Στις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου για την επαναγορά ομολόγων εστίασε το ενδιαφέρον του ο κ. Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένος με τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα αλλά και με την ελλειπή προετοιμασία από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για τις επιπτώσεις στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά Ταμεία και στους μικροομολογιούχους.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, πήγε πλήρως προετοιμασμένος και με συγκεκριμένες προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και επιπλέον ζήτησε από τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ι. Στουρνάρα να δώσουν στο ΠαΣοΚ και στη ΔΗΜΑΡ το τελικό σχέδιο, προτού τεθεί σε εφαρμογή, προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Ενστάσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και τον τρόπο λειτουργίας του ειδικού λογαριασμού σε ότι αφορά το σκέλος των αυτόματων περικοπών στις δαπάνες εφόσον βρεθούν εκτός στόχων οι προυπολογισμοί των υπουργείων. Το ΠαΣοΚ δεν διαφωνεί με τον συστηματικό έλεγχο του προγράμματος, ωστόσο θεωρεί ότι δεν μπορεί να απειλούνται με περικοπές μισθοί και συντάξεις σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα δηλαδή και αν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την επίτευξη των στόχων.

Ετσι ο κ. Βενιζέλος, όχι μόνο έθεσε το θέμα στη συσκεψη των αρχηγών αλλά επιπλέον κάλεσε στην Ιπποκράτους τον πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Τάκη Αθανασόπουλο. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθησαν και οι κ.κ Φ. Σαχινίδης, Ι. Μανιάτης, Π. Κουκουλόπουλος, Θ. Μωραΐτης, Χρ. Πρωτόπαππας και Γ. Κουτρουμάνης.

Ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΠαΣοΚ ζήτησαν πλήρη ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και επέστησαν την προσοχή στον κ. Αθανασόπουλο ότι θα πρέπει να ενημερώνεται η Βουλή για όλες τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για τις δυσκολίες που συναντά στην πορεία των ιδιωτικοιποιήσεων ώστε να μην βρεθεί αιφνιαστικά το κυβερνητικό σχήμα μπροστά στο ενδεχόμενο να περικόψει εισοδήματα την ώρα που έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά.

Σε σύσκεψη που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με τους στενούς του συνεργάτες ο κ. Βενιζέλος συζήτησε δύο ακόμα θέματα: Το ΠαΣοΚ, όπως αποφασίστηκε θα ψηφίσει «όχι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο μνημόνιο.

Το δεύτερο θέμα αφαρά τη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, για τον λόγο αυτό έκανε και την χαρακτήρισε αντισυνταγματικό κόμμα κατά την εισήγηση του στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ, της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν έχει καταλήξει πως επιθυμεί να προχωρήσει για το θέμα αυτό και έτσι ενώ το έθιξε στη σύσκεψη των αρχηγών δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση.

Το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή σκοντάφτει τόσο σε πολιτικά προβλήματα – ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με πληροφορίες έχει απορρίψει σχετικές εισηγήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα τους κάνουμε νοματαίους!»- όσο και σε συνταγματικά ζητήματα (η Ελλάδα δεν έχει συνταγματικό δικαστήριο, όπως η Γερμανία, το οποίο θα νομιμοποιείτο να λάβει σχετικές αποφάσεις).

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι επεξεργάζεται ένα τρίπτυχο προτάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα όπως σκληρή νομική μεταχείριση όσων μελών της Χρυσής Αυγής παραβιάζουν τον νόμο, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών του κόμματος, την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, και την επιβολή κριτηρίων για το ποιά κόμματα δικαιούνται να λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση.