Η καλούμενη «μεγάλη εικόνα», αυτή που αφορά τις πιθανές επιδόσεις των κομμάτων, δεν φαίνεται να αλλάζει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες των ευρωεκλογών.

Αυτό δείχνουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Αν επιβεβαιωθούν τότε, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, θα έχουμε «ενάμιση νικητή» και πολιτικές εξελίξεις οι οποίες θα αφορούν, κυρίως, το χώρο της κεντροαριστεράς.

Ανεβάζει τον πήχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΝΔ, όπως όλα δείχνουν, θα αποφύγει ένα αποτέλεσμα που θα θέσει υποσημειώσεις στην πολιτική της κυριαρχία. Ο μεγάλος πονοκέφαλος της Πειραιώς και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα σκορ που θα είχε μπροστά το αριθμό 2 και θα προκαλούσε αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα, φαίνεται να απομακρύνεται.

Η ΝΔ μοιάζει να είναι κοντά στην επίτευξη του εκλογικού της στόχου καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει τον πήχη του 33% που είχε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Δύο παράγοντες φαίνεται να έχουν συντελέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η συσπείρωση της βάσης της ΝΔ αλλά και η (επιτυχής) αντιμετώπιση των διαρροών προς τα κόμματα που τοποθετούνται στα δεξιά της. Συνέβαλλε σε αυτό η εξόρμηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη αλλά και κορυφαίων υπουργών στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να ανακοπεί η δυναμική που εμφάνιζε το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Συνέβαλαν επίσης επιλογές, όπως αυτή της υποψηφιότητας του κ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο αλλά και η «σκληρή» στάση στο Μακεδονικό μετά και τις πρκλητικές δηλώσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός από την Φλώρινα θέλησε να δώσει το μήνυμα της περαιτέρω συσπείρωσης και του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε κι άλλο τον πήχη λέγοντας ότι «πάμε για τον μέγιστο, τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ευρωβουλευτών τον οποίο μπορούμε να εκλέξουμε. Να εκλέξουμε 9 ευρωβουλευτές; Αυτός θα ήταν και ο απώτερος στόχος τον οποίο θέτουμε». Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου είναι εφικτό η ΝΔ να προσεγγίσει ακόμα και το 35%. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είναι επιβεβαιωτικό της πλήρους κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα του δώσει τη δυνατότητα φρεσκαρίσματος του κυβερνητικού σχήματος στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Το come back του Στέφανου Κασσελάκη

Στην αφετηρία της εκλογικής κούρσας δεν ήταν λίγοι όσοι εκτιμούσαν ότι ο σίγουρος χαμένος των εκλογών θα ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς οι συνεχείς εσωκομματικές κόντρες έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να οδεύει προς μονοψήφια ποσοστά. Το σκηνικό αυτό έχε ανατραπεί πλήρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι το φαβορί, κατά την πλειοψηφία των εκτιμήσεων, έχει ήδη κλειδώσει η δεύτερη θέση.

Ο κ. Κασσελάκης, ανεξαρτήτως των αιχμών που δέχεται η προεκλογική του καμπάνια, ακόμα και από στελέχη του κόμματος του, αποδεικνύεται σκληρό καρύδι. Είναι μάλλον απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σε ποσοστά πάνω από το 20%, όπως ο ίδιος δηλώνει, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι σε θέση να πετύχει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα κινηθεί στη σφαίρα του 15-16%. Αυτή η νέα πραγματικότητα οφείλεται στη δυνατότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται αλλά και να προσελκύει νέα κοινά, από τη δεξαμενή των νέων ψηφοφόρων αλλά και του καναπέ.

Αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει αποτέλεσμα πάνω από το 15% το οποίο θα συνοδεύεται από μια διαφορά από το ΠαΣοΚ η οποία θα κινηθεί κοντά στις 3 μονάδες θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει την εσωκομματική αμφισβήτηση και παράλληλα θα έχει το πάνω χέρι στις όποιες εξελίξεις υπάρξουν στον πολύπαθο κεντροαριστερό χώρο. Πώς θα κινηθεί;

«Αν θέλει ο κ. Ανδρουλάκης να γίνει πρωθυπουργός δικαίωμά του, ας το προσπαθήσει», είπε σε συνέντευξή του (action 24). «Εμείς όμως θα προχωρήσουμε στην δημοκρατική παράταξη pου έχει ο τόπος και θα προσκαλέσω στελέχη του ΠαΣοΚ, πρώην υπουργούς αυτού του χώρου» μετά τις ευρωεκλογές, καθώς όπως είπε στην πορεία προς το καταστατικό συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει διάπλατα τις δομές του για όσους θέλουν να συνεισφέρουν στην παραγωγή πολιτικής, είτε ως μέλη είτε ως στελέχη.

Το μετέωρο βήμα του ΠαΣοΚ

Σε αντίθεση με το ρεύμα αισιοδοξίας που υπάρχει στην Κουμουνδούρου, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ένα κλίμα προβληματισμού αλλά και αισιοδοξίας. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠαΣοΚ σταθερά στην τρίτη θέση, και δείχνουν να ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς από το κόμμα του κ. Κασσελάκη. Οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΠαΣοΚ «δείχνουν» ένα αποτέλεσμα που κινείται στη σφαίρα του 12%. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό στις 10 Ιουνίου το ΠαΣοΚ να εισέλθει σε ζώνη αναταράξεων ενώ είναι βέβαιο ότι θα στενέψουν τα περιθώρια της πρωτοβουλίας που θέλει να αναλάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης για την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Παύλος Χρηστίδης αναπαράγοντας μια ατάκα του Κώστα Σημίτη, υποστηρίζουν ότι πάντα το ΠαΣοΚ έχει ένα καλό εκλογικό φίνις που θα ανατρέψει τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων. Ποντάρουν στην μεγάλη συσπείρωση που έχει το κόμμα αλλά και στην κινητοποίηση, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες του αξιόμαχου των κομματικών τους οργανώσεων. Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι είναι σε θέση να επιτευχθεί ένα ποσοστό που θα κινείται στη σφαίρα του 14%. Αν συμβεί αυτό και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στην περίπτωση που είναι τρίτο κόμμα δεν ξεπεράσει τις 2 μονάδες, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το παιχνίδι στην κεντροαριστερά παραμένει ανοιχτό.

Στη μάχη για την τέταρτη θέση το φαβορί φαίνεται να είναι το κόμμα του κ. Βελόπουλου που καταγράφει ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά του ΚΚΕ. Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη φαίνεται ότι θα καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Τη μάχη για την είσοδο στην Ευρωβουλή δίνουν Νέα Αριστερά, Δημοκράτες.

Φυσικά καμιά εκλογική μάχη δεν κρίνεται στις δημοσκοπήσεις. Όπως επισημαίνουν εκλογικοί αναλυτές στις δημοσκοπήσεις υπάρχει μια γκρίζα ζώνη της τάξης του 18%. Επίσης ένα 10%-15% κάνει την επιλογή του, την τελευταία στιγμή, μέσα στο παραβάν. Για αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η καθοριστική μάχη θα δοθεί σε αυτές τις τελευταίες ημέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες. Και ενδεχομένως να κριθεί σε λεπτομέρειες ή και απρόοπτα της τελευταίας στιγμής που ίσως αλλάξουν, ως ένα βαθμό, τη μεγάλη εικόνα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις.