Δραματική είναι η διεύρυνση των στόχων που πλήττονται στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, καθώς από την μια πλευρά όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία στο Ιράν χτυπιούνται γέφυρες και νοσοκομεία και από την άλλη οι χώρες του Κόλπου έρχονται αντιμέτωπες με όλο και μεγαλύτερη καταστροφή καθώς το Ιράν συνεχίζει να πλήττει ενεργειακές υποδομές και πλέον και μονάδες αφαλάτωσης, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε το Κουβέιτ.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι Αρχές του Κουβέιτ, κατά την 35η μέρα του πολέμου, επλήγησαν από επιθέσεις drones, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μονάδα αφαλάτωσης, ενώ νωρίτερα είχε πληγεί και το διυλιστήριο πετρελαίου Μίνα αλ Αχμάντι επίσης από επιθέσεις drones, η οποία μάλιστα προκάλεσε και φωτιά σε ορισμένες μονάδες παραγωγής.

Τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει νέο κύμα πυραυλικών και drone επιθέσεων που αποδίδονται στο Ιράν.

Συντρίμμια από αναχαιτισμένο βλήμα προκάλεσαν πυρκαγιά στην εγκατάσταση φυσικού αερίου Χαμπσάν, ένα μεγάλο συγκρότημα επεξεργασίας φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή εργασιών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση συστήματα αεράμυνας των Εμιράτων αναχαίτισαν 19 βαλλιστικούς πυραύλους και 26 drones μόνο την Πέμπτη.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε επίσης ότι κατέστρεψε ένα drone στον εναέριο χώρο της κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το Μπαχρέιν ενεργοποίησε σιερήνες συναγερμού για εισερχόμενους πυραύλους τρεις φορές, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Προειδοποιήσεις για περαιτέρω πλήγματα από την Τεχεράνη

Παράλληλα με τα παραπάνω, η Τεχεράνη προειδοποίησε εκ νέου για πλήγματα σε μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες στον Κόλπο, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις στο έδαφός της. Σύμφωνα με νέο βίντεο με τον εκπρόσωπο του ιρανικού στρατού, Ιμπραήμ Ζολφαγκαρί, εάν οι ΗΠΑ χτυπήσουν ιρανικά εργοστάσια ενέργειας, η Τεχεράνη θα πλήξει τις ενεργειακές υποδομές της περιοχής καθώς και εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αμερικανικών συμφερόντων.

Πλήγματα σε πολιτικές υποδομές έχει δεχθεί το Ιράν

Οι δηλώσεις έρχονται μετά από το πλήγμα των ΗΠΑ στην γέφυρα του αυτοκινητοδρόμου Β1, έξω από την πόλη Καράτζ, η οποία και κόστισε την ζωή σε 8 ανθρώπους. Η επίθεση, την οποία πανηγύρισε ο Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προς την Τεχεράνη για να δεχθεί μια συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα ο Τραμπ απείλησε ότι η στοχοποίηση πολιτικών υποδομών στο Ιράν θα συνεχιστεί, κάνοντας συγκεκριμένα αναφορά σε γέφυρες και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς. «Το να πλήττονται πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων γεφυρών υπό κατασκευή, δεν θα αναγκάσει τους Ιρανούς να παραδοθούν», απάντησε στις απειλές Τραμπ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί.

Στο στόχαστρο και οι ιρανικές υποδομές υγείας

Στο Ιράν πέραν των πληγμάτων και των απειλών κατά υποδομών όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν και τα πλήγματα σε υγειονομικές και δομές υγείας, όπως επί παραδείγματι στο Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν.

Με αφορμή των πλήγμα στο Παστέρ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προχώρησε σε ανάρτηση υποστηρίζοντας ότι ο Οργανισμός έχει επιβεβαιώσει περισσότερες από 20 επιθέσεις σε δομές υγείας του Ιράν από την 1η Μαρτίου, στις οποίες τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου. Πέραν του Παστέρ, έχουν πληγεί ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο και μονάδες παραγωγής φαρμάκων κατά του καρκίνου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.