Ο Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ειδικός στα θέματα της σύγχρονης Ελλάδας, θα μιλήσει για την ανάπτυξη του πολιτικού εξτρεμισμού σε μια εποχή οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην χώρα μας.

Η διάλεξή του έχει τίτλο «Μια νέα εποχή των άκρων; Ιστορικές σκέψεις για τα πολιτικά της τρέχουσας κρίσης» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 18ης Ετήσιας Διάλεξης προς τιμήν του Κίμωνος Φράιαρ που πραγματοποιείται στο DEREE –Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013.
Με σημείο εκκίνησης τη μνημειώδη μελέτη του Έρικ Χόμπσμπαουμ για τον 20ο αιώνα «Η εποχή των άκρων: Ο σύντομος εικοστός αιώνας 1914-1991» ο Μαζάουερ θα εξετάσει το ερώτημα εάν σήμερα ζούμε σε μια νέα εποχή πολιτικού εξτρεμισμού και την άνοδο της άκρας δεξιάς σήμερα –ιδίως στην Ελλάδα –σε σύγκριση με τις αναλύσεις των ιστορικών του Μεσοπολέμου για την άνοδο του ευρωπαϊκού φασισμού και ναζισμού. Θα εξετάσει επίσης ποια είναι η σχέση μεταξύ της επαναστατικής αριστεράς του χθες και του σήμερα.
Πού πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτών των φαινομένων στη σύγχρονη κοινωνία και πόσο όμοιες είναι οι αιτίες αυτές με εκείνες της εποχής των άκρων για την οποία έγραψε ο Χόμπσμπαουμ; Είναι η έννοια της «εποχής των άκρων» χρήσιμη η όχι για την κατανόηση των σημερινών εξελίξεων;
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013
Ώρα: 19.00
Deree –Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή, Αθήνα)
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Πληροφορίες: 2106009800