Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργεί από το 2001 ως σήμερα με μεγάλη επιτυχία ένα εκτεταμένο πρόγραμμα e-learning (εξ αποστάσεως εκπαίδευση) από το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Ιδρύματος.
Το πρόγραμμα αυτό παρέχει πάνω από 150 προγράμματα συμπληρωματικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ένα ευρύ φάσμα κατευθύνσεων όπως Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικά, Επιχειρηματικότητα, Marketing, Λογιστική, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Πληροφορική, Τουριστικά, Περιβάλλον, Παιδαγωγικά, Ειδική Αγωγή, Υγεία, Φιλοσοφία κ.ά.
Πέρα από τα «παραδοσιακά» προγράμματα εκπαίδευσης, οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα μπορούν να επιλέξουν και επιμορφωτικά προγράμματα σε ειδικότητες του… μέλλοντος.
Πρόκειται για προγράμματα που σχεδιάστηκαν με αφορμή τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ σχετικά με τα επαγγέλματα που προβλέπεται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας ως το 2020 παρουσιάζοντας τον «Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες». Τα προγράμματα αυτά αφορούν τους τομείς: Ενέργειας, Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, Τροφίμων, Δομικών Προϊόντων, Περιβάλλοντος, Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics), Υγείας.
Στο e-learning μπορεί επίσης να βρει κανείς προγράμματα σε ένα πλήθος εκπαιδευτικών κατευθύνσεων που συνδυάζουν τη θεωρητική εκπαίδευση με την εκμάθηση λογισμικών προγραμμάτων και την πρακτική εφαρμογή τους σε πραγματικά δεδομένα επιχειρήσεων μέσω case studies. Στην ενέργεια αυτή συμμετέχουν επτά από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικών στην Ελλάδα (Altec, Entersoft, Epsilonnet, Orian, SingularLogic, Softone, Sysco) και 17 εταιρείες της αγοράς που χρησιμοποιούν παρόμοια λογισμικά.
Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου για κάποια προγράμματα και στις 27 Οκτωβρίου για κάποια άλλα. Ως σήμερα το e-learning του ΕΚΠΑ (http://elearn.elke.uoa.gr) έχει δεχθεί συνολικά περισσότερες από 50.000 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ στα προγράμματά του έχουν συμμετάσχει πάνω από 22.000 άτομα.
Τα προγράμματα διεξάγονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως μέσω Διαδικτύου και απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικιακής ομάδας. Η επιτυχής ολοκλήρωση των προγραμμάτων οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Eπιμόρφωσης ή Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης και αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και απόφοιτοι λυκείου με σχετική εργασιακή εμπειρία ή μη, ανάλογα με το πρόγραμμα.
Τα δίδακτρα των προγραμμάτων του είναι μειωμένα για τις κοινωνικές κατηγορίες των πολιτών που πλήττονται: άνεργοι (25%), πολύτεκνοι (20%), ΑμεΑ (20%), οικονομικά ασθενείς (15%) και κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (30%).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ