Σημαντική είδηση για τον εγχώριο κινηματογράφο αποτελεί το ενδιαφέρον του διεθνώς αναγνωρισμένου ιάπωνα συνθέτη Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι για την καινούργια ταινία του Κώστα Ζάπα «Φρανκενστάιν: Η οδύσσεια του θανάτου».

Κορυφαία μορφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι έχει συνθέσει τη μουσική σε ταινίες που έκαναν τρομερή αίσθηση και για τη μουσική τους, με κλασικό παράδειγμα το σάουντρακ της ταινίας «2046» του Γουόνγκ Καρ Βάι, της πιο αναγνωρίσιμης ίσως δουλειάς του Ουμεμπαγιάσι.

Ηχοι του Ουμεμπαγιάσι έχουν επίσης «στολίσει» ταινίες όπως τα «Ιπτάμενα στιλέτα» και «Η κατάρα του χρυσού λουλουδιού» του Ζανγκ Γιμού, η «Ερωτική επιθυμία» και το «My Blueberry nights», επίσης του Γουόνγκ Καρ Βάι, καθώς και η περσινή «Trishna» του Μάικλ Γουιντερμπότομ.

«Είμαστε υπερήφανοι για το ενδιαφέρον του Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι για τον «Φρανκενστάιν» του Κώστα Ζάπα» ανέφερε στο «Βήμα» ο παραγωγός Γρηγόρης Αθανασίου, σύμφωνα με τον οποίο ο Ουμεμπαγιάσι συμφώνησε να συνθέσει τη μουσική της. Ο παραγωγός επεσήμανε μάλιστα ότι το ενδιαφέρον του συνθέτη προκλήθηκε τόσο από το σενάριο της ταινίας όσο και από το γεγονός ότι η παραγωγή προέρχεται από την Ελλάδα. «Είναι εντυπωσιακό το ότι ο Ουμεμπαγιάσι δέχθηκε να συνεργαστεί μαζί μας αν λάβει κανείς υπόψη του τις προτάσεις για τη σύνθεση μουσικής ταινιών που του έχουν κάνει και που έχει απορρίψει» είπε ο κ. Αθανασίου.

Γνωστός για τη στυλιστική ακρότητα ταινιών του όπως οι «Μικρές ελευθερίες», «The last porn movie» και «Η ανταρσία της κόκκινης Μαρίας», ο Κ. Ζάπας είναι ο μοναχικός εκφραστής ενός ανορθόδοξου πειραματικού κινηματογράφου που μπορεί να μην αφορά τον πολύ κόσμο στις αίθουσες, έχει όμως απήχηση στον ίδιο τον κινηματογραφικό χώρο και κυρίως εκείνον του εξωτερικού, όπου η αναζήτηση του διαφορετικού και του ιδιαίτερου εξακολουθεί να απασχολεί.

Πριν από μερικά χρόνια ο Ζάπας μαζί με τον παραγωγό του Γρηγόρη Αθανασίου είχαν συνεργαστεί με τη δανέζικη κινηματογραφική εταιρεία Zentropa για την παραγωγή των «Μικρών ελευθεριών».

Το σενάριο του «Φρανκενστάιν» βασίζεται στο παγκόσμιο μπεστ σέλερ της Μαίρης Σέλεϊ «Φρανκενστάιν» και θα γυριστεί στην Ελλάδα και στα αγγλικά. Επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε στο φόρουμ συμπαραγωγών Producers Lab 2011 που διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, σε συνεργασία με το European Film Promotion (EFP) και το Ontario Media Development Corporation (OMDC).

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Αθανασίου, η συγκεκριμένη μεταφορά δεν θα έχει καμία σχέση με τις ως σήμερα κινηματογραφικές διασκευές του πασίγνωστου μύθου, ο οποίος εν προκειμένω θα συνδέεται άμεσα με τη σύγχρονη εποχή. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ποτέ ως τώρα ταινία του Κ. Ζάπα δεν έχει δεχθεί κρατική επιχορήγηση ακριβώς επειδή ποτέ δεν τη ζήτησε ο ίδιος.

Διεθνείς ανακοινώσεις για την ταινία έχουν ήδη δημοσιευθεί σε έντυπα όπως το «Screen Daily», το «Hollywood Reporter» και το «Cineuropa».