Ενα μείζον ζήτημα προβληματίζει αυτή την περίοδο τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και αυτό δεν είναι σίγουρα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όσο και αν συνεχίζουν να επιμένουν οι διάφορες «Κασσάνδρες». Κυρίως τον ενδιαφέρει πότε θα ανακοινωθεί ότι η χώρα αφήνει πίσω της οριστικά τις μαύρες ημέρες του Μνημονίου και βγαίνει από την κρίση. «Γυρίζουμε σελίδα» είναι η μόνιμη φράση του τα τελευταία εικοσιτετράωρα και αρνείται κατηγορηματικά ότι στον σχεδιασμό του παραμένει ο εκλογικός αιφνιδιασμός. Εξάλλου το είπε όσο πιο δυνατά μπορούσε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την περασμένη Πέμπτη, οπότε και έβαλε τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εθνικών εκλογών τον προσεχή Μάιο.
Ο Πρωθυπουργός επιμένει με ένταση ότι η χώρα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να υπάρξει σταθερότητα ώστε να μην «ξανακυλήσει» στα «πέτρινα χρόνια» της τελευταίας μνημονιακής τετραετίας. Και όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, «αν θέλαμε να προσφύγουμε σε πρόωρες εκλογές θα μπορούσαμε να το πράξουμε τον Ιούνιο του 2013 με αφορμή το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, αλλά εμείς βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα και όχι τους μικροκομματικούς υπολογισμούς».
Η κεντρική επιλογή είναι να εξαντληθεί η τετραετία, γιατί μια τέτοια κίνηση θα στείλει και πολλαπλά μηνύματα, κυρίως σεβασμού και του Συντάγματος. Παράλληλα θα καθησυχάσει και τους πιστωτές ότι η χώρα δεν έχει διάθεση, όπως λένε ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες, «ούτε να αυτοκτονήσει ούτε να πειραματισθεί, με αβέβαιο αποτέλεσμα για την ίδια τη βιωσιμότητά της».
Η πιο κρίσιμη ώρα κατά τον Πρωθυπουργό είναι η επόμενη περίοδος, όπου θα αρχίσουν να φαίνονται πιο ξεκάθαρα και στον μέσο πολίτη, ο οποίος πολλές φορές αδυνατεί να κατανοήσει τις αλλαγές που έχουν επέλθει με όρους μακροοικονομίας, οι επιδράσεις στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Ηδη γίνονται κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αλλαγής του κλίματος στην κοινωνία, με πιο χαρακτηριστικό την προ ημερών ανακοίνωση από τον ίδιο των 440.000 θέσεων εργασίας για ανέργους, μια απόφαση που ελήφθη κατόπιν συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο.

«Υπομονή, πίστη και προσήλωση στον στόχο»
είναι το τρίπτυχό του και ο ίδιος επιλέγει να χαράσσει τη στρατηγική του με οδηγό τη θεωρητική προσέγγιση ότι «η στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη» και πως «τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική είναι ο θόρυβος πριν από την ήττα». Ο κ. Σαμαράς πιστεύει το πρώτο για τον εαυτό του και το δεύτερο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ενώ παραμένει αισιόδοξος και σίγουρος ότι θα ανατραπούν τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα και η ΝΔ θα είναι μπροστά στις ευρωεκλογές.
Υπερβολικές εκτιμήσεις; Οχι για τον Πρωθυπουργό και το στενό επιτελείο του, τους κ.κ. Δ. Σταμάτη, Χρ. Λαζαρίδη, Κ. Μπούρα και Στ. Παπασταύρου που επιμένουν ότι «η πραγματικότητα θα μιλήσει» και «θα είναι αμείλικτη για την αξιωματική αντιπολίτευση». Ειδικά ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος ασχολείται και με τη χάραξη της στρατηγικής, υπογραμμίζει σε συνομιλητές του ότι όσο περνάει ο καιρός «η πολιτική Σαμαρά θα δικαιώνεται» και θα πρέπει «οι επικριτές του να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αναγνωρίσουν τα λάθη τους».
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δείχνει να επενδύει πάρα πολύ στην ελληνική προεδρία της ΕΕ και στις επαφές με τους ξένους ηγέτες, όπως πρόσφατα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και σύντομα με τον Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισε να «πάρει το παιχνίδι πάνω του». Η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές θα έχει την προσωπική του σφραγίδα και «οδηγό» του αποτελεί το στοιχείο των δημοσκοπήσεων σχετικά με το 65% των αναποφάσιστων που φέρεται να προέρχονται από τη ΝΔ και σκέφτονται να την ξαναψηφίσουν.
Για να έχει επιτυχία όμως αυτό το σχέδιο χρειάζεται, εκτός από την ενεργοποίηση του «στρατηγού», και ενεργή συμμετοχή των υψηλόβαθμων αξιωματικών του, των υπουργών, αλλά και των στρατιωτών, που είναι οι βουλευτές. Στο κομβικό αυτό σημείο αναδεικνύεται το βασικό πρόβλημα, που είναι η έλλειψη πίστης και η ηττοπάθεια που χαρακτηρίζει αρκετούς υπουργούς, που φαίνεται πως έχουν ρίξει «λευκή πετσέτα» και επί της ουσίας δεν βοηθάνε την πρωθυπουργική στρατηγική.
Μάλιστα η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να ενοχλεί και δεν είναι λίγοι όσοι εισηγούνται έναν «γενναίο» ανασχηματισμό με ένα «πολεμικό σχήμα μάχης» στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δεν έχει κριθεί, κατά το Μαξίμου, παρά τα όσα λάθη έχουν γίνει και το γεγονός ότι η κρίση έχει επηρεάσει το σύνολο της κοινωνίας.
Παράλληλα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τονίζουν με έμφαση την αναμενόμενη κίνηση του κ. Σαμαρά να διαλύσει κάθε σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλη αυτή η συζήτηση υπονομεύει την ίδια την κυβέρνηση. Η εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι πρόκειται για υποβολιμαία σενάρια που εν τέλει λειτουργούν διαβρωτικά για την κυβέρνηση και αποπροσανατολιστικά για τους βουλευτές, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «λαϊκιστική», ως «θεσμική», «μετριοπαθής» και «υπεύθυνη».
Το βαρόμετρο
Η τετραετία, η προεδρική εκλογή και οι «180»

Το επόμενο διάστημα των «111» ημερών μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, που αποτελούν βαρόμετρο, η κυβέρνηση θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού θα έχουν σαφή διλημματικά χαρακτηριστικά, ενώ το κεντρικό ερώτημα θα είναι όχι μόνο ποιος αλλά και υπό ποιους όρους θα διαχειριστεί την «επόμενη ημέρα» της χώρας και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Από την άλλη πλευρά, πιο χαμηλοί θα είναι οι τόνοι της ΝΔ για τη μάχη στους δήμους και στις περιφέρειες, όπου το Μέγαρο Μαξίμου και η Συγγρού εκτιμούν ότι θα πάνε πάρα πολύ καλά και το πρόβλημα θα μεταφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός στοχεύει στην εξάντληση της τετραετίας ώστε να γίνουν εκλογές το 2016, πρέπει η δικομματική κυβέρνηση να ξεπεράσει τον σκόπελο της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς με την προ ημερών ομιλία του στην ΚΟ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα το 2015 και επικαλέστηκε τη δημόσια παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου σύμφωνα με την οποία η τωρινή Βουλή μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε έναν χρόνο. Οι κκ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος έχουν συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα και θεωρούν ότι στην τρίτη ψηφοφορία που θα γίνει (άρθρο 32, παρ. 3, του Συντάγματος) μπορεί να υπάρξει συναίνεση –με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –και να εκλεγεί πρόεδρος με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, δηλαδή με την ψήφο 180 βουλευτών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξει συμφωνία των 126 βουλευτών της ΝΔ, των 27 του ΠαΣοΚ, των 14 της ΔΗΜΑΡ, αλλά και αν στηρίξουν το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση 12 από τους 15 ανεξάρτητους βουλευτές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ