«Είδα μπροστά μου δύο ντυμένους με μαύρες φόρμες να κινούνται στον στενό πεζόδρομο, απέναντι από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Στάθηκα και τους κοίταξα από μια απόσταση περίπου 20 μέτρων. Μόλις με είδαν κοντοστάθηκαν αφού δεν περίμεναν να έχουν έναν άνθρωπο ακριβώς απέναντί τους και στο πεδίο βολής τους. Ο πρώτος, που είχε ύψος περίπου 1,65, σήκωσε το Καλάσνικοφ για να χτυπήσει. Είμαι σίγουρος όμως ότι ο δεύτερος, που είχε ύψος περίπου 1,80, σήκωσε ρουκετοβόλο και δοκίμασε να ρίξει. Το είδα καθαρά να το φέρνει στον ώμο του. Ομως δεν μπόρεσε να ρίξει τη ρουκέτα γιατί ήταν πολύ πλάγια. Τον εκτοξευτήρα της ρουκέτας τον είδε αμέσως μετά μια κοπέλα που βρέθηκε ξαφνικά μπροστά τους όταν προσπάθησαν να διαφύγουν».
Απόσπασμα από την πιο σημαντική μαρτυρία για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στις 14 Ιανουαρίου 2013, που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Πρόκειται για την καθοριστική αναφορά αυτόπτη μάρτυρα σε μια επίθεση που θεωρείται το κυρίαρχο ζήτημα για τις αρχές ασφαλείας που ασχολούνται με την «5η γενιά του αντάρτικου πόλης». Και αυτό γιατί οι δράστες της επίθεσης έχουν μείνει «αλώβητοι» και μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή.
Πρόκειται για την κατάθεση που προσέδωσε μια νέα διάσταση στα δεδομένα της επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας που αρχικά εκτιμήθηκε ότι επρόκειτο για μια «προσπάθεια ρίψης πυροβολισμών με Καλάσνικοφ και μόνο». Ωστόσο τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας φέρεται να έχουν επιβεβαιώσει –μέσω κυρίως της συγκεκριμένης μαρτυρίας –ότι αυτοί που στόχευσαν το γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά είχαν πιο σύνθετο επιχειρησιακό σχέδιο και ήθελαν να τινάξουν ένα μέρος των κεντρικών γραφείων του κόμματος. Μάλιστα, η αποτυχία εκτόξευσης της ρουκέτας οδηγεί τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στο συμπέρασμα ότι ίσως επιχειρήσουν παρόμοια επίθεση ή ακριβώς το ίδιο εγχείρημα. Εναν φόβο που τον εντείνει το γεγονός ότι οι δράστες της επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν, μέχρι στιγμής, αποστείλει προκήρυξη ενώ έχει διέλθει το σύνηθες χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τις ένοπλες οργανώσεις ανάμεσα στα χτυπήματα και στα κείμενα ανάληψης της ευθύνης.
Σύμφωνα λοιπόν με την αναφορά του αυτόπτη μάρτυρα «με βάση τις κινήσεις, τον σωματότυπό τους κ.λπ. υπολογίζω την ηλικία των δραστών περίπου στα 30-35 χρόνια. Μόλις οι δύο άνδρες είδαν ότι κάποιοι κατάλαβαν την κίνησή τους δεν στάθηκαν στο σημείο ώστε να είναι ακριβώς απέναντι από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και να έχουν τη δυνατότητα να το χτυπήσουν με μεγάλη ευκολία. Εμειναν περίπου 10 μέτρα πίσω, κάτι που μίκρυνε τη γωνία βολής. Η μεταξύ τους απόσταση ήταν περίπου 3 ως 4 μέτρα. Μπροστά ήταν αυτός με το Καλάσνικοφ. Οταν σήκωσε το όπλο να πυροβολήσει πέσαμε κάτω. Εριξε μια σύντομη ριπή κάθετη, πάνω-κάτω, προς τον πάνω όροφο (σ.σ.: εκεί που βρίσκεται το γραφείο του κ. Σαμαρά). Απέφυγε να πυροβολήσει οριζόντια, αριστερά – δεξιά ώστε να γαζώσει το κτίριο. Εκείνη την ώρα πίστεψα ότι θα εκτοξευθεί και η ρουκέτα. Είδα τον εκτοξευτήρα στον ώμο του. Για λίγες στιγμές φοβήθηκα πολύ, αφού σε εκείνο το σημείο και ακριβώς από πάνω μου υπήρχαν πολλά καλώδια της ΔΕΗ όπου μπορούσε να χτυπήσει η ρουκέτα. Ομως δεν έγινε τίποτε γιατί φαινόταν ότι ο δεύτερος δεν μπορούσε να σημαδέψει καλά από τόσο πλάγια. Ανασηκώθηκα και τους είδα να φεύγουν. Στο τέλος του πεζόδρομου μπήκαν σε ένα αυτοκίνητο όπου τους περίμενε στη θέση οδηγού ένας συνεργός τους. Την ώρα που έμπαιναν στο αυτοκίνητο στην αρχή της λεωφόρου Αμφιθέας περνούσε ένα άλλο αυτοκίνητο που οδηγούσε μια νεαρή κοπέλα και η οποία τους είδε από πολύ κοντά. Πιο πολύ από όλους μας».
Με βάση αυτή τη μαρτυρία οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σφαίρα από ένα Μάγκνουμ 357 που βρέθηκε στην ταράτσα των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας ίσως να είναι από άσχετο περιστατικό. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν την περίπτωση να προέρχεται από τη ρίψη πυροβολισμού στον αέρα από διερχόμενο πολίτη στη λεωφόρο Συγγρού ή από κάτοικο της περιοχής.
Εκείνο όμως στο οποίο εστίασαν το ενδιαφέρον τους τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ήταν να επιβεβαιώσουν την προαναφερόμενη μαρτυρία ότι «ο δεύτερος δράστης που ακολουθούσε αυτόν με τα Καλάσνικοφ κρατούσε RPG-7 ή άλλου παρόμοιου τύπου ρουκετοβόλο». Για αυτόν τον λόγο ζήτησαν αμέσως διευκρινιστική κατάθεση από τη νεαρή κοπέλα που τους είδε μπροστά της στην προσπάθειά τους να μπουν στο όχημα διαφυγής.
Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «η κοπέλα αυτή είδε τους κουκουλοφόρους που είχαν οπλισμό και κατάλαβε ότι κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Δεν έσπευσε να απομακρυνθεί και διατήρησε την ψυχραιμία της. Κατευθύνθηκε με το αυτοκίνητό της προς τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και έμεινε εκεί. Λίγο αργότερα της πήραμε πολύ σημαντική κατάθεση για αυτά που είδε. Της δείξαμε φωτογραφίες σχετικού οπλισμού και επιβεβαίωσε ότι ο ένας από τους δύο δράστες πρέπει να κρατούσε ρουκετοβόλο. Και αυτό ασφαλώς μεγεθύνει τον προβληματισμό μας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ