Άφαντος παραμένει ο Άλμπερτ Κάλιμπετ, ο 59χρονος Αμερικανός τουρίστας που εξαφανίστηκε χθες, 11/05, στην Αμοργό.

Ο συνταξιούχος αστυνομικός είχε ξεκινήσει για πεζοπορία από την Αιγιάλη στις 7 το πρωί της Τρίτης με προορισμό τα Κατάπολα. Ακολούθησε ένα χαρακτηρισμένο και βατό μονοπάτι, το οποίο όμως για να το διανύσει κανείς με τα πόδια χρειάζεται περίπου 4 ώρες.

«Κανονικά θα έπρεπε στις 12:00, 13:00 το αργότερο να ήταν στα Κατάπολα. Έπαιρνε τηλέφωνο ο φίλος του, έπαιρναν και από την Αμερική οι συγγενείς του και ξεκίνησε από χθες το απόγευμα η αναζήτηση», είπε ο Ελευθέριος Καραΐσκος, δήμαρχος Αμοργού.

«Από την Αιγιάλη θα πήγαινε μια διαδρομή 20 χιλιόμετρα. Θα πήγαινε με τα πόδια στα Κατάπολα. Η διαδρομή δεν είναι μικρή. Είναι βατή γιατί είναι το κεντρικό μονοπάτι του νησιού. Είχε βέβαια και ζέστη χτες», πρόσθεσε.

Πρόκειται για μια απαιτητική διαδρομή, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, όμως ο Αμερικανός πρώην αστυνομικός θεωρείται έμπειρος περιπατητής και γνώστης της περιοχής, καθώς δεν αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το νησί.

«Ο άνθρωπος δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας. Ήταν γυμνασμένος λόγω του επαγγέλματος του», είπε ο δήμαρχος.

Η τελευταία επικοινωνία

Η τελευταία επικοινωνία που είχε ο 59χρονος ήταν με την αδελφή του το πρωί της Τρίτης στις 7.20, όταν της έστειλε φωτογραφία με την πινακίδα από το μονοπάτι.

Δύο ώρες μετά, γύρω στις 9.30, εθεάθη στον Ασφοντυλίτη, μια περιοχή στα μισά της διαδρομής. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος στο νησί.

«Πέρασε από μια τοποθεσία που λέγεται Ασφοντυλίτης, που είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός. Έχει εκεί ένα εστιατόριο, πέρασε από εκεί και πήρε ένα αναψυκτικό. Μέχρι 9-10 η ώρα είχαμε σημεία ζωής. Από εκεί και πέρα χάθηκε», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Ο 59χρονος πρώην αστυνομικός, κάτοικος Λος Άντζελες, ταξίδεψε μέχρι τη χώρα μας και την Αμοργό για να κάνει διακοπές με έναν Έλληνα φίλο του.

«Έρχεται χρόνια στην Αμοργό ο συγκεκριμένος. Είχε έρθει με έναν φίλο του, έμεναν στην Αιγιάλη και ήταν να έρθουν να μείνουν στα Κατάπολα, που μένουν συνήθως. Έφυγε ο φίλος του το πρωί με το αμάξι, πήγε στα Κατάπολα  και τον περίμενε. Θα ερχόταν από το μονοπάτι εκείνος», είπε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του φίλου του, ο 59χρονος θα έπρεπε να φτάσει στα Κατάπολα γύρω στις 12 το μεσημέρι. Κάτι που δεν έγινε.

Βλέποντας πως η ώρα περνά, ο φίλος του άρχισε να καλεί στα δύο κινητά που είχε πάνω του ωστόσο χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

«Είχε δύο κινητά μαζί του. Δεν ξέρω τι γίνεται με τα κινητά, αν μπορούν να βρουν το στίγμα. Είναι πολύ βατό το μονοπάτι αυτό. Να φανταστείτε πριν ένα μήνα είχαμε αγώνες τρεξίματος που συμμετέχουν 400 άτομα στο μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού», είπε ο δήμαρχος.

Οι έρευνες συνεχίζονται και στην θάλασσα με την αγωνία να κορυφώνεται.

Πού εθεάθη τελευταία φορά

Στο Live News μίλησε η γυναίκα που είδε τελευταία φορά τον Αμερικανό, όταν ο άνδρας κατευθύνθηκε στο κατάστημά της και αγόρασε νερό και αναψυκτικό πριν συνεχίσει την πορεία του και χαθούν τα ίχνη του.

«9:30 με 10:00 ήρθε και πήρε ένα νερό. Είχε και μαζί του ένα νερό που το είχε πιει. Είχε καπέλο και δεν φορούσε μπλούζα. Μου είπε πως θα πάει στην Χώρα. Του είπα πω είναι μεγάλη η διαδρομή και έχει και ζέστη. Τον ρώτησα αν θέλει ταξί, αλλά μου είπε όχι».

Η Ελευθερία Ψυχογιού, εθελόντρια που συμμετέχει στις έρευνες, μίλησε στο Live News  για τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για τον εντοπισμό του.

«Σήμερα το πρωί σηκώσαμε drone και ψάχναμε όλες τις πιθανές εκδοχές (μονοπάτια). Δυστυχώς, δεν έχουμε βρει κάτι ακόμα».

«Το περίεργο είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο νησί. Το γνωρίζει το νησί, τον γνωρίζει τον τόπο. Δεν είναι εύκολο να χαθεί κάποιος που τα ξέρει (τα μονοπάτια)», είπε η συντονίστρια ΕΔΟΚ.

«Σύμφωνα με την τελευταία μαρτυρία, καταλαβαίνουμε πως δεν ακολούθησε το βατό μονοπάτι αλλά μέσα στη ζέστη διακινδύνεψε να ανέβει το βουνό. Οι έρευνες του ελικοπτέρου ψάχνουν σε αυτήν την περιοχή. Δεν μας έχουν δώσει το στίγμα του κινητού».