Νέος γύρος πιέσεων προς την Ελλάδα φαίνεται ότι ξεκινά πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να προωθήσει τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, αναφέρουν σε γερμανική εφημερίδα κυβερνητικοί κύκλοι από το Βερολίνο, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο επιμήκυνσης.

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στη Sueddeutsche Zeitung (SZ) πως «είναι αδιανόητο η Γερμανίδα καγκελάριος να εμφανιστεί ξανά στο γερμανικό Κοινοβούλιο για να ζητήσει τρίτο πακέτο για την Ελλάδα».

Σε περίπτωση που στην Ελλάδα δινόταν περισσότερος χρόνος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον χρηματοδότηση σε διψήφιο αριθμό δισ. προς την Αθήνα, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

Αναφερόμενη στις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να μην είναι διατεθειμένο να συμμετέχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, η SZ γράφει ότι «οι σημαντικότεροι πιστωτές της Ελλάδα, και κυρίως η Γερμανία, δεν προτίθενται να δώσουν επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα.

Έτσι, επειδή το Βερολίνο δεν είναι πρόθυμο για περαιτέρω χρηματοδότηση «αλλά η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον 50 δισ. ευρώ, γίνεται πιο πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει την έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Εάν προκύψουν καθυστερήσεις, «η Ελλάδα θα πρέπει να τις καλύψει» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Bild.