Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται το σοβαρό ζήτημα της ίδρυσης ειδικού γυμνασίου (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – ΕΕΕΚ) για τη φοίτηση παιδιών με αυτισμό και νοητική υστέρηση στην Αθήνα. Μολονότι η απόφαση ανέγερσης του πρώτου ειδικού γυμνασίου στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων ελήφθη πριν από περίπου επτά χρόνια, εντούτοις η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά.

Με άλλα λόγια, η Αθήνα εξακολουθεί να μην διαθέτει γυμνάσιο για παιδιά με σοβαρές αναπηρίες. Τα παιδιά που ολοκληρώνουν το δημοτικό και κατοικούν σε περιοχές της Αθήνας, ταλαιπωρούνται καθημερινά από τις πολύωρες μετακινήσεις, αφού είναι αναγκασμένα να παρακολουθούν το πρόγραμμα σε ειδικά σχολεία άλλων περιοχών, όπως του Αγίου Δημητρίου, του Αιγάλεω και του Νέου Ηρακλείου.

Τι αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα απασχόλησε το απόγευμα της Τετάρτης, για μία ακόμη φορά, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας, Θωμά Γεωργιάδη, να αναφέρει ότι ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Έρρικα Πρεζεράκου, για την αναζήτηση πόρων από την Περιφέρεια Αττικής ή τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να ανεγερθεί το ειδικό γυμνάσιο σε οικόπεδο επί της οδού Λάμψα στους Αμπελόκηπους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τους αρμοδίους για την ίδρυση ΕΕΕΚ στον Ταύρο, στο ακίνητο πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο – είπε – το σχολείο θα εξυπηρετεί παιδιά από την Αθήνα, τον Ταύρο, την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη.

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Στο μεταξύ, οι γονείς των παιδιών με αναπηρία, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να διεκδικούν ένα σχολείο για τα παιδιά τους. Σήμερα, Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, στις 10 π.μ., θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. «Θα διεκδικήσουμε όλοι μαζί το δικαίωμά των παιδιών μας στην εκπαίδευση με αξιοπρέπεια, χωρίς αποκλεισμούς . Με πράξεις και όχι με λόγια», τονίζουν.

«Απογοητευτικές οι απαντήσεις»

Όπως δηλώνει το Βήμα η Δήμητρα Κατσιμάνη, μητέρα αγοριού που φοιτά στο 6ο ειδικό δημοτικό σχολείο στα Σεπόλια, οι απαντήσεις που λαμβάνουν οι γονείς από τους αρμοδίους είναι απογοητευτικές. «Παντελής απουσία χρηματοδότησης για το ξεκίνημα ανέγερσης του σχολείου και παντελής απουσία κατάλληλου κτηρίου που θα οδηγούσε με κάποιες τροποποιήσεις σε μια προσωρινή λύση άρα και ανάσα για τα παιδιά. Οπότε υπό το πρίσμα αυτό είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε ακόμα πιο πιεστικά την προσπάθεια μας να ακουστούμε όχι μόνο σε επίπεδο Δήμου αλλά και Υπουργείου ή όποιων άλλων καλούνται επιτέλους να δώσουν μια λύση», επισημαίνει.

Στο κάλεσμα που απευθύνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς για τη σημερινή κινητοποίηση σημειώνει ότι τα σχολικά «άστεγα» παιδιά που κατοικούν στο Δήμο της Αθήνας ανέρχονται σε 200. «Οικογένειες από τα Σεπόλια και τον Κολωνό, αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές εντός του Δήμου Αθηναίων, πρέπει να συνεχίσουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο ΕΕΕΕΚ στο Ν. Ηράκλειο ή σε άλλους Δήμους όπου απλά υπάρχει χώρος. Τα ΕΕΕΕΚ αυτών των Δήμων λειτουργούν ήδη με υπερδιπλάσιο αριθμό μαθητών σε ακατάλληλες συνθήκες για παιδιά και εκπαιδευτικούς και κάποια από αυτά έχουν αναγκαστεί να μας κλείσουν τις πόρτες τους», επισημαίνει.

Ακατάλληλοι χώροι στο ειδικό δημοτικό Καισαριανής

Την ίδια στιγμή, εγκαταστάσεις ενός άλλου ειδικού δημοτικού στην περιοχή της Καισαριανής, του σχολείου «Ρόζα Ιμβριώτη», έχουν κριθεί ακατάλληλες. Υπάρχουν σοβαρές φθορές στις αίθουσες, ακατάλληλοι χώροι υγιεινής και εκτεθειμένες επιφάνειες, επικίνδυνες για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και παρουσιάζουν σύνθετες αναπτυξιακές ανάγκες.

Ταβάνι αίθουσας του ειδικού δημοτικού Καισαριανής

«Δεν υπάρχει κανένα σαφές πλάνο για την πλήρη ανακαίνιση του σχολείου. Το σχολείο έχει ήδη κριθεί επίσημα ακατάλληλο από τον Δήμο και δεν μπορεί να λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά. Και παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα, ούτε υπάρχει διαβεβαίωση ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι», καταγγέλλει η Κατερίνα Γεωργοπούλου, μητέρα παιδιού 7,5 ετών. «Το σχολείο», συνεχίζει, «εξυπηρετεί παιδιά από πολλούς δήμους, και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη πού θα στεγαστούν, καθώς δεν χωρούν στην υπάρχουσα πτέρυγα. Οι γονείς είμαστε σε πλήρη αβεβαιότητα. Ουσιαστικά γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει εξασφαλισμένη λειτουργία του σχολείου για τον Σεπτέμβριο».

Εμφανείς οι φθορές στους χώρους υγιεινής του ειδικού δημοτικού Καισαριανής

Οι γονείς του σχολείου έστειλαν την περασμένη εβδομάδα επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην οποία τονίζουν ότι οι συνθήκες στις οποίες φοιτούν τα παιδιά «…σε συνδυασμό με τη φύση των αναγκών των μαθητών, δύνανται να στοιχειοθετήσουν παραβίαση της υποχρέωσης της Πολιτείας για παροχή ασφαλούς και κατάλληλης εκπαίδευσης, καθώς και ενδεχόμενη έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο».