Ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει ο Αμερικανός πρόεδρος να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν αυτήν την εβδομάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN μετά τις «θετικές συνομιλίες», όπως τις χαρακτήρισε, που είχε με τον Πούτιν στη Μόσχα, ο Γουίτκοφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα δούμε πραγματική πρόοδο» για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Πούτιν «δέχεται τη φιλοσοφία του Τραμπ, ο Τραμπ θέλει ένα τέλος στον πόλεμο», τόνισε.
Ο Γουίτκοφ είπε επίσης ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες των ΗΠΑ θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα με τους Ουκρανούς αλλά και με τους Ρώσους.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομολογό του Μάρκο Ρούμπιο, όπου μίλησαν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε γίνει στη Σαουδική Αραβία και την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών, με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη κατάσταση η οποία χρειάζεται δουλειά.
Οι επιφυλάξεις Πούτιν
Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε επιφυλάξεις και έθεσε όρους, απαριθμώντας ζητήματα που κατά τον ίδιο χρειάζονται διευκρίνιση, φροντίζοντας να μην απορρίψει εντελώς την πρωτοβουλία Τραμπ.
Χθες Σάββατο, κατά την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ με περίπου 25 ηγέτες κρατών και οργανισμών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, η αποκαλούμενη «συμμαχία των προθύμων» αποφάσισε να ασκήσει «συλλογική πίεση» στη Ρωσία προκειμένου να την υποχρεώσει να αποδεχθεί την εκεχειρία.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας», η οποία «αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εμπλακεί σε σοβαρές συνομιλίες», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ που θεωρεί ότι ο Πούτιν «προσπαθεί να κωλυσιεργήσει» για να συνεχίσει τον πόλεμο.
«Η Ρωσία δεν θα κάνει πίσω»
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά τις διεκδικήσεις της στην Ουκρανία, αμφισβητώντας το κατά πόσο είναι πρόθυμος ο Ρώσος πρόεδρος να τερματίσει τον πόλεμο.
Από την πλευρά της η Ρωσία, παραμένει στους όρους που έχει βάλει για την εκεχειρία, με την κατάσταση στο Κουρσκ, το οποίο επισκέφτηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, να δίνει το στίγμα των εξελίξεων.