Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι εισέρρευσε στον ειδικό λογαρισμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας το τμήμα της δόσης του μνημονίου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε τελικώς χθες το βράδυ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έπειτα από μια επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup που οδήγησε σε απόφαση για τμηματική καταβολή της συμφωνημένης δόσης των 5,2 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αναμένεται τον Ιούνιο. Η δόση των 4,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ομολόγου της ΕΚΤ που ωριμάζει στις 18 Μαΐου καθώς και τόκων.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι αποδεσμεύτηκε η δόση προς την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα γίνουν άλλες εκταμιεύσεις μετά τον Ιούνιο, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Αν και η δόση ήταν ύψους 5,2 δισ. ευρώ και αφορούσε σε μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, τελικώς η τρόικα έκρινε ότι πρέπει να δοθούν μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ, έπειτα από τις αντιρρήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (Γερμανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας και Αυστρίας), που ζητούσαν ακόμα και το «πάγωμα» της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες διαφώνησαν ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν και ο Σερβάς Ντερούζ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι ζήτησαν να καταβληθεί κανονικά η δόση εφόσον η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το μνημόνιο και συνδέονται με την καταβολή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Κομισιόν αιφνιδιάστηκε από την χθεσινοβραδινή εξέλιξη και την αντίδραση των κρατών. Αλλωστε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν, δήλωνε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η δόση θα καταβληθεί κανονικά.