Από την ιστορία της πενταετίας που πέρασε, στην ιστορία του μέλλοντος με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ζητεί από τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν να τη γράφουν μαζί και τους γνωρίζει το άλλο της πρόσωπο.

«Ως μητέρα επτά παιδιών, θέλω τα παιδιά των παιδιών μου να μεγαλώσουν σε μια ασφαλή, ευημερούσα Ευρώπη». Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του ΕΛΚ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να συστήσει στους Ευρωπαίους την μητέρα, την γιαγιά, την επιστήμονα με στόχο να βρεθεί πιο κοντά στους πολίτες στην πράξη, να μιλήσει μαζί τους και να τους πείσει ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να αντιμετωπίσει η ΕΕ με ενότητα τις κρίσεις και τους πολέμους που μαίνονται, αλλά και τα προβλήματα που θα έρθουν.

Στη «μάχη» χωρίς το TikTok

Την Παρασκευή, παρουσιάστηκε η ιστοσελίδα της εκστρατείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ursula2024.eu) με βασικό σύνθημα «Πάνω από τη μία Ένωση, το σπίτι μας» και μία φωτογραφία στην οποία κοιτά ψηλά, προς το μέλλον και την επόμενη ημέρα.

Κάνοντας απολογισμό των επιτευγμάτων της πενταετίας τονίζει ότι «αναλαμβάνοντας τη μία πρόκληση μετά την άλλη, κρατούσαμε πάντα την πορεία προς τους κοινούς ευρωπαϊκούς μας στόχους. Ηγετικός ρόλος της ΕΕ στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής ενισχύοντας παράλληλα τις βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας της Ευρώπης. Μία ψηφιακή δεκαετία. Και μια δίκαιη και ανταγωνιστική Ευρώπη, που δεν αφήνει κανέναν πίσω».

«Αυτή είναι η ιστορία του πώς τα καταφέραμε και πώς χτίζουμε το μέλλον μας μαζί. Μια ιστορία που θέλω να συνεχίσω να γράφω με όλους εσάς» λέει, απευθυνόμενη σε κάθε έναν Ευρωπαίο και Ευρωπαία.

Η ασφάλεια και η ευημερία είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας, ενώ τις δραστηριότητές της μπορεί να τις παρακολουθήσει κανείς στο κανάλι της στο whatsapp, στο youtube, το Instagram, το facebook, την πλατφόρμα Χ, αλλά όχι στο TikTok κάτι που αποφασίστηκε συνειδητά.

«Η εκστρατεία για την υποψήφια του ΕΛΚ δεν θα χρησιμοποιεί το TikTok λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια» επισημαίνει ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεκλογική καμπάνια, Αλεξάντρ Βιντερστάιν.

Ποιοι τη στηρίζουν, ποιοι όχι – Οι διεκδικητές

Ωστόσο, η πορεία προς την δεύτερη θητεία δεν είναι περίπατος. Από τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέχρι την επιλογή συνεργατών και προσώπων για θέσεις κλειδιά, η σιδηρά κυρία της Ε.Ε. κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και μένει να φανεί αν κατάφερε να πείσει.

Στο τραπέζι βρίσκονται ταυτόχρονα και οι εναλλακτικές σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά από αυτά που θα επιθυμούσε το στρατόπεδο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις φήμες που τον θέλουν να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές για την Κομισιόν απάντησε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ: «Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική -δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Έλληνα Πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα-, δεν με αφορά καθόλου όμως».

Στο τραπέζι βρίσκεται και το όνομα του Μάριο Ντράγκι. Στα 76 του χρόνια θεωρείται δύσκολη η ανάληψη μιας θέσης όπως η προεδρία της Κομισιόν και συν τοις άλλοις όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή «η επιλογή ενός τραπεζίτη γι’ αυτό το πόστο δεν είναι πολύ πιθανή».

Άλλη ευρωπαϊκή πηγή σημειώνει ότι περισσότερο οι συζητήσεις αφορούν στην προεδρία του Συμβουλίου κι αυτό και πάλι ως «χρυσή εφεδρεία» σε περίπτωση που δεν υπάρξει άλλη επιλογή. Ορισμένοι εκτιμούν ότι για ένα όνομα που ακούγεται τόσο πολύ δεν αποκλείεται η κίνηση να γίνεται εσκεμμένα έτσι ώστε εν τέλει να έρθουν άλλες εναλλακτικές που δεν έχουν καν συζητηθεί.

Σφοδρός πολέμιος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν θα ήθελε διακαώς την προεδρία. Τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως μάλλον δεν τον συμπεριλαμβάνουν καν στα επόμενα πλάνα του Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος δείχνει να παζαρεύει σκληρά τι θα «κερδίσει» την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.

Παρότι ήταν εκείνος που έδωσε ώθηση στην επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προηγούμενη θητεία, τώρα κρατά τα χαρτιά του κλειστά σε σημείο που φαίνεται να είναι απέναντί της. Από την άλλη, δεν θα ήταν ούτως ή άλλως δυνατόν να τη στηρίξει ανοιχτά στην παρούσα φάση καθώς είναι επισήμως υποψήφια με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ ο ίδιος ανήκει στο Renew.

Ακόμη ένα πρόσωπο που έχει συζητηθεί είναι αυτό του Κροάτη πρωθυπουργού, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Τα ονόματα που «παίζουν» για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Το φαβορί

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όνομα του Πορτογάλου σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα φαίνεται αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο εφόσον φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με την υπόθεση διαφθοράς που τον ανάγκασε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Τη θέση φαίνεται να επιθυμεί και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω θύελλας εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η σύζυγός του. Βέβαια, μετά τη συμμαχία με τους Καταλανούς προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, κύκλοι στις Βρυξέλλες σχολίαζαν αρνητικά την κίνηση επισημαίνοντας ότι κάνει τα πάντα για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Κινητικότητα παράλληλα παρατηρείται και από την πλευρά της Δανής πρωθυπουργού Μέττε Φρεντερίκσεν.

Ισχυρά χαρτοφυλάκια όπως του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, διεκδικούν επίσης οι Βαλτικές χώρες, ωστόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία υπάρχει μία εγκράτεια από την πλευρά των Βρυξελλών για τις ισορροπίες που πρέπει να τηρούνται και την διαχείριση του ζητήματος.

Εν τούτοις, παρά τον «μεγάλο ανασχηματισμό» που αναμένεται στην Κομισιόν, θα υπάρξουν «σταθερές αξίες» της παρούσας θητείας και επίτροποι που θα παραμείνουν δίνοντας συνέχεια σε όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα και ξεκινώντας την νέα σελίδα.

Μέχρι την 9η Ιουνίου και τις ευρωεκλογές όμως ο πολιτικός χρόνος προμηνύεται μακρύς και πιθανόν απρόβλεπτος.