Google Button Κάντε TO BHMA προτιμώμενη πηγή

Στα άκρα φθάνει η διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα και του επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Ψηλά», Κώστα Μπακογιάννη, με αφορμή το δάνειο ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε η δημοτική Αρχή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών υποδομών της Αθήνας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ο κ. Μπακογιάννης εξαπέλυσε επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων τονίζοντας ότι το νέο δάνειο υπερδιπλασιάζει τον συνολικό δανεισμό της πόλης και δημιουργεί οικονομικές υποχρεώσεις έως το 2046. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι το ποσό του δανείου υπερβαίνει το τρέχον ανεξόφλητο χρέος του Δήμου, το οποίο ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Δούκας: Στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο

Με δηλώσεις του στο «Β» ο κ. Δούκας αναφέρει ότι δίδεται στο Δήμο η δυνατότητα αξιοποίησης ποσού έως 75 εκατ. ευρώ, χωρίς πέναλντι, με επιτόκιο ειδικού σκοπού, περίοδο χάριτος τα 5 πρώτα χρόνια και δωρεάν τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση των μελετών.

«Για πρώτη φορά στη δανειακή σύμβαση υπάρχει πρόβλεψη ότι είναι για ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, απαντάμε σε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η κυβέρνηση. Βρήκαμε τον τρόπο να αναβαθμίσουμε τα σχολεία μας. Στηρίζουμε στην πράξη το δημόσιο σχολείο», τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονται καθημερινά αιτήματα από διευθύνσεις σχολείων για την αναβάθμιση των υποδομών.

Η πρόταση του δημάρχου «πέρασε» με τη στήριξη της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη»που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίστηκε από τις άλλες παρατάξεις, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας (ΚΚΕ), απείχε.

Συγκεκριμένα, ο πρώην δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, κατηγόρησε τη σημερινή διοίκηση για αδυναμία αξιοποίησης διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και αμφισβήτησε τον σκοπό της δανειοδότησης.

Μπακογιάννης: Η Αθήνα μπαίνει σε τροχιά μνημονίων

«Ο κ. Δούκας δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας μελλοντικής δημοσιονομικής κρίσης και βάζει την Αθήνα σε μια τροχιά μνημονίων», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτιμώντας ότι «οι Αθηναίοι θα κληθούν να καλύψουν το κόστος, είτε με αυξήσεις δημοτικών τελών, είτε με λιγότερες υπηρεσίες, είτε με νέο δανεισμό. Δεν υπάρχει τέταρτη επιλογή».

Σε ανακοίνωση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά» σημειώνεται επίσης ότι «η προηγούμενη δημοτική Αρχή επένδυσε, χωρίς δανεισμό, περισσότερα από 57 εκατομμύρια ευρώ στις σχολικές υποδομές της Αθήνας, παραδίδοντας ώριμα έργα, ενεργές εργολαβίες και διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μεταξύ των οποίων τα περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων που διατηρεί αναξιοποίητα μέσα στα ταμεία του ο Δήμος».

Ο κ. Μπακογιάννης κατηγορεί τον κ. Δούκα ότι «αντί να εξηγήσει γιατί οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι παραμένουν αναξιοποίητοι, ζητά από την Αθήνα να αναλάβει νέο δανεισμό μεγαλύτερο από το σημερινό της χρέος», και καταγγέλλει τη σημερινή διοίκηση ότι «χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την αναβάθμιση των σχολείων για να δικαιολογήσει έναν υπερδανεισμό που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Όταν διαθέτεις ήδη ευρωπαϊκούς πόρους, όταν έχεις στη διάθεσή σου εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και όταν δεν έχεις εξηγήσει γιατί δεν τα αξιοποίησες», σημειώνει, «τότε το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων. Το πρόβλημα είναι η αδυναμία διοίκησης. Και όταν η αδυναμία διοίκησης μετατρέπεται σε νέο χρέος για την πόλη, τότε δεν μιλάμε για ένα δάνειο ανάπτυξης. Μιλάμε για ένα δάνειο πολιτικής επιβίωσης».