Ούτε ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει εφέτος το τρόπαιο της Euroleague στο Final Four του Άμπου Ντάμπι. Η εξαιρετικά διαβασμένη Μονακό του Βασίλη Σπανούλη τού έφραξε τον δρόμο προς την κορυφή, καθώς επικράτησε 78-68 στον δεύτερο ημιτελικό και, παίρνοντας το εισιτήριο, θα αντιμετωπίσει την έτερη φιναλίστ Φενέρμπαχτσε.

Τεράστια πίεση, άσχημα ποσοστά

Σε αυτό το μεγάλο ραντεβού ο Ολυμπιακός έπρεπε πρώτα και κύρια να διαχειριστεί την αφόρητη πίεση του «πρέπει». Άμυνα καλή έπαιζε από νωρίς, κερδίζοντας έξτρα κατοχές. Το άγχος όμως των «ερυθρόλευκων» έβγαινε στα πολλά άστοχα σουτ από την περιφέρεια. Μια συνθήκη που επέτρεψε στη Μονακό να μην μείνει πίσω (4-4, 15-15).

Μάλιστα η ομάδα του Σπανούλη, ελέγχοντας απόλυτα το αμυντικό ριμπάουντ, κατόρθωσε να προηγηθεί μέχρι και 31-26, πριν από το υπέρ της 35-32 στο 20′. Τζέιμς και Ντιάλο ήταν βασικοί πυλώνες σε αυτό το διάστημα, ενόσω οι οι Πειραιώτες τέλειωναν το πρώτο μισό του ματς με 2/12 τρίποντα (17%), 5 χαμένες βολές (6/11) και αρνητικό συντελεστή στο κλάσμα ασίστ/λαθών (7-8).

Δεν συνήλθε ποτέ, του έλειψε η συνέπεια

Το πρόβλημα για την ελληνική ομάδα επιδεινώθηκε αφότου η Μονακό αύξησε την παραγωγικότητά της με ορθές επιλογές στην επίθεση. Ο Φουρνιέ προσπαθούσε ατομικά, αλλά εναλλακτικές δεν υπήρχαν στο παρκέ. Οι Μονεγάσκοι αξιοποίησαν την ευκαιρία και πήγαν μέχρι το +13 (55-42) δείχνοντας αποφασισμένοι.

Του Γάλλου σταρ ο οίστρος ενέπνευσε την αντεπίθεση των Πειραιωτών. Μαζί ξέσπασε και η πολυπληθής κερκίδα που είδε τη διαφορά να πέφτει (51-55) κι αναθάρρησε.

Αυτό, βέβαια, που είχε τεράστια ανάγκη ο Ολυμπιακός ήταν η διάρκεια. Που του έλειψε όμως τόσο πολύ, παρόλο που ο Φουρνιέ δεν εγκατέλειπε ποτέ το όνειρο της συμμετοχής στον τελικό και πάλευε μόνος. Οι «πρίγκιπες» από το Μόντε Κάρλο ξέφυγαν ξανά με 64-51 στο 32′, χάρη σε Ντιάλο – Ζαϊτέ – Τζέιμς, κι έκτοτε άρχισε το κυνηγητό.

Το 70-58 φάνταζε «βουνό» με 4,5 για τη λήξη του αγώνα, ιδίως όσο οι Πειραιώτες δεν είχαν τρίποντο (5/27) και ασίστ (μόλις 10). Κι αποδείχθηκε τέτοιο στην πράξη, αφότου ο υπερωικός Φουρνιέ έπεσε σε αντίπαλη παγίδα. Ο κορυφαίος του Ολυμπιακού έχασε την μπάλα και το 74-65 στο 38’30» έριξε εν πολλοίς τους τίτλους τέλους, ισοπεδώνοντας τις «ερυθρόλευκες» ελπίδες για ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στην επέτειο των 100 χρόνων.

Τα δεκάλεπτα: 17-17, 32-35, 51-57, 68-78

Ολυμπιακός: Γουόκαπ 2, Γουίλιαμς-Γκος 12 (1/5τρ, 4ρ), Βιλντόσα, Λι 1, Βεζένκοφ 7 (0/6τρ, 8ρ), Παπανικολάου 2, Πίτερς 3, Μιλουτίνοφ 8, ΜακΚίσικ, Φουρνιέ 31 (6/9δ, 4/9τρ, 7/9β, 2ασ 4λ)

Μονακό: Οκόμπο 7 (2/7δ, 1τρ, 3ασ), Μπλοσομγκέιμ 12 (1/2τρ, 5ρ), Λόιντ, Τάις 5 (1/4δ, 1/2τρ, 4ρ, 4λ), Ντιάλο 22 (10/12δ, 6ρ, 3ασ), Ζαϊτέ 11 (4/6δ, 6ρ), Στράζελ 2, Καλάθης 2, Τζέιμς 17 (3/7δ, 2/4τρ, 7ρ, 7ασ)

YouTube thumbnail