Η οργή που συσσώρευε επί μήνες ο κ. Δ. Αβραμόπουλος εξερράγη σαν βόμβα την Πέμπτη στη Βουλή. Μόνο που αντί να πλήξει τους στόχους του, έσκασε στα χέρια του και τώρα κινδυνεύει να υποστεί πολιτικό ακρωτηριασμό. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σιγοντάρισε στην τοποθέτησή του την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προκαλώντας την μήνιν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου κατά του οποίου στρέφονται οι κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την κρυφή οργή του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά για το πάρθιο βέλος που του επεφύλαξε ο υπουργός του.

Η οσμή του μπαρουτιού δεν εξανεμίστηκε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς ο κ. Βενιζέλος έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε προς τον κ. Αβραμόπουλο με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, στις 16.10.2013, δηλαδή την προηγούμενη Τετάρτη. Σε αυτήν αναφέρει τα εξής: Οι απόψεις που παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας «ούτε λίγο ούτε πολύ υπερασπίζονται τις αμαρτωλές αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που λειτούργησαν ως αγωγός ύποπτων πληρωμών!». «Προκειμένου να αντιστραφεί η χυδαία, συκοφαντική αλλά και ύποπτη, ως προς τις απόψεις που φαίνεται να υποστηρίζει, ερώτηση του κ. Τσίπρα, εσωκλείω σημείωμα για την κατάσταση, όπως παραλήφθηκε τον Οκτώβριο του 2009, όπως ήταν τον Ιούνιο του 2011 και όπως είναι σήμερα, καθώς και άλλα χρήσιμα υλικά». Ο κ. Βενιζέλος θυμίζει τις προσπάθειες των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Ανάπτυξης με τον ειδικό διαμεσολαβητή, τις οδηγίες και τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και την κοινή δέσμευση να υπάρξει απεμπλοκή από το θέμα το ταχύτερο δυνατόν. «Υπάρχει συνεπώς στη διάθεσή σου πολύ πλούσιο υλικό» καταλήγει η επιστολή, στην οποία επισυνάπτονται πέντε σχετικά ενημερωτικά σημειώματα.

Ο «διάλογος» με τον κ. Τσίπρα


Ο κ. Αβραμόπουλος στη Βουλή δεν έδειξε να λαμβάνει υπ’ όψιν τον ενημερωτικό φάκελο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο «διάλογός» του με τον κ. Τσίπρα έμοιαζε να κρύβει υπολογισμό και το ΠαΣοΚ αμέσως μίλησε για συμπαιγνία. Από διαφορετικές πλευρές, «γαλάζιες» και «πράσινες», κυκλοφόρησαν σενάρια για πιθανές βλέψεις Αβραμόπουλου. Σύμφωνα με αυτά, ο υπουργός Αμυνας υποδαύλισε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή, εκτιμώντας ότι θα διασπαστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, θα πέσει η κυβέρνηση και ο ίδιος είτε θα κληθεί να αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός σε οικουμενική κυβέρνηση είτε θα προταθεί διακομματικά για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν αυτές ήταν οι ανομολόγητες επιθυμίες του υπουργού Αμυνας, ο χειρισμός δεν ήταν αντάξιος ενός πολιτικού που (αυτο)διαφημίζεται ως δεξιοτέχνης της διπλωματίας.
Η συζήτηση για τον Σκαραμαγκά είχε προσδιοριστεί για την προηγούμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναβληθεί προκειμένου να επιστρέψει από το εξωτερικό και να είναι παρών. Ο κ. Τσίπρας δεν είχε λόγο να αρνηθεί. Αλλωστε με τον κ. Αβραμόπουλο τον συνδέει μια ειλικρινής σχέση, η οποία είχε εκφραστεί στο παρελθόν με τακτικές επισκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Οταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε από την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, έσπευσε να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού και να τον ευχαριστήσει για τη βοήθεια που του είχε παράσχει.
Σε αυτές τις εκ βαθέων συζητήσεις ενδεχομένως να ανακάλυψαν ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν ενδιαφέρει κανέναν από τους δύο. Σε ενδονεοδημοκρατικούς κύκλους λέγεται πως όταν ο κ. Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ υπέρ του κ. Σαμαρά, η συμφωνία τους έλαβε έγγραφη μορφή. Αν πράγματι υπάρχει τέτοια συμφωνία, η εφαρμογή της μάλλον δεν κάλυπτε πλήρως τις φιλοδοξίες του αρκάδα πολιτικού και οι τριβές ξεκίνησαν νωρίς.
Τα απολεσθέντα αξιώματα


Ο κ. Αβραμόπουλος προαλειφόταν για Πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε αλλιώς και ανέθεσε το πόστο στον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Κατόπιν ο κ. Αβραμόπουλος έχασε την ευκαιρία να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επειδή κρίθηκε ότι το τρίγωνο Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη δεν μπορούσε να γίνει τετράγωνο.
Οι κκ. Βενιζέλος και Αβραμόπουλος, εκτός από τις πολιτικές τους διαφορές, έχουν και μια θάλασσα από φαρμάκι ανάμεσά τους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν ανέλαβε κοινή συναινέσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Αβραμόπουλος πίεζε τον Πρωθυπουργό να μην παραδώσει «και το υπουργείο Εξωτερικών στον Βενιζέλο!». Οταν πληροφορήθηκε πως μετακινείται, ζήτησε να γίνει και εκείνος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά ο κ. Σαμαράς τού απάντησε ότι «δεν το θέλει ο Βενιζέλος», χωρίς να είναι βέβαιο ότι αυτό δεν ήταν το άλλοθι για να αποφύγει τις πιέσεις του υπουργού του.
Ο κ. Βενιζέλος φρόντισε αμέσως να αλλάξει τον αέρα του υπουργικού γραφείου στο νεοκλασικό κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, μεταφέροντας τα έπιπλα στην παραδοσιακή τους θέση. Επίσης αντικατέστησε την προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον τοίχο του γραφείου του, αφήνοντας άθικτη την υπόλοιπη διακόσμηση και την μπλε μοκέτα στη σκάλα της εισόδου, παρ’ ότι πίστευε πως καταστρέφει την πατίνα του χρόνου που δίνει ιστορική αξία στο κτίριο. Ο κ. Αβραμόπουλος δεν εκτίμησε τη συναινετική διάθεση του αντιπροέδρου και ξεκίνησε έναν ελάχιστα διακριτικό ανταρτοπόλεμο, με κορυφαία επεισόδια την τροπολογία για τη χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης στη Συρία, τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Ο υπουργός Αμυνας δεν συγχωρεί επίσης ότι δεν του αναγνωρίστηκε ο ρόλος που έπαιξε στη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP.
Το τελευταίο επεισόδιο προκαλεί επικίνδυνες ρηγματώσεις στην κυβέρνηση, καθώς ο κ. Βενιζέλος έχει διαμηνύσει προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλες ανοίκειες προκλήσεις. Οσα έγιναν την Πέμπτη είναι χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη σύσταση Eξεταστικής Eπιτροπής εγκαλώντας τον τότε (2010) υπουργό Αμυνας κ. Βενιζέλο για τη σύμβαση που υπέγραψε με την Abou Dhabi Mar, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο». Ο κ. Αβραμόπουλος απαντώντας μίλησε για υπόθεση που κληροδοτήθηκε από το παρελθόν και πρόσθεσε ότι «αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε «υποβρυχίως», δεν θα είχε ανακύψει το πρόβλημα» και ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κόμματος, πολλώ δε μάλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης» να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Η διαδοχή των επεισοδίων


Ακολούθησε ένας ενδιαφέρων κύκλος τηλεφωνημάτων: Το πρώτο από τον κ. Αβραμόπουλο προς τον κ. Βενιζέλο, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες τού είπε ότι δεν μιλούσε για τη δική του θητεία και ότι οι δημοσιογράφοι παρανόησαν, για να εισπράξει το δηλητηριώδες ερώτημα: «Εννοούσες δηλαδή την περίοδο Σπηλιωτόπουλου – Μεϊμαράκη;». Το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε από τον κ. Σαμαρά προς τον κ. Βενιζέλο και είναι άγνωστο τι ειπώθηκε, μπορεί όμως ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του από την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη Βουλή. «Ο Πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες στους εμπλεκόμενους υπουργούς να δοθεί ριζική λύση από τη Βουλή» δήλωσε και πρόσθεσε «στοχοποιώντας» ευθέως τον υπουργό Αμυνας: «Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να δίνουν λύσεις». Επιπλέον, στρεφόμενος και κατά του κ. Τσίπρα, τόνισε ότι «αυτά που είπε είναι η υποστήριξη των παλαιών αμαρτωλών συμβάσεων για τα υποβρύχια» και ότι «όπως πήρε στο κόμμα του την ομάδα στελεχών του κ. Τσοχατζόπουλου, έτσι τώρα στηρίζει και τις αμαρτωλές συμβάσεις του». Ερωτήματα προκάλεσε και η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου στο Mega, ο οποίος, αν και προσπάθησε να καλύψει τον υπουργό Αμυνας, απέφυγε να σχολιάσει τις αιχμές του αντιπροέδρου προς τον κ. Αβραμόπουλο. Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να ηρεμήσουν τα πνεύματα αφενός επειδή δεν μπορεί να αποπέμψει τον υπουργό Αμυνας και αντιπρόεδρο της ΝΔ από την κυβέρνηση και αφετέρου γιατί γνωρίζει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του δεν τρέφει τα φιλικότερα αισθήματα για τον κ. Βενιζέλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ