Η νέα ρύθμιση χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα αποτελέσει μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης καθώς μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές διατάξεις βάσει των οποίων θα μπορέσουν περίπου 3.000.000 οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους ως και σε 100 δόσεις χωρίς περιορισμούς.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», με τη νέα ρύθμιση που επεξεργάζεται η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και προωθείται στη Βουλή θα καταργηθεί το πλαφόν των 15.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για τις 100 δόσεις. Πλέον είτε κάποιος χρωστάει 1.000 ευρώ είτε 50.000 ευρώ θα μπορεί να ενταχθεί στις 100 δόσεις. Σήμερα για χρέη ως 15.000 ευρώ ο ανώτατος αριθμός δόσεων που μπορεί κάποιος να επιλέξει είναι οι 100 με ελάχιστη τα 50 ευρώ. Για χρέη όμως άνω των 15.000 ευρώ ο ανώτατος αριθμός δόσεων δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 72.
Στη νέα ρύθμιση θα μπορέσουν να ενταχθούν και όσοι χρωστούν στην Εφορία ποσά άνω του 1.000.000 ευρώ (σήμερα εξαιρούνται) και αυτοί αποτελούν τη «μερίδα του λέοντος» των συνολικών χρεών και θα περιλαμβάνονται χρέη προς το Δημόσιο που έληξαν στις 31-12-2014.
Δεδομένη θεωρείται και η παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση. Ο νόμος προβλέπει ως καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση χρεών την 31η Μαρτίου 2015. Ωστόσο, λόγω των εκλογών και της προσδοκίας ότι θα αλλάξει η ρύθμιση, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που εντάχθηκαν στο ισχύον πλαίσιο.
Μεγαλύτερες εκπτώσεις


Στο υπουργείο Οικονομικών όμως μελετούν το ενδεχόμενο να δώσουν μεγαλύτερες εκπτώσεις σε όσους ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση και αυτό για να αρχίσουν να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους με ταχείς ρυθμούς.
Ερωτηματικό πάντως παραμένει αν η εξαγγελία για καθορισμό του ύψους της δόσης πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών ανάλογα με το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα θα υλοποιηθεί τώρα ή σε επόμενη φάση. Αυτό διότι υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν, όπως αναφέρουν αρμοδίως.
Στις δεσμεύσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρχει ελάχιστο ποσό στη δόση, δηλαδή τα 50 ευρώ. Ουσιαστικά οι οφειλέτες να μπορούν να πληρώνουν και λιγότερα χρήματα κάθε μήνα ανάλογα με την οφειλή τους, με την προϋπόθεση ότι στην 100ή δόση θα έχουν εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό.
Ο φόρος ακινήτων


Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Επίσης, στην Καραγεώργη Σερβίας θα δώσουν πραγματική μάχη με τον χρόνο προκειμένου να προλάβουν να αναπροσαρμόσουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες έχουν να αλλάξουν από τον Μάρτιο του 2007 και δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές. Αυτό αναμένεται να συμβεί ως τα τέλη Ιουνίου.
Από τον νέο φόρο ακινήτων θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία αλλά με ύψος αξίας τέτοια ώστε να μη γλιτώσουν από τη νέα φορολογία οι βίλες και τα μεγάλα ακίνητα.
Με το νέο σύστημα φορολογίας των ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν να μειωθεί η φορολογία σε ιδιοκτήτες μικρής και μεσαίας αξίας ακινήτων και να αυξηθεί σε όσους έχουν ακίνητα μεγάλης αξίας.
Υπό εξέταση είναι και το ατομικό αφορολόγητο που θα λαμβάνεται υπόψη για τη φορολογία της συνολικής ακίνητης περιουσίας με επικρατέστερο αυτό των 200.000 ευρώ, εφόσον φυσικά μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι αρκετά υψηλότερο (π.χ. 300.000 ευρώ).

Φορολογία
Οι αλλαγές στο εισόδημα και στην παρακράτηση

Με νέα ενιαία φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο 12.000 ευρώ θα φορολογούνται τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και εισοδηματιών που θα δηλωθούν το 2016.
Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη η νέα ενιαία φορολογική κλίμακα και το υψηλότερο αφορολόγητο θα θεσμοθετηθούν το 2ο εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν η παρακράτηση φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις θα προσαρμοστεί από το 2ο εξάμηνο του έτους στη νέα φορολογική κλίμακα και στο νέο αυξημένο αφορολόγητο.
Πάντως μόνο από την αύξηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ αναμένεται να δουν μείωση φόρου περίπου 650.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι. Η μείωση σε ετήσια βάση θα είναι έως 540 ευρώ.
Επίσης, μείωση φόρου θα προκύψει και για όσους έχουν εισόδημα μόνο από ενοίκια (σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 11% από το 1ο ευρώ), ενώ μειωμένη φορολογία θα διαπιστώσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα και αυτοί φορολογούνται από το 1ο ευρώ με συντελεστή 26%.
Ερωτηματικό παραμένει αν τελικά το υπουργείο Οικονομικών θα προσαυξάνει το βασικό αφορολόγητο ανάλογα των αριθμό των παιδιών της οικογένειας ή θα ισχύουν τα οικογενειακά επιδόματα που δίνονται σήμερα για όσους έχουν 1, 2, 3 παιδιά ή περισσότερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ