Τις προθέσεις της αιγυπτιακής πλευράς θα διερευνήσει η ελληνική αντιπροσωπεία που μεταβαίνει την Τετάρτη στο Κάιρο, μετά τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η Μονή Σινά διατηρεί τη νόμιμη κατοχή όλων των λατρευτικών χώρων, όχι όμως την ιδιοκτησία.

Αθήνα: Να γίνει σεβαστή η εξωδικαστική συνεννόηση

Η συνάντηση μεταξύ του έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντ Αμπντελατί είναι προγραμματισμένη για τις τρεις μετά το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Αυτό που ζητάει η Αθήνα είναι να γίνει σεβαστή η εξωδικαστική συνεννόηση που είχε επιτευχθεί κατά την επίσκεψη του προέδρου Σίσι, τον Μάιο, στην Ελλάδα, στη βάση της οποίας αναγνωρίζονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του εμβληματικού για την Ορθοδοξία μοναστηριού.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει από τη μία να επαναφέρει το καθεστώς που είχε συμφωνηθεί σε υψηλό επίπεδο και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της αιγυπτιακής πλευράς, στηριζόμενη επίσης και σε έγγραφα που κατέθεσε η ίδια η Αίγυπτος στην UNESCO και αναγνωρίζουν την κυριότητα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής του Σινά επί των εδαφών και των κτηρίων της Μονής και από την άλλη να διατηρήσει ανοιχτό το κανάλι συνεργασίας με το Κάιρο.

Τι λέει το Κάιρο

Από την Αίγυπτο, δε γίνεται καμία αναφορά περί ιδιοκτησίας, ενώ επαναλαμβάνεται σταθερά ο σεβασμός και η εξασφάλιση του δικαιώματος άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων, ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων, αυτό ποτέ δεν ήταν υπό αμφισβήτηση, ούτε αφορούσε τη δικαστική διαδικασία κάτι τέτοιο.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει το γεγονός πως η απόφαση του αιγυπτιακού Εφετείου, που αμφισβητεί την κυριότητα της Μονής, εδράζεται στην επιθυμία ορισμένων ισχυρών παραγόντων στην Αίγυπτο να μετατρέψουν την περιοχή σε τουριστικό τοπόσημο.

Ενδεχομένως σήμερα να υπάρξει ακριβέστερη εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκλίσεις. Ένα άλλο ζητούμενο βέβαια είναι να αποφευχθεί μια περαιτέρω ψύχρανση των διμερών σχέσεων, που αποτελούν στρατηγικές σχέσεις υψηλότατου επιπέδου. Είναι βέβαιο ότι και στις δύο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι μόνο να χάσουν έχουν σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

Μαρινάκης: «Στόχος της χώρας είναι η ύπαρξη γραπτής συμφωνίας»

«Η Ελλάδα υποστηρίζει το από αιώνων διαμορφωθέν καθεστώς της Μονής και θα επιδιώξει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την αιγυπτιακή πλευρά, όπως ακριβώς έχουμε πει, στη βάση όλων όσα συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν στο ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, με γνώμονα τη διαφύλαξη του χαρακτήρα της Μονής», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις θέσεις της Αθήνας.

Επανερχόμενος σήμερα μέσα από τη συχνότητα του Mega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που βλέπει το πρόβλημα κατάματα. Ασχολούμαστε πάνω από ένα χρόνο με το ζήτημα. Προσπαθούμε να βρεθεί μια λύση για τα επόμενα χρόνια και σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών και σε επίπεδο υπουργείου Παιδείας. Στόχος της χώρας είναι η ύπαρξη γραπτής συμφωνίας. Αν αυτό θα επιτευχθεί σήμερα ή αύριο εξαρτάται και από την άλλη πλευρά».