Μηδενική ανάπτυξη φέτος και όχι απαραίτητα αρνητική του χρόνου αναμένει ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντεκλαν Κοστέλο μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

Ο ίδιος τόνισε ότι όλα εξαρτώνται, ακόμη και ή άρση των capital controls, από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά έκανε λόγο και για καθυστερήσεις εν μέρει και λόγω των εκλογών.

Ο κ. Κοστέλο παρουσίασε πίνακα στον οποίο ή συζήτηση για το χρέος τοποθετείται στις αρχές του 2016 μετά τα 13 προαπαιτούμενα και την αξιολόγηση.

Στα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ συμπεριέλαβε τα κόκκινα δάνεια, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τα εργασιακά.

Στην ύλη της πρώτης αξιολόγησης ο κ. Κοστέλο τοποθέτησε τα μέτρα για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρισμού και έναν ανεξάρτητος φορέας εσόδων.

«Αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση θα επανέλθουμε αρχές Ιανουαρίου» είπε για την αξιολόγηση.

«Αν ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος» ξεκαθάρισε.

Για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ο κ. Κοστέλο είπε ότι αναμένει τις προτάσεις Κατρούγκαλου εντός του Δεκεμβρίου.

Παρότι είπε ότι το θέμα θα εξεταστεί συνολικά και χωρίς κόκκινες γραμμές ο κ. Κοστέλο απέρριψε την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών λέγοντας ότι δεν βοηθάει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο κ. Κοστέλο προανήγγειλε αυστηρούς όρους και τήρηση του προγράμματος για να γίνουν οι παρεμβάσεις στο χρέος οι οποίες θα επικεντρωθούν στη «λείανση» των αυξημένων ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών από το 2020 και μετά.

Ρέφερ: Να συνεχιστεί ή εφαρμογή του προγράμματος

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ίδιο τραπέζι του Συνεδρίου, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα, Ράσμους Ρέφερ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

-Είναι θετικό ότι οι τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες μέσω ίδιων πηγών. Και αυτό είναι θετικό.

-Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης θα είναι και ο τελευταίος.

-Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος γιατί η ανάκαμψη πρέπει να στηρίζεται στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

-Τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να είναι μέρος της κρίσης που δεν έχει αντιμετωπιστεί. Οι τράπεζες εξακολουθούν να θεωρούν ότι τα κόκκινα δάνεια είναι μία τροχοπέδη για την ανάπτυξη.