Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού και υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Κλαούντια Σέινμπαουμ αύξησε το προβάδισμά της στην κούρσα για την προεδρία, της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, περίπου 40 ημέρες πριν από τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 2 Ιουνίου.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 10-13 Απριλίου ανάμεσα σε δείγμα 1.600 Μεξικανών από τον Mitofsky Tendencias για την εφημερίδα El Economista έδωσε στη Σέινμπαουμ, η οποία εκπροσωπεί το αριστερό Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (MORENA), ποσοστό ύψους 51,4%.

Ο πλησιέστερος αντίπαλος της Σέινμπαουμ είναι η Xochitl Galvez, η υποψήφια που εκπροσωπεί έναν τρικομματικό συνασπισμό της αντιπολίτευσης από ιδεολογικά διαφορετικά κόμματα και συγκεντρώνει στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση το 26,7% των ψήφων.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Χόρχε Αλβάρες Μάινεθ, από το μικρότερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Κίνημα Πολιτών με 9,3% στη δημοσκόπηση. Ένα ποσοστό της τάξης του 12,6% δεν δήλωσε τις προτιμήσεις του.

Το προβάδισμα της Σέινμπαουμ έναντι της Galvez αυξήθηκε σχετικά με πριν από έναν μήνα, όταν η Σέινμπαουμ είχε καταγράψει ποσοστό 50,5%, η Galvez 28,8% και ο Αλβάρες Μάινεθ 4,8%.

Η διαδοχή Ομπραδόρ

Στις 2 Ιουνίου, οι Μεξικανοί πολίτες καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του δημοφιλούς προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος βάσει νόμου περιορίζεται σε μία εξαετή θητεία, αλλά και πολλούς άλλους υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους σε όλη τη χώρα.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 51% είπε ότι θα ήταν καλύτερο για το Μεξικό, αυτή τη στιγμή, το MORENA να συνεχίσει ως κυβερνών κόμμα.

Εάν κερδίσει τις εκλογές της 2ας Ιουνίου, η Σέινμπαουμ , επιστήμονας, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας και θα παραμείνει στο αξίωμα μέχρι το 2030.