Ολο και πιο ιλιγγιώδης γίνεται η περιδίνηση της Ισπανίας στο σπιράλ οικονομικού θανάτου στον οποίο έχει εμπλακεί. Το κόστος δανεισμού της έφθασε τη Δευτέρα σε επίπεδα σαφώς μη βιώσιμα, γεγονός που πολλαπλασίασε τα πονταρίσματα στην προοπτική χρεοκοπίας της χώρας – τα διαβόητα CDS δηλαδή.

Η μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής βρίσκεται πλέον κι αυτή σε διαδικασία εξοστρακισμού από τις διεθνείς αγορές. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την επικείμενη έλευση της τρόικας στην Ελλάδα – και τις εμπλοκές που προεξοφλούν οι τζογαδόροι της ευρωπαϊκής καταστροφής – δίνουν ισχυρό ράπισμα σε μετοχές, εμπορεύματα και βεβαίως στο ευρώ.

Επιτόκιο 7,57% ζητούσαν τη Δευτέρα το πρωί οι επενδυτές για να αγοράσουν 10ετή ισπανικά ομόλογα, ενώ οι τζογαδόροι των CDS δίνουν πλέον 42,5% πιθανότητες στην Ισπανία να καταρρεύσει οικονομικά και να πτωχεύσει εντός της προσεχούς πενταετίας. Αφορμή των νέων, εν μέσω θέρους, προφητειών καταστροφής (και) της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης είναι η αίτηση που υπέβαλε η αυτοδιοικούμενη επαρχία της Βαλένθια στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για βοήθεια προκειμένου να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Καταλονία έπεται της Βαλένθια, ενώ η El Pais έγραψε ότι τέσσερις ακόμη επαρχίες έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Οι αγορές υποψιάζονται ότι ο μηχανισμός των 18 δισ. ευρώ που δημιούργησε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους των επαρχιών της χώρας δεν επαρκεί και ως εκ τούτου επιτίθενται στην Ισπανία ωθώντας την όλο και πιο κοντά στον γκρεμό μέσω της ενεργοποίησης του εφιαλτικού μηχανισμού των αυτοεκπληρουμένων προφητειών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκουίντος μεταβαίνει εσπευσμένα την Τρίτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με το γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετά τη συνάντηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

Κατά βήμα ακολουθεί την Ισπανία στον όλεθρο και η Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα χρεοκοπίας ενός ολόκληρου… νησιού – πρόκειται για τη Σικελία. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας εκτινάχθηκε τη Δευτέρα κατά 24 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 6,41%, σε επίπεδο επίσης απαγορευτικό για δανεισμό από τις αγορές – έως πότε, άραγε, η Ισπανία και η Ιταλία θα δανείζονται από τις αγορές με διπλάσιο επιτόκιο από αυτό με το οποίο αυτές οι ίδιες δανείζουν τις εκτός αγορών Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία;

Από την άλλη πλευρά, τα επιτόκια των θεωρουμένων ως ασφαλή καταφύγια ομολόγων της Γερμανίας, της Γαλλίας και βεβαίως των ΗΠΑ υποχωρούν διαρκώς – λες και αν καταρρεύσει η ευρωζώνη θα διασωθούν οι άλλες χώρες-μέλη ακόμη και οι ΗΠΑ από το οικονομικό τσουνάμι που θα σηκωθεί. Εν πάση περιπτώσει, το κόστος δανεισμού των θεωρούμενων ως ισχυρών κι ακλόνητων οικονομιών του πλανήτη έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια χαρτιά της Γερμανίας και της Γαλλίας όχι μόνο δεν δίνουν επιτόκιο, αλλά οι επενδυτές πληρώνουν από την τσέπη τους για να τα αποκτήσουν.

Για να αγοράσουν, ας πούμε, διετή ομόλογα της γερμανικής κυβέρνησης, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν… εκείνοι επιτόκιο 0,08%. Για να αγοράσουν διετή γερμανικά ομόλογα συνολικής αξίας 1 εκατ. ευρώ είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, δηλαδή, στη λήξη τους 800 ευρώ… φύλακτρα!

Και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, όμως, υποχώρησε σήμερα στο 1,41%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η αναταραχή αυτή ευλόγως ρίχνει το ευρώ στα τάρταρα έναντι του δολαρίου, του γεν και των άλλων μεγάλων σε συναλλακτική κίνηση νομισμάτων. Εναντι του αμερικανικού, το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε σήμερα μέχρι τα 1,2082 δολάρια για να ανακάμψει, πάντως, νωρίς το απόγευμα στα 1,2134 δολάρια.

Ισχυρές πιέσεις υφίστανται όλες οι αγορές κεφαλαίων του πλανήτη. Στην Ασία ο NIKKEI και ο Hang Seng έκλεισαν τη Δευτέρα με απώλειες 1,86% και 2,99% αντιστοίχως, ενώ στο Λονδίνο το απόγευμα ο FTSE-100 υποχωρούσε κατά 1,66%, στο Παρίσι ο CAC-40 υποχωρούσε κατά 1,97%, στη Φραγκφούρτη ο DAX έχανε 1,60%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατακρημνιζόταν κατά 3,10% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 4,03%. Πτωτικό άνοιγμα προοιωνίζονταν οι προσυνεδριακές συναλλαγές στη Wall Street.

Οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων 30 και πλέον ημερών καταγράφονταν στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρούσε το απόγευμα κατά 2,70 δολάρια στα 89,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του Brent υποχωρούσε το απόγευμα κατά 2,87 δολάρια στα 103,96 δολάρια το βαρέλι.