Στις 2 Δεκεμβρίου 2011, το άρθρο μου με τον τίτλο «Ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση» ήταν ένα προσωπικό αντίο στον Αλέξη Γρίβα λόγω της συνταξιοδότησής του από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο οποίο είχε προσφέρει τα μέγιστα – κυρίως ως υπεύθυνος ξένου Τύπου αλλά όχι μόνον – από την εποχή της διεθνοποίησης του θεσμού στη δεκαετία του 1990.

Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν ένας άνθρωπος έπρεπε να μείνει στα σπλάχνα του φεστιβάλ μετά την ανάληψη καθηκόντων καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τον Δημήτρη Εϊπίδη αυτός ήταν ο Αλέξης Γρίβας, γιατί σε μια χώρα όπου αναζητούμε με το τηλεσκόπιο ανθρώπους που «ξέρουν την δουλειά», έ διάολε, αυτός την ξέρει!

Δεν τα βρήκαν, δεν πειράζει. Το φεστιβάλ έχασε, όχι ο Γρίβας.

Γιατί να που σήμερα, νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που βαφτίζω με τον ίδιο τίτλο μια νέα γνώμη για τον ίδιο άνθρωπο, αφού χτες (Δευτέρα 23 Απριλίου) ανακοινώθηκε επισήμως ότι εφεξής ο Αλέξης Γρίβας θα είναι ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Νευραλγικός ρόλος και κομβική θέση: το Eurimages είναι το Ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενίσχυση των κινηματογραφικών συμπαραγωγών και διανομής ταινιών. Η πλειοψηφία των κονδυλίων του Ταμείου προορίζεται για την υποστήριξη κινηματογραφικών συμπαραγωγών με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών στον τομέα του κινηματογράφου. Απαρτίζεται από 36 κράτη-μέλη και η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, του οποίου το Δ.Σ. επέλεξε τον Γρίβα.

Το ερώτημα δεν είναι γιατί ο Γρίβας αλλά ποιος άλλος αν όχι ο Γρίβας; Ο Γρίβας ξέρει το ελληνικό σινεμά, έχει δουλέψει ως διευθυντής φωτογραφίας στο ελληνικό σινεμά, παρακολουθεί δεκάδες φεστιβάλ ανά τον πλανήτη, έχει εξαιρετικές επαφές στο εξωτερικό και έχει μέσα του το know how των μηχανισμών όλων των κινηματογραφικών οργανισμών του εξωτερικού και κυρίως της Ευρώπης και του Μεξικού όπου έχει ζήσει επί πάρα πολλά χρόνια.

Αλλά πέραν όλων αυτών των αντικειμενικών κριτηρίων που τον κάνουν ιδανικό για τη δουλειά, ο άνθρωπος έχει μια άλλη εκπληκτική αρετή. Είναι τόσο δίκαιος που μπορεί να γίνει αντιπαθής. Δεν κάνει πηγαδάκια. Υποστηρίζει την άποψή του χωρίς να ενδιαφέρεται για πολιτικά παιχνίδια. Λέει την γνώμη του ανοιχτά χωρίς να τον ενδιαφέρει αν ο άλλος πληγωθεί. Τα «παίρνει» μόνο στο κρανίο (και τότε καλύτερα να μη βρίσκεται κάποιος δίπλα του) και τίποτε δεν θα τον κάνει να χάσει τον στόχο που έχει εκ των προτέρων θέσει ο ίδιος.

Η επιλογή του Αλέξη Γρίβα από το ΔΣ του ΕΚΚ για τη θέση στο Eurimages θα πρέπει να σταθεί παράδειγμα για άλλους οργανισμούς που καλούνται να επιλέξουν εκπροσώπους σε θέσεις του εξωτερικού. Γιατί μόνον με τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις θα δούμε κάποια στιγμή άσπρη μέρα σε αυτόν τον τόπο._