Άφαντος παραμένει από την Τρίτη 11 Ιουνίου ο 59χρονος Αμερικανός τουρίστας που ξεκίνησε πεζοπορία από την Αιγιάλη με κατεύθυνση προς Κατάπολα στην Αμοργό και χάθηκαν τα ίχνη του.

Οι ώρες περνούσαν δίχως ο Έρικ Κάλιμπετ να δώσει σημεία ζωής, με αποτέλεσμα ο φίλος του, που τον φιλοξενεί στο νησί, να ανησυχήσει. Αφού δεν απαντούσε στις επαναλαμβανόμενες κλήσεις του δήλωσε, περίπου στις 15:30, την εξαφάνισή του στο αστυνομικό τμήμα του νησιού.

Οι Αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο και ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή που εντοπίστηκε το τελευταίο στίγμα των κινητών του.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής και drone για να χαρτογραφήσουν την περιοχή. Η διαδρομή θεωρείται βατή, ωστόσο για να διανύσει κανείς τα 20 χλμ χρειάζεται πάνω από 4 ώρες.

«Δύσκολο να βρεθεί ζωντανός»

«Αυτοί οι άνθρωποι που υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, όταν αρχίζουν να έχουν τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας, προσπαθούν να πάνε είτε σε σκιά είτε κοντά στο νερό», λέει, μιλώντας για το θέμα στο MEGA ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών Ν/Α Αττικής.

«Η Αστυνομία έχει κάνει αίτημα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να βρούμε το σήμα. Τα κινητά φαίνονται απενεργοποιημένα. Αυτός ο άνθρωπος θα βρεθεί αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί ζωντανός».

Δήμαρχος Αμοργού: Drone στα βόρεια του νησιού

«Σε λίγο θα κλείσουμε τα δύο εικοσιτετράωρα» είπε στην ΕΡΤ ο ο δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραϊσκος, αποκαλύπτοντας ότι οι Αρχές από χθες 12/6 το μεσημέρι εστιάζουν σε μια περιοχή που είναι αρκετά μεγάλη, που καλύπτει σχεδόν το ένα τέταρτο του νησιού».

Μιλώντας για τις έρευνες που διεξάγονται με χερσαία, εναέρια και πλωτά μέσα, ο δήμαρχος του νησιού τόνισε ότι η διαδρομή που φέρεται να ακολούθησε ο 59χρονος είναι ένα πολυσύχναστο σημείο με χαμηλό βαθμό δυσκολίας. Εκτίμησε ότι ο αγνοούμενος τουρίστας άλλαξε διαδρομή και επέλεξε άλλη πιθανότατα πιο δύσβατη. Μάλιστα, όπως επισήμανε, πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνώριζε το νησί καθώς είχε ξαναέλθει.

«Στις έρευνες συμμετέχει η Αστυνομία. Έχει έρθει κλιμάκιο και από τη Νάξο. Είναι οι αξιωματικοί από την Αστυνομική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, η Πρεσβευτική, το Λιμενικό εθελοντές, η Εθελοντική Διασωστική ομάδα της Αμοργού και ομάδα από την Πάρο», πρόσθεσε ο κ. Καραϊσκος. Επιπλέον, όπως είπε, έρευνες διεξάγονται και με drone εστιάζοντας στο βόρειο κομμάτι του νησιού, προς τη θάλασσα.

«Τον είδα μια χαρά»

Ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είδε τον 59χρονο ζωντανό, η Σοφία Λιβιάκη, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας στην οποία σταμάτησε πριν χαθεί εντελώς, περιγράφει στο MEGA τη συνάντησή τους.

«Ο άνθρωπος πέρασε από το μαγαζί, ήπιε ένα αναψυκτικό και πήρε και ένα μπουκάλι νερό και είχε και μισό μπουκαλάκι μέσα στο τσαντάκι του. Εγώ, επειδή είχε ζέστη, του είπα να καλέσω ταξί να τον πάρει. Μου είπε ότι θα πάει στη χώρα, μου έδειχνε κάτι στενά, κάτι μονοπάτια που ήθελε να πάει. Εγώ τον είδα 09:30 με 10:00» ανέφερε.

«Αυτός ξεκίνησε 07:30 από το δωμάτιο και εδώ θα έφτασε 09:00 η ώρα. Έκατσε λίγο στο μαγαζί και μετά έφυγε. Εγώ τον είδα μια χαρά, δεν έδειξε ότι ήταν ανήμπορος. Από εδώ το μονοπάτι για να πας στη χώρα είναι 2 ώρες. Ο δρόμος έχει μονοπάτια, σημάδια που έχουν βάλει όσοι τρέχουν. Έχει απόκρημνα σημεία. Ήταν μόνος του, μου είχε ότι είχε ξαναπεράσει από εδώ αλλά εγώ δεν τον θυμάμαι», συμπληρώνει.

Τι λένε τα διεθνή Μέσα

Η εξαφάνιση του Έρικ Κάλιμπετ κάνει τον γύρο του κόσμου, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Michael Mosley στη Σύμη.

Τα Μέσα συνδυάζουν τα περιστατικά, όπως αναφέρει το MEGA και μεταδίδουν ότι ο 59χρονος συνταξιούχος αστυνομικός εξαφανίστηκε από ελληνικό νησί κατά τη διάρκεια πεζοπορίας. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο 59χρονος ερχόταν στη χώρα μας για 10η χρονιά.