχι μια αντιευρωπαϊκή δύναμη. Αυτό δεν σημαίνει αποδοχή απάνθρωπων νεοφιλελεύθερων πολιτικών σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας που παράγουν αποκλίσεις, ανισότητες, φτώχεια, ανεργία, έλλειμμα δημοκρατίας».

–Εκτιμάτε πως μια λύση στη συζήτηση με τους δανειστές μπορεί να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας; Πώς κρίνετε τα εκλογικά σενάρια που διακινούνται (και από την ίδια την κυβέρνηση);
«Οι εκλογές έγιναν πρόσφατα και έδωσαν μια ισχυρή εντολή προς την κυβέρνηση: παραμονή στο ευρώ και σκληρή διαπραγμάτευση για την καλύτερη δυνατή λύση. Η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας ζητεί έναν «έντιμο συμβιβασμό», εμπιστεύεται την κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο τον Πρωθυπουργό. Ο τόπος θέλει λύσεις, όχι νέες κάλπες.
Εχουμε αποδεχτεί να κάνουμε μερικά βήματα πίσω στην υλοποίηση κάποιων από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, κυρίως μεταθέτοντάς τες για αργότερα. Η ακύρωση του σεναρίου της «σύντομης παρένθεσης» αποτελεί επίσης μια βαθιά «κόκκινη γραμμή»».

–Μπορεί η κυβέρνηση με τη σημερινή της σύνθεση να εφαρμόσει τα μέτρα που θα συνοδεύσουν μια συμφωνία; Μήπως θα απαιτηθούν «διορθώσεις»;
«Ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη της επιλογής του κυβερνητικού σχήματος και του συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Η κυβερνητική πολιτική είναι ενιαία, προσδιορίζεται από το πρόγραμμά μας και έχει να αντιμετωπίσει δύο δύσκολες προκλήσεις: Πρώτον, να συνδυάσει τα μέτρα ανακούφισης όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση με τη δημοσιονομική εξυγίανση και, δεύτερον, τη δρομολόγηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μέσω της αξιοποίησης των υπαρκτών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Σε μια νέα κυβέρνηση και με αυτές τις «φουρτούνες» είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και δυσλειτουργίες. Φαινόμενα όμως δημιουργίας φέουδων ή πρόκλησης διαρκών τριβών δεν έχουν θέση σε αυτή τη δύσκολη συλλογική προσπάθεια».


Η πρωτοβουλία και η ηγεμονία
«Η συμφωνία θα εξασφαλίσει ευρύτατη στήριξη στη Βουλή»

– Θα προτιμούσατε την ψήφιση μιας συμφωνίας από τη Βουλή με κάθε πολιτικό κόστος; Εστω κι αν αυτό σήμαινε απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία;

«Αν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ζητήσουν την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, τότε θα απαιτηθεί, όπως είναι αυτονόητο, και η στήριξή της από τη δεδηλωμένη πλειοψηφία βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση – και εκτιμώ ότι θα υπάρξει. Η συμφωνία που θα φέρει ο Τσίπρας στη Βουλή θα εξασφαλίσει ευρύτατη στήριξη και προκαλεί ήδη αντιφάσεις και πονοκεφάλους κυρίως στη ΝΔ, αλλά και στο ΠαΣοΚ».

– Βλέπετε ότι υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε ή θα έπρεπε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη φάση;
«Διανύουμε μια μακρά μεταβατική περίοδο ρήξεων και ανασυνθέσεων του πολιτικού σκηνικού, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολιτική πρωτοβουλία, την οποία καλείται να μετασχηματίσει σε πιο μακρόχρονη πολιτική ηγεμονία. Στο προβλεπτό μέλλον δεν βλέπω περιθώρια άλλης κυβερνητικής συνεργασίας. Αργότερα θα δούμε, ανάλογα και με τις εξελίξεις και πάντοτε σύμφωνα με τη βούληση του ελληνικού λαού. Οι συνεργασίες απαιτούν ειλικρίνεια, ισχυρή προγραμματική βάση και αμοιβαίες υπερβάσεις. Δεν είναι «γάμοι συμφερόντων» όπως αυτοί που παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ».

– Μετά τις εκλογές είχε συζητηθεί η συμμετοχή σας στην κυβέρνηση, όμως παραμείνατε στην Ευρωβουλή. Εφόσον υπογραφεί συμφωνία και σας ζητηθεί, θα ήσασταν διατεθειμένος να αναλάβετε κάποια κυβερνητική θέση;
«Ως ο μόνος έλληνας αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στηρίζω την προσπάθεια της χώρας, την κυβέρνηση και τη συλλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο καλύτερα μπορώ σε αυτή τη δύσκολη και άνιση ευρωπαϊκή διελκυστίνδα. Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Το ίδιο και ο ανασχηματισμός της. Η σημερινή κυβέρνηση έχει θητεία μικρότερη των 4 μηνών. Αν και όταν τεθεί τέτοιο θέμα και μου ζητηθεί η γνώμη μου, θα την πω στον Πρωθυπουργό. Με τρόπο όμως που θα σέβεται τις διαδικασίες και τον θεσμό. Οχι με «εκδήλωση ενδιαφέροντος» μέσω συνεντεύξεων».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ