Το σύνθημα του εφετινού φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας μπορεί κανείς να το διαβάσει στα πολύ μικρά γράμματα που είναι τυπωμένα καθέτως δίπλα στο πόδι του «λαμποφορεμένου» μπλε αγάλματος μιας καρυάτιδας το οποίο στολίζει την αφίσα της 19ης διοργάνωσης: «Memini ergo sum», θυμάμαι, άρα υπάρχω, μια παραλλαγή της πασίγνωστης φράσης τους Ντεκάρτ «σκέφτομαι άρα υπάρχω». Με αυτόν τον τρόπο, αυτή την δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, το φεστιβάλ κάνει ένα «παιχνίδι διαλογισμού» επισημαίνοντας την σημασία της μνήμης
«Σε όλα τα προγράμματα του εφετινού φεστιβάλ θα βρούμε κάποιες ταινίες που μιλούν για την σημασία και για την ανάγκη της διάσωσης της μνήμης» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης που παρουσίασε το πρόγραμμα το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου στον βιβλιοπωλείο Ιανός. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε ταινίες στο οκτάωρο «Χίτλερ :Μια ταινία από τη Γερμανία», ένα θρυλικό ντοκιμαντέρ παραγωγής 1977 του Χανς Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ μα και στο «Ταμπούρλο» (1979) του Φόλκερ Σλέντορφ ο οποίος θα επισκεφτεί το φεστιβάλ. Αναφέρθηκε όμως και σε πιο πρόσφατες ταινίες όπως το «The dead and the living» που θα παιχτεί στο Πανόραμα. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει σημασία να θυμόμαστε».
Ηταν όμως το ελληνικό πρόγραμμα (το οποίο από πλευράς υποβολών και συμμετοχών ξεπερνά εφέτος κάθε προηγούμενο) εκείνο που σήμανε την έναρξη της παρουσίασης. Οι 93 εκ των 206 ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών που θα προβληθούν από τις 18 ως τις 29 Σεπτεμβρίου είναι ελληνικές και οι 15 εξ ‘αυτών, μεγάλου μήκους. Το νούμερο είναι πραγματικά μεγάλο, αν ληφθεί υπόψη η οικονομική κρίση που βεβαίως έχει πλήξει και τον κινηματογράφο.
Ανάμεσα στις ελληνικές ταινίες που θα παιχτούν στις Πρεμιέρες είναι «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (δείτε ρεπορτάζ του Βήματος από τα γυρίσματα), το «Από τη γη στη Σελήνη» του Αγγελου Σπάρταλη, το «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου (που την ίδια περίοδο θα προβάλλεται στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν) η «Λιμουζίνα», τελευταία ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου στον οποίο θα δοθεί και ειδικό βραβείο για την προσφορά του στον κινηματογράφο και το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Θα παιχθούν επίσης κάποιες ταινίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως (work in progress) όπως το «Μαξιλάρι» και ο «Ανεμιστήρας».
Σε μια πολύ συγκινητική στιγμή της παρουσίασης, ο κ. Ανδρεαδάκης ανέγνωσε και τα 78 ονόματα των «μικρομηκάδων» των οποίων οι ταινίες θα παιχτούν στο φεστιβάλ. Μια ακόμη ελληνική παρουσία όμως, αυτή την φορά σχετική με την κριτική κινηματογράφου, θα αφήσει εφέτος το στίγμα της.
Ο κ. Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ένας γκουρού της κινηματογραφικής κριτικής στην Ελλάδα θα παρουσιάσει τις δικές του, προσωπικές επιλογές των ταινιών που όλοι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Τέλος, μια ειδική βραδιά αφιερωμένη στον σκηνοθέτη και συγγραφέα Χρήστο Βακαλόπουλο με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του θα συνοδευτεί με την προβολή της ταινίας του «Ολγα Ρόμπαρντς».
Το διαγωνιστικό τμήμα του εφετινού φεστιβάλ αποτελείται από 13 ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν την Χρυσή Αθηνά και τα υπόλοιπα βραβεία από μια πενταμελή κριτική επιτροπή απαρτιζόμενη από φοιτητές δραματικών και άλλων σχολών. Ενδιαφέρον όμως φαίνεται να έχει και το καθιερωμένο τμήμα Μουσική και Φιλμ αποτελούμενο από επτά ταινίες. Θα υπάρξουν φυσικά και μεταμεσονύχτιες προβολές αξιοπερίεργων ταινιών όπως το «Ο εκδικητής φορούσε κιλοτάκι», το Σινεμά στα Ορια αλλά και οι αβάν πρεμιέρ ταινιών που έχουν ήδη βρι διανομή και αργότερα θα παιχτούν στα σινεμά. Ανάμεσά τους το «Όλα χάθηκαν» του Τζ. Σ. Τσάντορ με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και το «Παρελθόν» του Ασγκαρ Φαραντί.

Από τα παλιά, όπως το Βήμα έχει ήδη ανακοινώσει, έρχεται η φωνή του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη Ζορζ Φρανζί, δημιουργού του «Μάτια δίχως πρόσωπο». Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει αρκετές ταινίες του σε ένα ειδικό αφιέρωμα.
Εφετινοί επισκέπτες του φεστιβάλ θα είναι η «καυτή» Αντέλ Εξαρχόπουλος, η ελληνικής καταγωγής γαλλίδα πρωταγωνίστρια της ταινίας του Αμπντελατίφ Κεσίς «Η ζωή της Αντέλ» (Χρυσός Φοίνικας του εφετινού φεστιβάλ Κανών). Με την ταινία αυτή θα κατεβεί η αυλαία του φεστιβάλ στο Παλλάς της Βουκουρεστίου, εκεί όπου θα γίνει η έναρξη με την προβολή της ταινίας «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ.
Εκτός από τους Σλέντορφ και Εξαρχόπουλος το παρόν θα δώσει και ο ισραηλινός σκηνοθέτης Αριελ Φόλμαν («Βαλς με τον Μπασίρ») στον οποίο θα γίνει επίσης μεγάλο αφιέρωμα. Στην Αθήνα επίσης θα έρθει ο βρετανός ηθοποιός Τζέρεμι Αϊρονς ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ταινία «Νυχτερινό τρένο για τη Λισσαβόνα» του Μπίλε Ογκαστ. Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής.
Τέλος, ένα ακόμη πρόσωπο που θα επισκεφτεί το φεστιβάλ είναι ο Ολλανδός σκηνοθέτης Αλεξ Βαν Βάρμερνταμ, του οποίου η τελευταία ταινία «Μπόργκμαν» έκανε αίσθηση στο φεστιβάλ των Κανών (δείτε σχετικό θέμα του Βήματος εδώ)
Όπως και πέρσι οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες Δαναός 1, 2, Odeon Οπερα 1, 2 και Ιντεάλ, με την προσθήκη όμως και της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.