Ο Φαρμακοποιός και το Φαρμακείο έχει βρεθεί πολλές φορές στο προσκήνιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια που η χώρα μας βιώνει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση, ίσως από συστάσεώς της.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pharmaceutical Group of the European Union, τα φαρμακεία είναι συχνά το πρώτο σημείο επαφής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, παρέχοντας αρχικές συμβουλές και, όπου είναι απαραίτητο, παραπέμποντας τους ασθενείς σε γιατρό ή άλλες σχετικές υπηρεσίες.
Το ελληνικό Φαρμακείο και ο Έλληνας Φαρμακοποιός αποτελούν στην περίοδο της κρίσης το αποκούμπι του ασφαλισμένου, του ηλικιωμένου, του ασθενούς, του πάσχοντος.
Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί και αναφέρεται σε μελέτη του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ο καίριος ρόλος που διαδραματίζει ο φαρμακοποιός ως επαγγελματίας υγείας και αναπόσπαστο μέλος της κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι η άμεση εμπλοκή των φαρμακοποιών στη διαχείριση των παθήσεων των ασθενών μειώνει τη συνταγογράφηση φαρμάκων, βελτιώνει τις εκβάσεις υγείας και την ποιότητα ζωής.
Για παράδειγμα βρέθηκε ότι σε υγιή άτομα η παρέμβαση των φαρμακοποιών μείωσε κατά 25% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η συμβολή τους λοιπόν στη δύσκολη αυτή περίοδο ήταν και είναι καθοριστική. Ο φαρμακοποιός είναι αυτός που θα δώσει την πρώτη συμβουλή, τις πρώτες βοήθειες, την πρώτη γνώμη.
Σε αρκετές χώρες, για παράδειγμα όπως στην Αγγλία και την Αμερική, γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί η συνεισφορά των φαρμακοποιών προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία των πολιτών και να μειωθούν οι ανισότητες στον τομέα της υγείας.
Η ανάληψη νέων ρόλων των φαρμακοποιών στον τομέα της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι η λύση στη μείωση των δαπανών. Η γεωγραφική διασπορά των φαρμακείων και η επιχειρηματική τους ταυτότητα ως μικρομεσαίων επιχορηγήσεων βοηθά στον σκοπό αυτό. Η κάρτα υγείας του ασθενούς, που ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχουμε προτείνει να θεσμοθετηθεί, είναι άλλο ένα μέσο που προσθέτει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στον τομέα της υγείας.
Γενικότερα όμως πρέπει επιτέλους η υγεία και η φαρμακευτική περίθαλψη ειδικότερα να ξεφύγουν από το πρίσμα της λογιστικής μείωσης των δαπανών. Η λύση βρίσκεται στην ορθολογικοποίηση, στη μηχανογράφηση και στην κοινωνική ευαισθησία. Η υγεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως λογιστικό μέγεθος. Η υγεία είναι κοινωνικό κεκτημένο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων.

Ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ