Μπρουσκέτα με μοσχαρίσιο συκώτι, κόκκινο κρασί & κρεμμύδια

Έξυπνο και γευστικό ορεκτικό που θα σας ανοίξει την όρεξη για το υπόλοιπο γεύμα σας. Είναι αρκετά εύκολη συνταγή και σίγουρα θα σας ξετρελάνει.

Γιώργος Χάψας
Μπρουσκέτα με μοσχαρίσιο συκώτι, κόκκινο κρασί & κρεμμύδια

Έξυπνο και γευστικό ορεκτικό που θα σας ανοίξει την όρεξη για το υπόλοιπο γεύμα σας. Είναι αρκετά εύκολη συνταγή και σίγουρα θα σας ξετρελάνει.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

15λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

30λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 6 μερίδες

Για το συκώτι

  •  200 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι
  •  50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 ξερό κρεμμύδι
  •  1 σκελίδα σκόρδο
  •  5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ψωμί
  •  1 κ.σ. μέλι
  •  100 ml κόκκινο κρασί
  •  1 κ.γ. θυμάρι
  •  1 κ.γ. δεντρολίβανο
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  6-7 φέτες από προζυμένιο ψωμί, μπαγκέτα ή ψωμί του τοστ

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  •  3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στη μέση και μετά κάθετα
  •  100 ml ηλιέλαιο (ή 50 ml ηλιέλαιο και 50 ml ελαιόλαδο)
  •  70 γρ. βαλσαμικό ξίδι
  •  1 κ.γ. μέλι
  •  20 γρ. ζάχαρη
  •  Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  1. Για το συκώτι: Καθαρίζουμε το συκώτι από τις ίνες (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κάνει) και το κόβουμε σε κύβους. Το πανάρουμε ελαφρώς στο αλεύρι. Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες.

  2. Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε ελαφρώς το συκώτι. Προσθέτουμε πρώτα το κρεμμύδι, ανακατεύουμε, και κατόπιν το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να καραμελώσουν τα υλικά.

  3. Τέλος, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το μέλι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά και αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά.

  4. Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσει.

  5. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε δυνατά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά καραμέλα. Προσθέτουμε το μέλι και το ξίδι, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του και να καραμελώσει.

  6. Φρυγανίζουμε το ψωμί σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε στην επιφάνειά του το συκώτι και γαρνίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Μικρά Μυστικά

Κατά το σερβίρισμα, πασπαλίστε την μπρουσκέτα με λίγη ρίγανη και ξύσμα από λεμόνι ή από όποιο άλλο εσπεριδοειδές προτιμάτε.

Απόρρητο