Μέτρα κατά όσων εμπλέκονται με κακόβουλο λογισμικό έλαβε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ. Στην προσπάθεια «να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη διάδοση και κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού» αποφάσισε ότι οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιες υποθέσεις δεν θα μπορούν να εκδώσουν βίζα για να επισκεφτούν τις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνουν στο κάδρο και τα 13 άτομα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και πώληση του Predator. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω πρόσωπα, αλλά και μέλη των οικογενειών τους, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εξέλιξη όσων είχε προαναγγείλει ο Άντονι Μπλίνκεν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Να σημειωθεί πως στην έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα με αναφορά στο Predator και την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην έκθεση περιγράφεται ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε το παράνομο λογισμικό και οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο στόχαστρο του «μεγάλου αδελφού». Γίνεται αναφορά και στην Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων και τα ευρήματα της έρευνας της που έδειξαν ότι «το 2022 τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες είχαν πέσει θύματα του Predator».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης διάδοσης και κατάχρησης των λογισμικών παρακολούθησης (spyware), όπως τεκμηριώνεται σήμερα από τις εκθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το υπουργείο λαμβάνει μέτρα για την επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας σε 13 άτομα που έχουν εμπλακεί στην ανάπτυξη και πώληση spyware ή που είναι μέλη της οικογένειας των εμπλεκομένων. Αυτά τα άτομα έχουν διευκολύνει ή έχουν αποκομίσει οικονομικά οφέλη από την κακή χρήση αυτής της τεχνολογίας, η οποία έχει στοχεύσει δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντες και άλλους επικριτές, καθώς και προσωπικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι περιορισμοί στη θεώρηση βίζας είναι μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διάδοσης και της κατάχρησης των εμπορικών λογισμικών κατασκοπείας. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει περιορισμούς από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη χρήση spyware που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ή τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελέγχους στις εξαγωγές και κυρώσεις, αλλά και την προώθηση της λογοδοσίας και τη δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα για τον εντοπισμό καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρήσεων, την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των θυμάτων».