Στις 5 σήμερα το πρωί (25/4) ενώ η φρεγάτα Ύδρα, στο πλαίσιο της επιχείρησης ASPIDES, συνόδευε ένα εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, τα ραντάρ της, τα οποία βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα, εντόπισαν συνολικά 8 drones των Χούθι να εκτοξεύονται προς τον Κόλπο.

Δύο από αυτά (UAVs) κατευθύνονταν προς το εμπορικό πλοίο, το οποίο συνόδευε τη φρεγάτα. Αμέσως η φρεγάτα ενεργοποίησε το πρωραίο πυροβόλο 554, πυροβόλο 5 ιντσών, το οποίο έβαλε εναντίον των δύο drones, κατέρριψε το ένα πριν προλάβει να πλησιάσει την περιοχή και το άλλο αναγκάστηκε να αλλάξει κατεύθυνση. Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές τόσο στο εμπορικό πλοίο όσο και στην φρεγάτα Ύδρα. Μετά από αυτό η φρεγάτα συνέχισε κανονικά την αποστολή της.

Όπως πληροφορείται το ΒΗΜΑ έως τώρα η ελληνική φρεγάτα Ύδρα έχει συνοδεύσει με ασφάλεια συνολικά στην επιχείρηση ASPIDES 80 εμπορικά πλοία για να διασχίσουν την περιοχή. Στην επιχείρηση συμμετέχουν φρεγάτες από Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία οι οποίες περιπολούν σε μία τεράστια περιοχή, που εκτείνεται από τη νότια Ερυθρά έως το βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό.

Είναι η δεύτερη φορά που η φρεγάτα Ύδρα, από τότε που άρχισε η επιχείρηση ASPIDES, εμπλέκεται σε κατάρριψη drones που εκτοξεύονται από τους Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων. Την πρώτη φορά έβαλε εναντίον δύο drones και τα ανάγκασε να αλλάξουν πορεία, χωρίς να χτυπήσουν το εμπορικό πλοίο.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

«Γνωρίζεται ότι την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».