Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητούν τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δύο ηγέτες προτείνουν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Οι άνθρωποί μου (ειδικευμένοι σε τέτοια συστήματα και με γνώσεις στην ευρωπαϊκή αεράμυνα), αναφέρει ο Βηματοδότης, κάνουν λόγο για την πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative (ESSI). Είναι ένα γερμανικό σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε το έτος 2022, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία αντιαεροπορικής/αντιβαλλιστικής ομπρέλας για την Ευρώπη εναντίον απειλών. Αποβλέπει δε στην αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων ποικίλου βεληνεκούς (μικρού/μεσαίου/μεγάλου) από το «ράφι» και προέλευσης (γερμανικής, ισραηλινής, αμερικανικής) από κοινού με άλλα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Βέβαια έχουν υπογράψει τη συμμετοχή τους σε αυτό το σχέδιο 21 χώρες (ανάμεσά τους και η χώρα μας). Αρνητικές όμως εμφανίζονται προς το παρόν η Γαλλία και η Ιταλία, καθόσον διαθέτουν ανάλογα συστήματα (γαλλικής και ιταλικής κατασκευής).