Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται, εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης που δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί άλλο κάθε είδους προσβολή από κυβερνητικούς βουλευτές και άδειασμα από κυβερνητικούς παράγοντες.
Η προχθεσινή κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να μεταφέρει, μετά τις αλλεπάλληλες γκάφες που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες στο υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο της φορολογικής πολιτικής αλλά και των ελέγχων στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ήταν ένα χτύπημα στον κ. Χαρδούβελη.
Διάσταση απόψεων
Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως γερό «ψαλίδισμα» του υπουργού Οικονομικών καθώς το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα υπάγονται στον υφυπουργό και όχι στον υπουργό, όπως ίσχυε από συστάσεώς τους. Ακόμη και η ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στην οποία προΐσταται η Κατερίνα Σαββαΐδου,θα δίνει λογαριασμό για οποιαδήποτε απόφαση στον υφυπουργό Οικονομικών. Και εδώ προκύπτει σαφής διάσταση της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς οι πιστωτές θέλουν τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να είναι ανεξάρτητη. Ομως το Μέγαρο Μαξίμου προκρίνει, με το βλέμμα και στις εκλογές, τον έλεγχο, ερχόμενη απέναντι στην τρόικα.
Μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Χαρδούβελη είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καλή χημεία, αφού ο υπουργός με ρεαλισμό πολλές φορές επιχείρησε να «προσγειώσει» την κυβέρνηση σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών έχει συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη, στον οποίο αποδίδεται η πατρότητα του ΕΝΦΙΑ.

«Το παιχνίδι «για όλα φταίει ο Χαρδούβελης» πρέπει να σταματήσει»
μετέδιδαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το απόγευμα της Παρασκευής, μετά το μπαράζ των επιθέσεων από μεγάλη ομάδα βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Βλάχος, ο Αδωνις Γεωργιάδης, κ.ά.
Παρά το αντίθετο κλίμα που δημιουργήθηκε και την προσπάθεια ορισμένων στη ΝΔ, ακόμη και από τα ανώτερα επίπεδα της κυβερνητικής εξουσίας, να ρίξουν τις ευθύνες στον κ. Χαρδούβελη, ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επισημάνει έγκαιρα ότι δεν πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη οι βεβαιωμένοι φόροι του τρέχοντος έτους, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος.

«Κατά τα άλλα, είναι γνωστό ότι η ευθύνη των αποφάσεων, ανεξαρτήτως των εισηγητών τους, προσωποποιείται στον υπουργό Οικονομικών»
επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με σαφή στόχευση.
Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, το υπουργείο Οικονομικών, κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου και για να υποβαθμίσει το θέμα, επεσήμανε ότι σχόλια και πολιτικά συμπεράσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ως «απόρροια» της αλλαγής αρμοδιοτήτων καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Επισήμαινε ακόμη ότι η Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και νυν Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς το ΣΔΟΕ υπάγονται στον κ. Μαυραγάνη από τον Σεπτέμβριο του 2012 με απόφαση του κ. Σαμαρά και του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Τα όσα τραγελαφικά έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα με το νέο αλαλούμ που προκάλεσε η ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών προς τις εφορίες, με την υποχώρηση που σάλπισε η κυβέρνηση να τεθούν εκτός οι βεβαιωμένες οφειλές, οι πέντε από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, δημιούργησαν βαρύ κλίμα και ανέδειξαν την εικόνα παράλυσης της κυβέρνησης.
Το μήνυμα της κυβέρνησης από την περασμένη Κυριακή, ότι «είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί» ανατράπηκε μόλις εντός τριών ημερών και έγινε η αναδίπλωση για τη «λαθάρα» και όχι απλά για το λάθος, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη σύντομη συνομιλία με τον βουλευτή Γιώργο Βλάχο.
Αυτογκόλ


Από το Μέγαρο Μαξίμου, παρά το αυτογκόλ που έβαλε η κυβέρνηση και έδωσε το δικαίωμα για κριτική, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια λανθασμένη ενέργεια που διορθώθηκε ενώ ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν είχε σχέση με την τρόικα. Ομως η γενική αίσθηση που υπάρχει και επισημαίνεται και από πάρα πολλούς βουλευτές είναι ότι η υποχώρηση έγινε για να εξευμενιστεί η τρόικα και να διευκολυνθεί η έλευση των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα.
Εξάλλου, ο φόβος να μην προχωρήσει η αξιολόγηση της τρόικας και να μπλοκάρει η διαδικασία σε ένα ιδιαίτερα καθοριστικό σημείο για τη χώρα οδήγησε στην υποχώρηση, διότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέμεναν ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθεί δημοσιονομική «τρύπα» για το 2014, εκτός από αυτήν που έχει προβλεφθεί για το 2015.
Παρά την ψήφιση προχθές της τροπολογίας με τις αλλαγές που έγιναν, η κυβέρνηση βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε δυσχερή θέση από δικά της στρατηγικά λάθη που αναδεικνύουν εν πολλοίς την αδυναμία της. Το κλίμα στο εσωτερικό της ΚΟ είναι πολύ βαρύ και η οργή ξεχειλίζει! Οσο για τον κ. Χαρδούβελη, συνεχίζει να αποτελεί το «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές της ΝΔ και τον εύκολο στόχο, αφού αποφεύγουν να εξαπολύσουν πυρά στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ