Η ιστορία του κρασιού στην Κω ξεκίνησε στην αρχαιότητα. Εκτός από τα επιτραπέζια σταφύλια που καλλιεργούνταν, διάσημος ήταν ο λεγόμενος «κώιος οίνος». Μάλιστα ο Κώος Ιπποκράτης, ο οποίος ήταν εκείνος που θεμελίωσε την επιστήμη της ιατρικής, συνιστούσε το «μελάντατο» κρασί του νησιού ως κάτι θεραπευτικό και πολύτιμο. Η αμπελουργία όμως δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού που παρέσυρε τους ντόπιους στο κυνήγι του, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να χαλάσουν τα αμπέλια τους.
Ευτυχώς, με τα χρόνια, κάποιοι ρομαντικοί, επίμονοι και λάτρεις της αμπελουργίας άρχισαν να δημιουργούν νέους αμπελώνες, κι έτσι το νησί σήμερα είναι ένας θαυμάσιος οινικός προορισμός. Σε αυτό βοήθησε πολύ το ότι η Κως, μετά την επίμονη προσπάθεια της οικογένειας Τριανταφυλλοπούλου, αναδείχθηκε σε Περιοχή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και, με αυτό τον τρόπο, πιστοποιήθηκε η οινική της ταυτότητα.

Η επιμονή της οικογένειας Τριανταφυλλοπούλου βοήθησε στην αναγέννηση των αμπελώνων και στη μετατροπή της Κω σε οινικό προορισμό. Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον Οινοτουρισμό, ξενοδόχος, αλλά και αμπελουργός-οινοποιός από την εποχή που με το σύζυγό της, Αντώνη, αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί και να αναβιώσουν τους αμπελώνες τους, μας ξενάγησε στο Κτήμα Ακράνι. Υιοθετώντας ηθικό τρόπο καλλιέργειας και στοχεύοντας στη δημιουργία υγιών, εύρωστων αμπελιών που θα κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές, η οικογένεια υπόσχεται να αναβιώσει σπάνιες ελληνικές ποικιλίες στο terroir της Κω συμβάλλοντας στη διάσωση της οινικής ιστορίας της χώρας.

Η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον Οινοτουρισμό. Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Το κτήμα, που βρίσκεται στον ιδιόκτητο αμπελώνα της Μινιέρας, στους πρόποδες του όρους Δίκαιος, είναι πραγματικό κόσμημα. Στο εσωτερικό του οινοποιείου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε χώρους υψηλής αισθητικής όπου υπάρχει μόνιμη έκθεση Ελλήνων ζωγράφων και να βρεθούν στο όμορφο κελάρι. Η ομάδα του κτήματος φροντίζει για τη γευστική δοκιμή των κρασιών, τα οποία έχουν πάντα την ιδανική θερμοκρασία και προσφέρονται με τοπικά προϊόντα. Η Μαλαγουζιά, το Αθήρι, το Ασύρτικο, το Merlot και το Chardonnay είναι μερικές από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται, μαζί με κάποιες ελληνικές που δοκιμάζονται πειραματικά. Όλα τα κρασιά του κτήματος είναι κορυφαίας ποιότητας και έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία.

Χώροι υψηλής αισθητικής, όπου οι επισκέπτες του κτήματος Ακράνι μπορούν να δοκιμάσουν τα εκλεκτά κρασιά. Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Ο Νικόλας Χατζηεμμανουήλ ξεκίνησε την οινοποίηση των αμπελιών που κληρονόμησε από τον πατέρα του το 1929 δημιουργώντας ένα γλυκό κρασί που παρασκεύαζε με μια αρχέγονη μέθοδο. Την ίδια μέθοδο ακολούθησε και ο γιος του, Κώστας, επιστρέφοντας από την Αυστραλία, όπου είχε μεταναστεύσει για κάποια χρόνια.

Ο Βασίλης Χατζηεμμανουήλ με τον γιο του, Κώστα. Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Την οινική ιστορία της οικογένειας όμως εξέλιξε ο γιος του Κώστα, Βασίλης, που αποφάσισε να ασχοληθεί εντατικά με την αμπελουργία και να πειραματιστεί με τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Σιδερίτης. Το ξηρό κρασί του κέρδισε τις εντυπώσεις και του έδωσε ώθηση να φτιάξει το οινοποιείο της οικογένειας και να προχωρήσει στην πρώτη εμφιάλωση το 2000.

Στο εσωτερικό του οινοποιείου της οικογένειας Χατζηεμμανούλ. Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Η αρχή είχε γίνει. Στη συνέχεια καλλιέργησε διεθνείς ποικιλίες όπως Syrah, Grenache Rouge και Cabernet Sauvignon, δημιούργησε ένα ακόμα πιο σύγχρονο οινοποιείο και άρχισε να κάνει κρασιά που χαίρουν της εκτίμησης του οινικού κόσμου και κατακτούν συνεχώς βραβεία.

Τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου Χατζηεμμανουήλ κερδίζουν συνεχώς βραβεία. Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Η οικογένεια μας υποδέχθηκε στο επισκέψιμο οινοποιείο της για να δούμε πού πραγματοποιείται κάθε στάδιο της παραγωγής και της ωρίμανσης. Εκτός από οινογευσία στο χώρο του δοκιμαστηρίου, είχαμε τη δυνατότητα να περιπλανηθούμε στον περιποιημένο αμπελώνα και να θαυμάσουμε από κοντά τα αποτελέσματα της επιμονής και της αγάπης.
