Η έκτακτη εισφορά στα ΙΧ αυτοκίνητα

Ο κ. Γιάννης Δελεκάρας ερωτά: «Η έκτακτη εισφορά για τα αυτοκίνητα µεγάλου κυβισµού είναι µόνο για εφέτος; Εάν έχεις καταθέσει τις πινακίδες αυτοκινήτου θα πληρώσεις την έκτακτη εισφορά;».

Απάντηση: 1. Με τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 3986/2011 επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στα ποσά της ετήσιας αντικειµενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεµοπτέρων, καθώς και δεξαµενών κολύµβησης, όπως αυτά προκύπτουν από τη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος οικονοµικού έτους 2011. 2. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών η έκτακτη εισφορά ισούται µε το γινόµενο του ποσού της ετήσιας αντικειµενικής δαπάνης επί τον συντελεστή 5%. Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης µε παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. 3. Από τη διατύπωση των πιο πάνω διατάξεων προκύπτει: α) ότι αν το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο ήταν σε ακινησία το 2010 γιατί είχαν κατατεθεί οι πινακίδες και αυτό δεν δηλώθηκε στη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος οικονοµικού έτους 2011, ώστε να προκύπτει αντικειµενική δαπάνη, δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά. β) Οτι η έκτακτη εισφορά στην αντικειµενική δαπάνη των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων θα επιβληθεί στη δαπάνη που δηλώθηκε το 2011.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης – Εξαιρέσεις

Η κυρία Δήμητρα Καραπάνου ερωτά: «Είµαι ιδιωτική υπάλληλος µε ετήσιο εισόδηµα από µισθούς 25.000 ευρώ.

Από κάποια προθεσµιακή κατάθεση εισπράττω ακόµη και ένα ποσό τόκων, το οποίο δήλωσα στην εφετινή φορολογική µου δήλωση. Οι τόκοι αυτοί θα συνυπολογισθούν για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς; Μπορείτε να µε ενηµερώσετε ποια εισοδήµατα απαλλάσσονται από την εισφορά αυτή».

Απάντηση: 1. Σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης λαµβάνεται υ πόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατοµικό εισόδηµα, πραγµατικό ή τεκµαρτό, φορολογούµενο ή απαλλασσόµενο, του φυσικού προσώπου ή της σχολάζουσας κληρονοµίας. Το τεκµαρτό εισόδηµα λαµβάνεται υπόψη πριν από τις µειώσεις του άρθρου 19 του ΚΦΕ. ∆ηλαδή, δεν θα ληφθούν υπόψη τα χρηµατικά ποσά τα οποία ο φορολογούµενος µπορεί να επικαλεστεί για να καλύψει ή να περιορίσει τη διαφορά µεταξύ τεκµαρτού και πραγµατικού εισοδήµατος.

Σύµφωνα µε τις πιο πάνω διατάξεις, εξαιρούνται και δεν προσµετρώνται στον υπολογισµό του εισοδήµατος στο οποίο θα επιβληθεί η εισφορά αλληλεγγύης οι αποζηµιώσεις που καταβάλλονται λόγω καταγγελίας της σύµβασης εργασίας, καθώς και η παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα Ταµεία Πρόνοιας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισµούς στους ασφαλισµένους και στις οικογένειές τους, το εφάπαξ βοήθηµα που παρέχεται σε δηµοσίους υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό λόγω εθελουσίας εξόδου από την υπηρεσία µε παραίτηση, καθώς και τα εφάπαξ βοηθήµατα που χορηγούνται σύµφωνα µε τους νόµους 4153/1961, 103/1975, 303/1976 και τον ΑΝ 513/1968.

Ακόµη εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οι µακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραµµένοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆, καθώς και όσοι λαµβάνουν επίδοµα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισµό, εφόσον κατά τον χρόνο βεβαίωσης της εισφοράς δεν έχουν πραγµατικά εισοδήµατα.

2. Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι οι τόκοι καταθέσεων εφόσον έχουν γραφεί στη δήλωση φόρου εισοδήµατος του οικονοµικού έτους 2011 θα συνυπολογιστούν µε τα άλλα εισοδήµατα για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο κ. Δημήτριος Αξάς ερωτά: «Πριν από µερικούς µήνες, εντός του 2011, απεβίωσε ο υπερήλικας πατέρας µου. Για την κηδεία του ξόδεψα ένα ποσό περίπου 3.000 ευρώ. Ερωτώ, το ποσό αυτό µπορεί να συµπεριληφθεί στις δαπάνες οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγηση του αφορολογήτου ποσού της κλίµακας φόρου; Οσους ρώτησα δεν µου έδωσαν σαφή απάντηση».

Απάντηση: Το υπουργείο Οικονοµικών µε την υπ’ αριθµ. 1046/8.3.2011 εγκύκλιο-διαταγή του δέχθηκε ότι τα έξοδα κηδείας µπορούν να συµπεριληφθούν στις δαπάνες που πραγµατοποιεί ο φορολογούµενος για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού µόνον στην περίπτωση που τυχόν αφορούν αποβιώσαντα τέκνα του φορολογουµένου, µε την προϋπόθεση ότι συνοικούσαν µε αυτόν και τον βάρυναν κατά την οικεία διαχειριστική περίοδο. Η άποψη αυτή της διοίκησης δεν µας βρίσκει σύµφωνους διότι προστατευόµενα πρόσωπα υπό ορισµένες προϋποθέσεις είναι και οι γονείς του φορολογουµένου. Αποψή µας είναι ότι η δαπάνη κηδείας θα πρέπει να συνυπολογίζεται στις αποδείξεις για τη δικαιολόγηση της χορήγησης του αφορολογήτου ποσού της κλίµακας φόρου, ανεξάρτητα ποιο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 7 του ΚΦΕ ως προστατευόµενα αφορά.

Εφάπαξ δηuni03BCοσίων υπαλλήλων

Η κυρία Κατερίνα Γεωργαντά ερωτά: «Πριν από πέντε µήνες υπέβαλα την παραίτησή µου από το ∆ηµόσιο στο οποίο υπηρέτησα επί 32 χρόνια.

Με πληροφόρησαν ότι το εφάπαξ του Ταµείου Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων θα µου καταβληθεί µειωµένο κατά 10%. Αληθεύει αυτό;».

Απάντηση: Σύµφωνα µε τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 43 του Ν. 3086/2011 στους ασφαλισµένους του Τοµέα Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων του ΤΠ∆Υ και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ∆ΕΗ, του ΤΑΥΤΕΚΩ που εξήλθαν ή θα εξέλθουν της υπηρεσίας από 1.1.2010 και µετά, το ποσό του εφάπαξ βοηθήµατος που χορηγούν τα ταµεία αυτά σύµφωνα µε τις καταστατικές τους διατάξεις µειώνεται κατά ποσοστό 10% και 15% αντίστοιχα σε όσους δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήµατος.

Αγορά ΙΧ αυτοκινήτου – Υποβολή δήλωσης

Ο κ. Παναγιώτης Ποντικέας ερωτά: «Αγόρασα στον γιο µου (είναι φοιτητής, 21 ετών και δεν έχει εισόδηµα) αυτοκίνητο το έτος 2010. Στη φετινή φορολογική δήλωση που έκανα δήλωσα και το αυτοκίνητο του γιου µου, µε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στον πίνακα που δήλωσα και το δικό µου. Επειδή δεν µπόρεσα να βρω άκρη από το φυλλάδιο της Εφορίας, δεν ξέρω εάν έπραξα καλώς ή έπρεπε ο γιος µου να υποβάλει δική του ξεχωριστή δήλωση (επειδή κατέχει αυτοκίνητο). Εάν δεν έπραξα σωστά, τι πρέπει να γίνει για να επανορθώσω και πώς θα δικαιολογήσει ο γιος µου την αγορά, αφού δεν έχει εισόδηµα».

Απάντηση: 1. Σύµφωνα µε τις διατάξεις της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθρου 61 του ΚΦΕ, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης είναι εκτός των άλλων οι κύριοι ή κάτοχοι επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης ή ηµιφορτηγού, εκτός από αγροτικό ηµιφορτηγό ή αυτοκίνητο µεικτής χρήσης ή αυτοκινήτου τύπου Jeep. Η υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίστα ται ανεξάρτητα από το εάν ο υπόχρεος αποκτά ή όχι εισόδηµα. Κατά συνέπεια, ο γιος σας έπρεπε να υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήµατος. Μπορεί να υποβάλει αυτή τη δήλωση ως τις 30 Σεπτεµβρίου χωρίς πρόστιµα και προσαυξήσεις. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι ο γιος σας θα υπαχθεί στο τεκµήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και στο τεκµήριο δαπανών διαβίωσης (αντικειµενικές δαπάνες). Εσείς θα πρέπει ως το τέλος του τρέχοντος οικονοµικού έτους να υποβάλετε διορθωτική δήλωση (ανακλητική).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ