Λαμπριάτικο ψωμί

Μεγάλη Τετάρτη ξεκινάμε τις προετοιμασίες για το τραπέζι της Λαμπρής και πρώτη θέση σε αυτό έχει τούτο το γιορτινό ψωμί, από τον σεφ του ξενοδοχείου Lesante Cape στη Ζάκυνθο, Σταύρο Υφαντίδη.

Σταύρος Υφαντίδης
Λαμπριάτικο ψωμί

Μεγάλη Τετάρτη ξεκινάμε τις προετοιμασίες για το τραπέζι της Λαμπρής και πρώτη θέση σε αυτό έχει τούτο το γιορτινό ψωμί, από τον σεφ του ξενοδοχείου Lesante Cape στη Ζάκυνθο, Σταύρο Υφαντίδη.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

55λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

20λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 8-10 μερίδες

  •  870 γρ. αλεύρι 55%
  •  370 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  •  150 γρ. ζάχαρη
  •  50 γρ. βούτυρο
  •  35 γρ. νωπή μαγιά
  •  10 γρ. αλάτι
  •  10 γρ. αποξηραμένη ρίγανη
  •  690 ml νερό

Εκτέλεση

  1. Κρατάμε 50 ml από τη συνολική ποσότητα του νερού και ρίχνουμε το υπόλοιπο στον κάδο της κουζινομηχανής. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και δουλεύουμε το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά.

  2. Ανεβάζουμε την ταχύτητα στο γρήγορο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά ακόμα, προσθέτοντας σταδιακά το νερό που κρατήσαμε μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.

  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 50 ή 100 γρ., αναλόγως το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα ψωμάκια. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 10-15 λεπτά.

  5. Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C, για 20 λεπτά περίπου.

Μικρά Μυστικά

Γλυκά και αρωματικά, αυτά τα ψωμάκια συνοδεύουν το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, ενώ τρώγονται εξαιρετικά και σαν πρωινό, συνδυασμένα με πικάντικη γραβιέρα και μέλι.

Απόρρητο